Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[oddzielony] Jak zwiększyć skalę ekranu - mate
0
Sory że odgżewam wątek, ale mam dokładnie to samo co kolega, ze względu że chcę używać natywnej (wysokiej) rozdziałki dla mojego monitora WQHD ikony pulpitu, aplikacje to wszystko jest za małe (jestem krutkowidzem) i chciałbym też wyskalować sobie to wszystko ale w moich ustawieniach ekranu/monitora jest do wyboru tylko 100 i 200%, więc jak ustawie na 200 to wszystko nie tylko robi się wielkie ale i wyłazi poza ekran, a w aplikacjach rózne elementy zasłaniają się na wzajem i nie da się zajżeć w zasłonięte obszary. W Windzie pamiętam że procentowo niestandardowo można było se ustawić tą skale i to działało świetnie u mnie.[Obrazek: 3048299200_1739477082.png]
Odpowiedz
0
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Już biore dłuto w rękę... a tak na serio to chciałbym troche odczarować Terminala. Znacie jakieś pozycje książkowe, publikajce internetowe godne uwagi żeby się zaznajomic z tym potężnym narzędziem? I w ogle z Pingwinkiem Miętówką? A może jakoże jestem zapalonym graczem przesiąść się na coś lepszego dla gracza jak Nobara(gdzie wylągł się Proton GE) i jego się uczyć? Chyba każdy stał przed tym rozkminkiem które distro mu najbardziej będzie pasować.
Odpowiedz
1
Better response on post RE: [oddzielony] Jak zwiększyć skalę ekranu - mateKsiążki o mincie są o wartości makulatury, ewentualnie papieru toaletowego. Nie ma sensu wydawać na nie pieniędzy.

https://helion.pl/ksiazki/linux-komendy-...v#format/d

patrzyłbym na coś takiego
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
1
Better response on post RE: [oddzielony] Jak zwiększyć skalę ekranu - mateNa forum Minta raczej nie będziemy nikogo zachęcać do zmiany distro ale gdybyś zmienił środowisko graficzne na Cinnamon albo Xfce to tam jest skalowanie ułamkowe: 125%, 150%, 175%.
Odpowiedz
0
W porównaniu do windowsa albo maca to bez różnicy na środowisko w linux działa to źle. Mam mały monitor z duża rozdzielczością więc muszę ustawiać 125% lub 150% wielkości, xfce kompletnie źle to skaluje. Przede wszystkim xserver jest na tyle głupi, że skalowanie to nie skalowanie tylko robienie sztucznej rozdzielczości, równie dobrze można ją zmienić. W innych systemach po prostu się powiększa.
Odpowiedz
0
No ja z Cinnamonem nie miał bym problemu pod względem wydajnościowym bo se kupiłem nowego dość mocnego PC niedawno,więc może się skusze.
Odpowiedz
0
Używam skalowania 175% w Cinnamon. Działa dobrze.
Odpowiedz
0
Sprawdziłem kde nawet i nawet na wayland działa tak samo, czyli mamy jakby sztucznie zmienioną rozdzielczość. Skalowanie samo w sobie w linux to jak widać porażka.

https://i.imgur.com/otwWqSJ.jpeg tutaj widać jak linux sobie kompletnie nie radzi z rozdzielczością najbardziej skrajny monitor po prawej ma najmniejszą rozdzielczość

https://i.imgur.com/PZlctvX.jpeg tutaj w rzeczywistości wygląda to inaczej jak screenie, skrajnie lewy jest znacznie większy

Ogólnie mówiąc jeszcze dużo czasu minie nim tak głupia rzecz w linux będzie działać dobrze jak w innych systemach.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości