Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rufus
0
Witam. Potrzebuję użyć w linux mint programu Rufus. Wiem, że są różne zamienniki ale mnie zależy konkretnie na tym gdyż można za jego pomocą w łatwy sposób ominąć sprawdzanie tpm czy utworzyc  konto lokalne w systemie Windows 11. Udało mi się Rufusa uruchomić za pomocą playonlinux ale nie widzi pendrive. Próbowałem już zawansowanych funkcji programu pokazującego wszystkie dyski USB ale bez rezultatu. Czy mieliście taki problem?
Odpowiedz
0
https://appdb.winehq.org/objectManager.p...&iId=37950
Cytat:Many people try to use Rufus with Wine to flash another operating system into a USB drive, usually lay users that aren't used to Linux and buys a Linux computer to install Windows. Rufus will probably never have support with Wine as it's needed root access to flash USB drives and you can't (and shouldn't) run Wine as root. Rufus not detecting USB drive is still a bug though, but it'll still not be able to format and flash a pendrive once it's fixed due to this limitation.

There's native alternatives to flash USB drives with ISOs, on GNU/Linux there's tools like Balena Etcher and UNetBootin, or you can use 'dd' command from terminal
Odpowiedz
0
W związku z powyżsxym moje kolejne pytanie, czy jest jakiś alternatywny program dla Linux Mint, który ma opcje takie jak Rufus (ominięcie sprawdzania modułu tpm, czy tworzenie użytkownika lokalnego na etapie tworzenia usb).
Odpowiedz
0
Raczej nie ma. Zacznij od instalacji Windows 10 np. za pomocą programu Ventoy.
Odpowiedz
0
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Nie musisz mieć Rufusa, żeby zainstalować Windows 11 na niespełniającym wymagań sprzęcie.
Zrób pendriva z instalką Windowsa za pomocą Balena Etcher, lub Ventoy lub innym programem.
zrób z niego instalację Windows 11 w taki sposób jak na tym filmie na YT (patrz od 22 minuty), prosto i szybko.
PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości