Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HP Pavilion 15-eg0073nw
0
Witam, jak się pewnie większość z Was przekonała - w ramach nawet jednego modelu sprzętu różnice w działaniu po instalacji
Linuxa mogą wystąpić - opiszę tu moje spostrzeżenia dotyczące konkretnie jednego modelu: 15-eg0073nw. Myślę, że to co metodą ogromnej ilości prób odkryłem, może się przydać - szczęśliwym / nieszczęśliwym (niepotrzebne skreślić) użytkownikom rzeczonego HP-ka. Ale do rzeczy. Trudności były od początku, bo klawiatura we wczesnych wersjach Minta- startowała z opóźnieniem. Dzięki wydajnej pomocy @dedito i @magnus problem doraźnie został rozwiązany (no może kosztem braku podświetlenia "caps lock" - ale pal diabli). W kolejnej wersji jądra, wraz z nadejściem Wilmy już klawiatura startuje bez dodatkowych "zabiegów reanimacyjnych". Ale w tym modelu HP, siedzi na pokładzie MX-450. To jest całe nieszczęście. Czytałem tu na Forum ogromny wątek dotyczący sterowania wentylatorami Nvidii. Bardzo ciekawe. U mnie było podobnie. Od początku sprzęt się grzał. Wentylatory włączały się po osiągnięciu ~ 52 - 53 st. C. Zbijały temperaturę do ~ 40 st. C i tak w kółko. Wymieniałem pastę, dokonałem pomiarów na ciepłowodzie. Bez skutku. Wreszcie znalazłem winowajcę. Sterownik MX-450. I to bez znaczenia czy otwartoźródłowy, czy zalecany. Laptop robił za grzejnik...Szybko zdychała bateria. Po wielu podejściach wygrzebałem gdzieś w archiwach Nvidii sterownik w wersji 550.107.02-ubuntu022.04.1 i ??? BINGO! Instalacja sterownika z wiersza poleceń. W sumie prosta, poniżej zamieszczam instrukcję (x.run to ten sterownik):
1. Przenosimy x.run do katalogu domowego.
2. Przechodzimy do konsoli TTY (CTRL+ALT+F2)
3. chmod +x x.run
4. sudo service lightdm stop (hasło będzie wymagane)
5. sudo sh x.run  (zacznie się instalacja)
6. sudo reboot

Zaleca się instalację w trybie wyłączenia serwera graficznego (jak wyżej).
I teraz najważniejsze! HP Pavilion 15-eg0073nw po tym zabiegu, stał się nachłodniejszym laptopem w okolicySmile  Już nie muszę z nim wychodzić na balkon, żeby obejrzeć coś na Y.T. Smile))
Wentylatory uruchamiają się na minimalnych obrotach, jak pobieram i instaluję aktualizacje, ale też nie zawsze. Jest chłodna cisza! Podczas oglądania filmów - chłodzenie pasywne wystarcza!
Gdyby ktoś był zainteresowany sterownikiem, to posiadam i mogę podesłać - proszę o informację. Myślę, że trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno, bo nie mam tak rozległej wiedzy jak @dedito i @magnus, ale i mnie czasem coś się uda Smile

A tak przy okazji - nadal nie udało mi się odpalić diody na klawiszu F5, (wyciszenie). Temat otwarty, założony wątek tu na Forum. Jeśli ktoś ma ten model i u niego działa ta dioda to proszę o info.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości