Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Reputacja:
System: 22.0 Wilma
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura CPU: 64bit
Miernik podziękowań 0%
0 Dzień dobry,potrzebuje pomocy w kwestii instalacji linuxa w wersji 22 , jest to moja pierwsza przygoda z linuxem, zainstalowałem linuxa na bootowalnym pendrivie, wszystko szło z górki do momentu docelowej instalacji na laptopie, po wybraniu języka Linuxa wyskoczył mi komunikat że mój komputer ma włączony Intel RST i mam go wyłączyć, tak też zrobiłem, przeszedłem do BIOSU i przestawiłem w opcję AHCI, po zapisaniu zmian i restarcie laptopa, widze tylko czarny ekran, nie moge dostać sie do biosu, dodam ze dysk był całkowicie czysty , prosto ze sklepu, laptop to dell latitude e7270 z i5-6300u
Co powinienem teraz zrobić, czy ktoś miał juz taki przypadek? Nie widziałem wcześniej na internecie żeby linux prosił kogoś o taką zmianę w systemie
Liczba postów: 418
Liczba wątków: 6
Reputacja:
Miernik podziękowań 4%
1 Teraz reset biosu przez baterie cmos i zignorowanie tego komunikatu.
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
6 godzin(y) temu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 5 godzin(y) temu przez Przemek123.)
0 ( 7 godzin(y) temu)mati75 napisał(a): Teraz reset biosu przez baterie cmos i zignorowanie tego komunikatu. Dodano po pewnym czasie:
( 7 godzin(y) temu)mati75 napisał(a): Teraz reset biosu przez baterie cmos i zignorowanie tego komunikatu. Reset biosu wykonany, laptop odżył, jednak wciąż nie wiem jak przebrnąć przez okienko ,,wyłącz rst'' opcje do wyboru to ,, zakończ '' ,,wstecz'' i ,,uruchom ponownie "
Pełny komunikat,,ten komputer używana intel RST.Przes zainstalowaniem linux mint należy wyłączyć rst, aby uzyskać instrukcje, otwórz stronę help.ubuntu.com/rst
Dodano po pewnym czasie:
( 6 godzin(y) temu)Przemek123 napisał(a): ( 7 godzin(y) temu)mati75 napisał(a): Teraz reset biosu przez baterie cmos i zignorowanie tego komunikatu.
Dodano po pewnym czasie:
( 7 godzin(y) temu)mati75 napisał(a): Teraz reset biosu przez baterie cmos i zignorowanie tego komunikatu. Reset biosu wykonany, laptop odżył, jednak wciąż nie wiem jak przebrnąć przez okienko ,,wyłącz rst'' opcje do wyboru to ,, zakończ '' ,,wstecz'' i ,,uruchom ponownie "
Pełny komunikat,,ten komputer używana intel RST.Przes zainstalowaniem linux mint należy wyłączyć rst, aby uzyskać instrukcje, otwórz stronę help.ubuntu.com/rst Po przejściu do tej strony nic mi sie nie rozjaśnia
Dodano po pewnym czasie:
( 6 godzin(y) temu)Przemek123 napisał(a): ( 7 godzin(y) temu)mati75 napisał(a): Teraz reset biosu przez baterie cmos i zignorowanie tego komunikatu.
Dodano po pewnym czasie:
Pełny komunikat,,ten komputer używana intel RST.Przes zainstalowaniem linux mint należy wyłączyć rst, aby uzyskać instrukcje, otwórz stronę help.ubuntu.com/rst
Dodano po pewnym czasie:
Dodano po pewnym czasie:
Pełny komunikat,,ten komputer używana intel RST.Przes zainstalowaniem linux mint należy wyłączyć rst, aby uzyskać instrukcje, otwórz stronę help.ubuntu.com/rst Po przejściu do tej strony nic mi sie nie rozjaśnia Może powinienem uruchomić linuxa w trybie zgodności?
Reputacja:
Miernik podziękowań 4%
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
5 godzin(y) temu
0 ( 5 godzin(y) temu)mati75 napisał(a): Teraz w biosie jeszcze raz przestawić na AHCI i wyłączyć secureboot. Ewentualnie można zrobić obejście: https://www.reddit.com/r/linuxmint/comme...intel_rst/ Spróbowałem raz jeszcze, faktycznie za pierwszym razem nie wyłączyłem secure boota, jednak teraz to zrobiłem i efekt taki sam jak wcześniej, znowu resetuje bios baterią
Dodano po pewnym czasie:
( 5 godzin(y) temu)Przemek123 napisał(a): ( 5 godzin(y) temu)mati75 napisał(a): Teraz w biosie jeszcze raz przestawić na AHCI i wyłączyć secureboot. Ewentualnie można zrobić obejście: https://www.reddit.com/r/linuxmint/comme...intel_rst/ Spróbowałem raz jeszcze, faktycznie za pierwszym razem nie wyłączyłem secure boota, jednak teraz to zrobiłem i efekt taki sam jak wcześniej, znowu resetuje bios baterią Próbuje raz jeszcze to samo ale zamiast apply po zmianach w biosie kliknę, exit i dopiero save, nie wiem czy zrobi to jakąś różnicę ale facet na yt robił w tej sposób, powoli trace zmysły
Reputacja:
Miernik podziękowań 4%
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
5 godzin(y) temu
0 ( 5 godzin(y) temu)mati75 napisał(a): Prawdopodobnie będzie konieczna aktualizacja biosu https://www.reddit.com/r/techsupport/com...d_by_bios/ Ciągle to samo, po wybraniu pozycji AHCI i disabled w secure boot, laptop umiera
Dodano po pewnym czasie:
( 5 godzin(y) temu)Przemek123 napisał(a): ( 5 godzin(y) temu)mati75 napisał(a): Prawdopodobnie będzie konieczna aktualizacja biosu https://www.reddit.com/r/techsupport/com...d_by_bios/ Ciągle to samo, po wybraniu pozycji AHCI i disabled w secure boot, laptop umiera Nie wyświetla nic, świeci sie przycisk power i klawiatura, zero rekacji na cokolwiek
Liczba postów: 4 279
Liczba wątków: 76
Reputacja:
System: Inny
Środowisko graficzne: Xfce
Inny System: Debian testing/sid
Miernik podziękowań 39%
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
0 ( 4 godzin(y) temu)dedito napisał(a): UEFI załączone? Tzn.? Przepraszam nie jestem jeszcze płynny we wszystkich tematach, w komputerach ogólnie siedze od dopiero ok.roku, wcześniej unikałem jak ognia
Jesli chodzi o boot sequence na liście mam wybrane UEFI
Liczba postów: 4 279
Liczba wątków: 76
Reputacja:
System: Inny
Środowisko graficzne: Xfce
Inny System: Debian testing/sid
Miernik podziękowań 39%
|