Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak przyśpieszyć działania na dużych/dużej ilości plików? [kopiowanie/przenoszenie]
0
Witam,
Moje pytanie zrodziło się podczas kopiowania plików SSD<->SSD czy też SSD<->Pendrive [dobrej jakości i parametrów, nie noname!] gdzie przenoszenie/kopiowanie 1TB plików zajęło ponad 10h. Czy to normalne?
[Obrazek: aUnOcTml.png]

Czy da się jakoś to przyśpieszyć? Obciążenie rdzeni wygląda tak, że "skacze" sobie nieco 1 rdzeń, a reszta leniwie czeka... Da się jakoś zmusić kompa do szybszej pracy na plikach? Miałem podobny case z rozpakowywaniem dużej ilości plików zip/7zip - próbowałem z terminala - ale czas też był zbliżony.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Born to be root... not to reboot. Dodgy
Odpowiedz
0
Pewnie morfik ma jakieś super rozwiązanie na to.

Bez rzeźby dla małych plików to normalne. Na ntfs linux też mega słabo zapisuje. Dodatkowo producenci pendrive oszukują podając głównie prędkość odczytu, a nie zapisu.

28MB/s dla małych plików to nie jest źle
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Nie mam, bo to nic niezwykłego. Big Grin Tak to jest z marketingiem właśnie, że obiecują 600M/s, a wychodzi 30M/s. Big Grin

Po części jest to przez obsługę systemu plików, no bo te wpisy w strukturze systemu plików trzeba potworzyć dla każdego pliku osobno (np. to co widać w stat plik.txt), a to zajmuje czas -- a im więcej plików, tym dłużej to zajmuje, przez co transfer siada -- przy bardzo małych plikach obsługa tego procesu zajmuje więcej niż faktyczny transfer danych. Big Grin

Do tego trzeba jeszcze dodać obsługę dziennika systemu plików.

Do tego dochodzi jeszcze specyfikacja samego dysku SSD -- może i odczyt z dysku źródłowego jest szybki, ale z zapisem na dysku docelowym jest już gorzej, bo dyski SSD mają swoją logikę co do zapisu danych, wewnętrzny cache/RAM procesor i wszystkie te mechanizmy optymalizacyjne zużycie komórek, konsolidację danych, itp/itd.. Jeśli teraz chcesz skopiować tysiące małych plików, to trzeba się zastanowić co firmware tego docelowego dysku w takiej sytuacji będzie robił? No i tego na dobrą sprawę nie wie nikt poza producentem dysku. Big Grin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości