21-11-2019, 22:58
0
Kelebriana, jak widać... nic nie widać
Przychodzą mi do głowy dwie rzeczy, których możesz spróbować. Jeśli na Windows działa, czyli kwestia sterowników i w ogóle rozpoznania sprzętu.
Paviliona w łapach miałem raz w życiu, ale spróbujmy.
1. Spróbuj nowych sterowników - polecenie:
Przeleci dużo tekstu, zaproponuje wywalenie starych sterowników - zgódź się.
Jeśli już to robiłaś - olej ten mój pomysł.
Pomysł drugi:
2. Edytujesz regułę udev: /lib/udev/rules.d/77-mm-huawei-configuration.rules (jeśli plik nie istnieje to go tworzysz) - wybacz, będzie terminal - będzie szybciej i znaaaacznie mniej pisania
Nano to terminalowy edytor tekstu - dobry. Xed w tym przypadku może podnieść ręce do góry
Kopiuj stąd i wklejaj do terminala i do Nano używając Ctrl+Shift+V.
otworzy się pusty lub nie plik. Jeśli będzie pusty wklejasz do niego to:
Jeśli nie będzie pusty, powyższe wklej na końcu a resztę zakomentuj (czyli na początku każdej linii wstaw płotek czyli #.
- Plik zapisujesz przez Ctrl+O, zamykasz - Ctrl+X.
- Restartujesz komputer.
Jak wrócę za tydzień, to jeszcze coś pomyślę. Mamy kilku niegłupich, może ktoś jeszcze coś podpowie. Powodzenia.
Przychodzą mi do głowy dwie rzeczy, których możesz spróbować. Jeśli na Windows działa, czyli kwestia sterowników i w ogóle rozpoznania sprzętu.
Paviliona w łapach miałem raz w życiu, ale spróbujmy.
1. Spróbuj nowych sterowników - polecenie:
Kod:
sudo apt-get install firmware-b43-installer
Jeśli już to robiłaś - olej ten mój pomysł.
Pomysł drugi:
2. Edytujesz regułę udev: /lib/udev/rules.d/77-mm-huawei-configuration.rules (jeśli plik nie istnieje to go tworzysz) - wybacz, będzie terminal - będzie szybciej i znaaaacznie mniej pisania
Nano to terminalowy edytor tekstu - dobry. Xed w tym przypadku może podnieść ręce do góry
Kopiuj stąd i wklejaj do terminala i do Nano używając Ctrl+Shift+V.
Kod:
sudo nano /lib/udev/rules.d/77-mm-huawei-configuration.rules
Kod:
ACTION=="add|change", SUBSYSTEM=="usb", \
ENV{DEVTYPE}=="usb_device", \
ATTR{idVendor}=="12d1", ATTR{idProduct}=="15bb", \
ATTR{bNumConfigurations}=="3", ATTR{bConfigurationValue}!="3" \
ATTR{bConfigurationValue}="3"
- Plik zapisujesz przez Ctrl+O, zamykasz - Ctrl+X.
- Restartujesz komputer.
Jak wrócę za tydzień, to jeszcze coś pomyślę. Mamy kilku niegłupich, może ktoś jeszcze coś podpowie. Powodzenia.