Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy mogę zamontować istniejącą partycję spod windy jako /home?
0
Już tłumaczę, jak zielony świeżak tylko może
Na lapku jest Windows i mam partycje C i D (NTFS)
Chciałem po instalacji Minta mieć partycję D zamontowaną jako /home z podrzędnymi folderami i tam pod linuxem widzieć swoje dotychczasowe dane typu fotki, dokumenty itp i z niej tak korzystać, ale bez straty partycji D pod Windowsem. Czy to siew ogóle da, czy lepiej po prostu kliknąć w kafelek i domontować partycję jak będzie potrzebna do zapisu i tam wrzucać co będzie się chciało?

Pozdrawiam i dziękuję

P.S.
szukajka działa, ale nie zwraca tematów, które mi pomogą Undecided
Odpowiedz
1
Better response on post RE: Czy mogę zamontować istniejącą partycję spod windy jako /home?Windows i Linux używają innych systemów zarządzania plikami. /home na typie partycji ntfs będzie działał źle. Lepiej jest po prostu zamontować i zgrywać to co jest potrzebne.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
No i fajnie, dziękuję
A czy jest opcja zmiany ścieżki np w folderach moje zdjęcia do istniejącego folderu na innej partycji? Mam tak obecnie pod windą, że foldery domyślne widoczne w Moim Komputerze mają linki do folderów na dysku D i tam się otwierają.
Odpowiedz
1
Better response on post RE: Czy mogę zamontować istniejącą partycję spod windy jako /home?Bez ręcznej edycji konfiguracji się nie obejdzie:
Kod:
xed ~/.config/user-dirs.dirs
w pozycji XDG_PICTURES_DIR należy podstawić katalog, który ma być w ścieżce typu: /media/nazwauzytkownika/dysk/folder najlepiej wejść do niego przycisnąć przycisk [Obrazek: rZJTIAq.png] i skopiować lokalizacje
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Dzięki wielkie
Będę miał trochę czasu na takie zabawy, to sprawdzę
Pozdrawiam
Odpowiedz
0
nie wiem jak bardzo "zielony świeżak" jesteś, ale piszesz "Na lapku jest Windows i mam partycje C i D (NTFS) Chciałem po instalacji Minta..."

jak i gdzie chcesz zainstalować tego minta?
jeśli to twój 'pierwszy raz' z linuxem, to proponowałbym instalację linuxa na osobnym dysku (no albo zrobił kopie zapasowe 'wszystkiego' z dysku, żeby płaczu nie było).
lapki rzadko mają miejsce na 2gi dysk, ale na początek można próbować zainstalować na jakimś przenośnym dysku (jeśli kłopotliwa jest podmiana dysków).
Odpowiedz
0
Kiedyś miałem Minta na starym laptopie i chętnie do niego wrócę. Dla mnie komputer służy już tylko do wygodniejszego przeglądania neta, zakupów i szukania noclegów na urlop Wink
Czasy grania i czort wie czego jeszcze już dawno minęły.

Mam dwa dyski, SSD 250 GB z systemem (C) i HDD (D) i taka konfiguracja była celowa. Na D mam swoje rzeczy, a system ma być osobno.
Ze względu na szybkość pracy chcę na SSD wygospodarować koło 100 GB i od końca partycji zainstalować Minta.
Z ciekawości pytałem o zamontowanie partycji D jako /home, ale nie jest to żaden wyznacznik
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości