Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drukarka Ricoh SP150 Mint / Debian
0
Robię już któreś podejście do uruchomienia drukarki Ricoh SP150 pod Debianem. Pobrałem Debiana Live + nonfree ver. 13, dzięki wskazówkom Mati75.
Uruchomiłem, zainstalowałem sterownik dedykowany do rzeczonej drukarki (deb). W procesie dodawania / wykrywania drukarki - 
komunikat, że trzeba zainstalować dodatkowe sterowniki (...). Oczywiście pod Mintem, drukarka pracuje idealnie, "od kopa" z tym samym sterownikiem.
Nie mam pojęcia co robię nie tak, bo to w sumie ten sam system. Próbowałem z wersją stabilną 12 - to samo. Drukarka jest widoczna
W systemie widnieje jako Ricoh SP150 ale jak dochodzi do drukowania jest komunikat, że się nie powiodło. 
Podsumowanie:
Jeden system = Debian, z którego powstały inne dystrybucje. Na Ubuntu działa, na Mincie też, a "czysty" Debian - NIE.
Powie ktoś - po co mi Debian skoro mam Minta, ale uparłem się, że uruchomię tę drukarkę. 
Niemniej pomysłów mi zabrakło. Może ktoś coś...
Odpowiedz
0
W przeglądarce otworzyć adres http://localhost:631/admin add printer lub odpowiednik po polsku i tam ją spróbować skonfigurować.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(Wczoraj, 10:06)mati75 napisał(a): W przeglądarce otworzyć adres http://localhost:631/admin add printer lub odpowiednik po polsku i tam ją spróbować skonfigurować.
Dziękuję, 
Tylko banalny problem napotkałem - kreator woła o login i hasło. Szukałem na forach. Ludzie mają różne pomysły: Debian/live, user/live, live/live.
Nic nie zaskakuje... Stoję w miejscu i dumam... Zmieniłem hasło przez konsolę, ale nadal nie wiem jaka nazwa usera? (cały czas działam na sesji LIVE).
Odpowiedz
0
Taki jak login widoczny w terminalu, chyba user
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Widze, ze problem z tym loginem i haslem jest szerszy. Wielu ludzi pyta o to na forach i nie ma jednoznacznej odpowiedzi. (przepraszam za czcionke bezogonkowa, ale pisze spod LIVE w wersji angielskiej).
Sprawa otwarta Sad
Odpowiedz
0
Cytat:If you try Debian using a Live CD, then you can use the username "user" and password "live" to login and elevate privileges.
i jeszcze trzeba zrobić:
Kod:
sudo adduser user lpdamin
i u mnie działa
Odpowiedz
0
Przebiłem się przez to logowanie, pomogło dodanie nowego użytkownika. Ustawiłem hasło. Wylogowałem się i zalogowałem ponownie. Przyznałem nowemu użytkownikowi prawo do zarządzania drukarkami. Wreszcie udało się zalogować: http://localhost:631/admin. Dodałem przez kreatora SP150, zapisałem i kiedy przychodzi do drukowania - cisza i komunikat, że drukowanie zakończone. Tymczasem na Mint (Wilma) i poprzednich wersjach Ricoh SP150 śmiga bez żadnych kłopotów, logowań i konfiguracji...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości