29-08-2019, 17:00
0
Przepraszam ale nie rozumię, mógłbyś mi wytłumaczyć łopatologicznie jak mam to zrobić by się tych wpisów pozbyć i odzyskać sprawnośc systemu ?
Rozwiązane POMOC - "Nie można odświeżyć listy aktualizacji"
|
29-08-2019, 17:00
0 Przepraszam ale nie rozumię, mógłbyś mi wytłumaczyć łopatologicznie jak mam to zrobić by się tych wpisów pozbyć i odzyskać sprawnośc systemu ?
0 sudo nano /etc/apt/sources.list lub sudo nano /etc/apt/sources.list.d/ - dopełniasz Tab'em, wyskoczą Ci pliki jakie są dostępne, można je edytować lub skasować, nano to edytor tekstu dość prosty. W katalogu /etc/apt/sources.list.d/ będą pliki odpowiadające dodanym repo więc kasujesz plik, w /etc/apt/sources.list kasujesz wpisy w pliku bo może coś tam też być.
29-08-2019, 17:16
0 A klikalnie:
menu, administracja, menedżer aktualizacji, edycja, źródła oprogramowania, hasło , dodatkowe repozytoria, i odznaczasz n te repozytoria, w których nazwie jest google earth. Potem w oknie głównym menedżera klikasz odśwież. Zrobione.
29-08-2019, 17:34
0 Jeśli chodzi o podpowiedz kolegi Pawlika to terminal wyrzuca mi jak poniżej w załączniku. Z kolei jeśli chodzi o radę od yahoob3 to wyskakuje mi poniższy komunikat, który zamieszczam równiez w załączniku
0 Przeszukaj ten katalog np sudo cat /etc/apt/sources.list.d/... (Tab- uzupełnia) i podaj listę tych plików. Ewentualnie jak zrozumiesz - potem jak wiesz jaki plik skasować sudo rm -rf /etc/apt/sources.list.d/... i ta nazwa pliku. Plik ze zdjecia jest czysty. Szukaj repozytorium webupd8.
29-08-2019, 18:00
0 (29-08-2019, 17:43)Pawlik napisał(a): Przeszukaj ten katalog np sudo cat /etc/apt/sources.list.d/... (Tab- uzupełnia) i podaj listę tych plików. Ewentualnie jak zrozumiesz - potem jak wiesz jaki plik skasować sudo rm -rf /etc/apt/sources.list.d/... i ta nazwa pliku. Plik ze zdjecia jest czysty. Szukaj repozytorium webupd8. TAB nie uzupełnia a co za tym idzie nie wyświetla mi się żadna lista plików chyba, że trzeba coś wpisać po d/... lub w zamian za te kropki Ale ze mnie tępa dzida w zakresie Linuxa ...
29-08-2019, 18:07
0 Wyskakuje:
awwar@PawWar:~$ ls /etc/apt/sources.list.d/ nilarimogard-webupd8-bionic.list official-package-repositories.list pawwar@PawWar:~$ ls /etc/apt/sources.list.d/ ?! |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|