Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po instalacji komputer nie widzi dysku
#1
0
Witam serdecznie.
Dopiero zaczynam z linuxem i odrazu napotkałem problem.
Instalacja z pendrive przebiegła pomyślnie, ale po ponownym uruchomieniu komputer nie widzi dysku.
Instalacja bez windowsa z boku.

Próbowałem też z Ubuntu i to samo tylko w tym przypadku po ponownym uruchomieniu przy włożonym pendrive mogę wybrać opcję startu z innego dysku i wtedy uruchamia się zainstalowany system.
Proszę o pomoc

Kod:
[email protected]:~$ inxi -Fxz
System:
  Kernel: 5.4.0-58-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
  Desktop: Cinnamon 4.8.5 Distro: Linux Mint 20.1 Ulyssa
  base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Laptop System: Acer product: Aspire E5-573G v: V3.72
  serial: <filter>
  Mobo: Acer model: ZORO_BH v: Type2 - A01 Board Version serial: <filter>
  UEFI: Insyde v: 1.37 date: 02/16/2016
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 18.7 Wh condition: 31.9/37.0 Wh (86%)
  model: SANYO AL15A32 status: Discharging
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i3-5005U bits: 64 type: MT MCP
  arch: Broadwell rev: 4 L2 cache: 3072 KiB
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  bogomips: 16001
  Speed: 801 MHz min/max: 500/1900 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 802
  3: 800 4: 800
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 5500 vendor: Acer Incorporated ALI
  driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  Device-2: NVIDIA GK208BM [GeForce 920M] vendor: Acer Incorporated ALI
  driver: nouveau v: kernel bus ID: 04:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
  resolution: 1366x768~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 5500 (BDW GT2) v: 4.6 Mesa 20.0.8
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Broadwell-U Audio vendor: Acer Incorporated ALI
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:03.0
  Device-2: Intel Wildcat Point-LP High Definition Audio
  vendor: Acer Incorporated ALI driver: snd_hda_intel v: kernel
  bus ID: 00:1b.0
  Device-3: NVIDIA GK208 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
  bus ID: 04:00.1
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-58-generic
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
  vendor: Acer Incorporated ALI driver: r8169 v: kernel port: 4000
  bus ID: 02:00.0
  IF: enp2s0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
  vendor: Lite-On driver: ath10k_pci v: kernel port: 4000 bus ID: 03:00.0
  IF: wlp3s0 state: down mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 610.62 GiB used: 1.92 GiB (0.3%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Toshiba model: MK6465GSX size: 596.17 GiB
  temp: 24 C
  ID-2: /dev/sdb type: USB model: USB DISK 2.0 size: 14.44 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 3.85 GiB used: 27.0 MiB (0.7%) fs: overlay source: ERR-102
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 33.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 34 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 204 Uptime: N/A Memory: 7.69 GiB used: 722.6 MiB (9.2%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
  inxi: 3.0.38
[email protected]:~$
Odpowiedz
#2
0
(23-02-2021, 09:19)Basstec1 napisał(a): Instalacja z pendrive przebiegła pomyślnie, ale po ponownym uruchomieniu komputer nie widzi dysku.

Opisz co dzieje się po starcie komputera.
Czy pojawia się menu Grub jeżeli startujesz komputer przytrzymując klawisz Shift?
Odpowiedz
#3
0
(23-02-2021, 18:20)magnus napisał(a):
(23-02-2021, 09:19)Basstec1 napisał(a): Instalacja z pendrive przebiegła pomyślnie, ale po ponownym uruchomieniu komputer nie widzi dysku.

Opisz co dzieje się po starcie komputera.
Czy pojawia się menu Grub jeżeli startujesz komputer przytrzymując klawisz Shift?
Bez pendrive nic się nie uruchamia wyskakuje tylko informacja "no bootable device"
Odpowiedz
#4
0
Cześć, 
nie jestem ekspertem, ale wygląda to tak jak by startował z usb a nie z dysku, dobrze był wybrany dysk docelowy?
Odpowiedz
#5
0
Secure Boot w BIOS wyłączony?
Odpowiedz
#6
0
"No Bootable Device"

Tak jak na tym filmie?
Odpowiedz
#7
0
(23-02-2021, 22:37)magnus napisał(a): Secure Boot w BIOS wyłączony?
Tak wyłączony
Odpowiedz
#8
0
Próbowałeś w BIOS Select an UEFI file as trusted for executing?

>> Fix No Bootable Device Found Error After Installing Ubuntu

>> No Bootable Device <SOLVED>
Odpowiedz
#9
0
Sadząc po tym:
Cytat: ID-1: /dev/sda vendor: Toshiba model: MK6465GSX size: 596.17 GiB
ID-2: /dev/sdb type: USB model: USB DISK 2.0 size: 14.44 GiB
Partition:
ID-1: / size: 3.85 GiB used: 27.0 MiB (0.7%) fs: overlay source: ERR-102

To spróbuj zainstalować jeszcze raz, poprawnie. Jeśli instalowałeś z domyślnymi ustawieniami, jako jedyny system, sprawdź, czy masz poprawnie ściągnięte i nagrane ISO systemu...
Odpowiedz
#10
0
Informacja Partition: wygląda poprawnie ponieważ dotyczy systemu Live (pendrive).
Odpowiedz


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości