Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane DualBoot - brak menu wyboru
#1
0
Witam Wszystkich.

Jestem tutaj pierwszy raz, więc proszę o wybaczenie wszelkich błędów - niezamierzonych.

Chciałem zainstalować na laptopie, drugi system - córka używa ten komp w czasie lekcji, w domu - dlatego linux obok windy.
Jeden dysk podzielony na dwie partycje, od nowości (C i D) inaczej /dev/sda4 i /dev/sda5
Ponieważ komp jest codziennie używany do nauki, nie mogłem sobie pozwolić jakąkolwiek awarie - przestój.
Ponieważ /sda5 był całkowicie pusty, postanowiłem wydzielić z niego 130 GB, które przeznaczyłem na linuxa
Odpaliłem pena przez F12 Boot Manager
Instalacja automatyczna, prosta sprawa wydawałoby się, a jednak coś poszło nie tak.
Po restarcie kompa rusza windows, bez menu wyboru. Linux jest zainstalowany na /sda6, a po wyborze F12 wyszczególniony jest ubuntu i po wskazaniu uruchamia munu wyboru.

Wiem,że powinienem szukać i kombinować samemu, lecz jedyny czas to wieczór, bądź późny wieczór i pretensje: gaś ten kom bo chcemy spać.
Nie chcę również zrobić czegoś co spowoduje pat kompa, będzie zero szkoły, a tego bym nie chciał.

Dane kompa: Intel® Pentium® CPU 2117U @ 1.80GHz , 8 GBytes pamięci.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
Grzegorz Ryba  vel brocken

Dodano po pewnym czasie:
Nie napisałem, ze instalowałem Minta 19.3 Cinnamon
#2
0
Uruchom komputer na linuksie, otwórz teminal (Ctrl+Alt+T), kopiuj stąd i wklej do terminala (Ctrl+Shift+V) takie komendy:
Kod:
sudo fdisk -l
Specyfikację komputera podajemy jako wynik polecenia inxi -Fxz.
Ja już gaszę ten komputer, bo rano do roboty... Twój problem to odpowiednie wgranie GRUB do partycji EFI, trzeba tylko namierzyć tę właściwą.
#3
0
[email protected]:~$ sudo fdisk -l
[sudo] hasło użytkownika broken:         
Dysk /dev/sda: 465,8 GiB, bajtów: 500107862016, sektorów: 976773168
Jednostki: sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 4096
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 4096 / 4096
Typ etykiety dysku: gpt
Identyfikator dysku: E3B2D315-F1AB-4A44-8679-D2B189F29677

Kod:
Urządzenie  Początek    Koniec  Sektory Rozmiar Typ
/dev/sda1      2048  1085439  1083392    529M Środowisko odtworzeniowe Window
/dev/sda2    1085440  1290239    204800    100M System EFI
/dev/sda3    1290240  1323007    32768    16M Microsoft - zarezerwowana
/dev/sda4    1323008 370485247 369162240    176G Microsoft - dane podstawowe
/dev/sda5  370485248 721688588 351203341  167,5G Microsoft - dane podstawowe
/dev/sda6  721690624 976771071 255080448  121,6G Linux - system plików


Kod:
[email protected]:~$ inxi -Fxz
System:
  Host: domowy Kernel: 5.3.0-51-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
  v: 7.5.0 Desktop: Cinnamon 4.4.8 Distro: Linux Mint 19.3 Tricia
  base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
  Type: Laptop System: Acer product: Aspire E1-530 v: V2.06 serial: <filter>
  Mobo: Acer model: EA50_CX v: V2.06 serial: <filter> UEFI: Insyde v: 2.06
  date: 10/08/2013
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Pentium 2117U bits: 64 type: MCP
  arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 2048 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 7182
  Speed: 798 MHz min/max: 800/1800 MHz Core speeds (MHz): 1: 798 2: 798
Graphics:
  Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics
  vendor: Acer Incorporated ALI driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
  resolution: 1366x768~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 19.2.8
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio
  vendor: Acer Incorporated ALI driver: snd_hda_intel v: kernel
  bus ID: 00:1b.0
  Sound Server: ALSA v: k5.3.0-51-generic
Network:
  Device-1: Broadcom and subsidiaries NetXtreme BCM57786 Gigabit Ethernet
  PCIe
  vendor: Acer Incorporated ALI driver: tg3 v: 3.137 port: 2040
  bus ID: 02:00.0
  IF: enp2s0f0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter
  vendor: Foxconn driver: ath9k v: kernel port: 2040 bus ID: 03:00.0
  IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 465.76 GiB used: 14.66 GiB (3.1%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Seagate model: ST500LT012-1DG142 size: 465.76 GiB
  temp: 36 C
Partition:
  ID-1: / size: 119.22 GiB used: 14.63 GiB (12.3%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 42.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 176 Uptime: 6m Memory: 7.67 GiB used: 973.1 MiB (12.4%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.5.0 Shell: bash v: 4.4.20
  inxi: 3.0.32

Widziałem iż EFI jest na /dev/sda2 ale oglądając sposoby instalki przedstawiane na YT, po prostu zgłupiałem i zdecydowałem zainstalować
Linuxa w automacie - normalnie wolałbym sam utworzyć partycje dla systemu.
#4
0
Uruchom Minta z pendriva w trybie Live, otwórz terminal i...
OK, potrzebujemy jeszcze systemu plików na sda6, czyli polecenie: sudo file -s /dev/sda6.
Powinno wyświetlić coś w ten deseń:
Kod:
dev/sda6: Linux rev 1.0 ext4 filesystem data, UUID=384d4837-855d-41f9-a18b-378f9c6883fd (needs journal recovery) (extents) (large files) (huge files)
Jeśli przed filesystem będzie ext4 wykonaj takie polecenia - po kolei, wklejaj i wykonuj kolejne po tym, jak skończy się przetwarzać poprzednie:
Kod:
sudo mkdir /mnt/root/
sudo mount -t ext4 /dev/sda6 /mnt/root
sudo mount -o bind /dev /mnt/root/dev
sudo mount proc /mnt/root/proc -t proc
sudo mount sysfs /mnt/root/sys -t sysfs
sudo chroot /mnt/root
sudo grub-install /dev/sda2
sudo update-grub

Jeśli system plików będzie inny niż ext4, daj znać. Możesz pokazać, co wyświetli się po ostatniej komendzie. Zobaczymy, czy Mint GRUB widzi Windows. Po tym zrestartuj kompuer.
Tak czy siak daj znać, czy pomogło Smile
#5
0
Uruchomilem jak kazales, wklejajac polecenia do terminala - oto wynik:

To run a command as administrator (user "root"), use "sudo <command>".
See "man sudo_root" for details.


[email protected]:~$ sudo file -s /dev/sda6
/dev/sda6: Linux rev 1.0 ext4 filesystem data, UUID=abd51476-f723-421b-b39a-ab6a596093f9 (extents) (64bit) (large files) (huge files)
[email protected]:~$ sudo mkdir /mnt/root/
[email protected]:~$ sudo mkdir /mnt/root/
mkdir: cannot create directory ‘/mnt/root/’: File exists
[email protected]:~$ sudo mount -t ext4 /dev/sda6 /mnt/root
[email protected]:~$ sudo mount -o bind /dev /mnt/root/dev
[email protected]:~$ sudo mount proc /mnt/root/proc -t proc
[email protected]:~$ sudo mount sysfs /mnt/root/sys -t sysfs
[email protected]:~$ sudo chroot /mnt/root
[email protected]:/# sudo grub-install /dev/sda2
Instalowanie dla platformy x86_64-efi.
grub-install: błąd: nie można odnaleźć katalogu EFI.
[email protected]:/#


Cos robilem zle?

Dodano po pewnym czasie:
(20-05-2020, 23:00)broken napisał(a): Uruchomilem jak kazales, wklejajac polecenia do terminala - oto wynik:

To run a command as administrator (user "root"), use "sudo <command>".
See "man sudo_root" for details.


[email protected]:~$ sudo file -s /dev/sda6
/dev/sda6: Linux rev 1.0 ext4 filesystem data, UUID=abd51476-f723-421b-b39a-ab6a596093f9 (extents) (64bit) (large files) (huge files)
[email protected]:~$ sudo mkdir /mnt/root/
[email protected]:~$ sudo mkdir /mnt/root/
mkdir: cannot create directory ‘/mnt/root/’: File exists
[email protected]:~$ sudo mount -t ext4 /dev/sda6 /mnt/root
[email protected]:~$ sudo mount -o bind /dev /mnt/root/dev
[email protected]:~$ sudo mount proc /mnt/root/proc -t proc
[email protected]:~$ sudo mount sysfs /mnt/root/sys -t sysfs
[email protected]:~$ sudo chroot /mnt/root
[email protected]:/# sudo grub-install /dev/sda2
Instalowanie dla platformy x86_64-efi.
grub-install: błąd: nie można odnaleźć katalogu EFI.
[email protected]:/#


Cos robilem zle?

Postanowilem jednak wpisac ostatnie polecenie i otrzymalem:

[email protected]:/# sudo update-grub
Sourcing file /etc/default/grub'
Sourcing file
/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/60_mint-theme.cfg'
Generowanie pliku konfiguracyjnego GRUB-a...
Znaleziono motyw: /boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt
Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-5.3.0-53-generic
Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-5.3.0-53-generic
Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-5.3.0-51-generic
Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-5.3.0-51-generic
Znaleziono obraz Linuksa: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Znaleziono obraz initrd: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
  WARNING: Failed to connect to lvmetad. Falling back to device scanning.
Adding boot menu entry for EFI firmware configuration
gotowe
[email protected]:/#

Chcialem abys mial caly obraz zdarzen.
#6
0
Spróbuj także >> Problemy podczas instalacji systemu, dział: Brak wyboru systemu przy rozruchu
#7
0
Późna pora i myślenie się wyłączyło. Zrób tak, jak pisze magnus w ostatniej części poradnika "Brak wyboru systemu przy rozruchu".
Jakby coś - pytaj.
#8
0
Przed spojrzeniem na forum, przeglądałem troszkę internet.
Jedną z rad było powtórne zainstalowanie systemów, w trybie legacy - to mi się za bardzo nie podobało.
Drugą była zmiana kolejności botowania w samym biosie.
U mnie kolejność była następująca:
   1. USB
   2. Windows
   3. Ubuntu

Przesunąłem Ubuntu na miejsce Windy i uruchomiłem kompa.
Pojawiło się menu wyboru - czego nie było - i wszystko jest dobrze.

Wobec powyższego, pozwoliłem sobie nie stosować rad udzielonych przez Kolegów - Przepraszam.

Dziękuję za pomoc.
Myślę, że temat można zamknąć.
#9
0
Zmiana kolejności bootloaderów jest również rozwiązaniem. Smile
Oznaczam wątek jako rozwiązany i zamykam.


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości