Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Lenovo Legion - wentylator ciągle pracuje po zmianie ustawień GPU w BIOS
#1
0
Dzień dobry,

Mój laptop ma zintegrowaną kartę graficzną Intel oraz drugą Radeon. Chciałem sprawdzić czy korzysta on z obu kart czy tylko ze zintegrowanej. W tym celu w biosie wyłączyłem tą drugą w myśl, że jeśli normalnie korzysta z obu to na tej jednej będzie działał gorzej. Nie zauważyłem różnic w działaniu poza tym, że wentylator zaczął huczeć. Wróciłem w biosie do poprzednich ustawień (obie karty włączone) i pojawił się problem. Wentylator ciągle pracuje na średnich obrotach od chwili włączenia komputera. Czasami wchodzi na najwyższe, ale po chwili znów na średnie. Jedyny moment gdy wentylator nie pracuje, to gdy ze stanu uśpienia wchodzę do ekranu logowania. Przed wszystkim wentylator pracował odpowiednio do obciążenia. Proszę o pomoc jak wrócić do tego stanu.


Ustawienia zmienione w biosie to:

Select graphic device: początkowo [Discrete], zmieniłem na [UMA Only] i wróciłem do [Discrete].

Opis - [Discrete] Enable the integrated and discrete graphic controller. System will choose graphic controller according to the user scenario. [UMA Only] Enable integrated graphic controller only. Windows XP need choose UMA only.





Kod:
[email protected]:~$ inxi -Fxz
System:
  Host: bartek-Lenovo-Y520-15IKBA Kernel: 5.4.0-70-generic x86_64 bits: 64
  compiler: gcc v: 7.5.0 Desktop: Cinnamon 4.4.8
  Distro: Linux Mint 19.3 Tricia base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 80WY v: Lenovo Y520-15IKBA
  serial: <filter>
  Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: NO DPK serial: <filter> UEFI: LENOVO
  v: 5JCN12WW date: 05/04/2017
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 34.9 Wh condition: 34.9/45.0 Wh (78%)
  model: SMP L16M3P24 status: Full
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Core i5-7300HQ bits: 64 type: MCP
  arch: Kaby Lake rev: 9 L2 cache: 6144 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 19999
  Speed: 900 MHz min/max: 800/3500 MHz Core speeds (MHz): 1: 900 2: 900
  3: 900 4: 900
Graphics:
  Device-1: Intel vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  Device-2: AMD Baffin [Radeon RX 460/560D / Pro 450/455/460/555/560]
  vendor: Lenovo driver: amdgpu v: kernel bus ID: 01:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: amdgpu,ati,modesetting
  unloaded: fbdev,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 630 (KBL GT2)
  v: 4.6 Mesa 20.0.8 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel CM238 HD Audio vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel
  v: kernel bus ID: 00:1f.3
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-70-generic
Network:
  Device-1: Intel Dual Band Wireless-AC 3165 Plus Bluetooth driver: iwlwifi
  v: kernel port: 4000 bus ID: 03:00.0
  IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
  vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus ID: 04:00.0
  IF: enp4s0 state: down mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 119.24 GiB used: 67.14 GiB (56.3%)
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: MZVLW128HEGR-000L2
  size: 119.24 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 116.38 GiB used: 67.14 GiB (57.7%) fs: ext4
  dev: /dev/nvme0n1p2
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 38.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 230 Uptime: 1h 24m Memory: 7.65 GiB used: 2.19 GiB (28.6%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.5.0 Shell: bash v: 4.4.20
  inxi: 3.0.32



Kod:
[email protected]:~$ sensors
amdgpu-pci-0100
Adapter: PCI adapter
vddgfx:           N/A 
edge:             N/A  (crit = +94.0°C, hyst = -273.1°C)
power1:           N/A  (cap =  50.00 W)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Package id 0:  +33.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0:        +33.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1:        +31.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2:        +31.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3:        +32.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
#2
0
Niestety mamy niewielki wpływ na to co się dzieje w oprogramowaniu firmowym (BIOS).
Spróbowałbym powrotu do ustawień domyślnych. W moim Lenovo mam opcję Load Default Settings.
#3
0
Dziękuję za odpowiedź. Użyłem opcji "Load Default Settings" w BIOS, ale niestety niczego to nie zmieniło i wentylator nadal pracuje nieustannie na średnich obrotach.
#4
0
Sprawdź, czy w opcjach zaawansowanych w GRUB masz inne jądro niż to, na którym uruchamiasz teraz komputer. Jeśli jest jakieś starsze, spróbuj uruchomić komputer na nim... chyba, że problem z wentylatorem występuje od chwili instalacji systemu. Jesli było tak od początku - czytaj trzeci akapit.

W Lenowo przełącznik [UMA Only] / [Discrete] przełącza układy graficzne - UMA tylko intel, Discrete - obydwie grafiki dostępne - to nie ma żadnego wpływu na wentylator.

Można jeszcze spróbować nowszego jądra. W:
Manu, Administracja, Menedżer aktualizacji -> Widok, Jądra Llinuksa powinieneś mieć dostępną serię kerneli 5.8* - zainstaluj najnowszy - ten ze wsparciem i zrestartuj komputer, kiedy o to poprosi.

* Pod warunkiem, że masz zainstalowanego Minta 20.1
#5
0
Jeśli dobrze zrobiłem, to w opcjach zaawansowanych GRUB było więcej niż jedno jądro. Uruchomiłem komputer kilkakrotnie na różnych jądrach. Za każdym razem problem nadal występował i wentylator ciągle pracował nieprzerwanie.

Problem z wentylatorami pojawił się wczoraj. Wcześniej działały prawidłowo. System zainstalowałem 1,5 roku temu. Obecnie mam Minta 19.3. Czy powinienem zaktualizować do 20.1?

Wystawiłem laptop na zewnątrz, na mróz. Gdy wentylator ucichł, komenda "sensors" pokazywała około 20 st C. Następnie, gdy zacząłem go użytkować, to wiatrak odezwał się przy ok 25 st C. Choć nie wiem czy to coś wnosi do wątku.
#6
0
Jest szansa, że za chwilę pojawi się jakaś poprawka i problem zniknie... ale.
Dziś, jak słusznie zauważył @dedito za późno na drążenie. Wrócimy do tematu jutro, jeśli pozwolisz. Dobrze to opisałeś... mam pewien trop, który przetestuję u siebie (też mam Lenovo, tyle, że starszy model G500S).
Jeśli coś wymyślę (TLP lub jakiś config do włączania/wyłączania wiatraka) dam znać.
#7
0
thermald powinien włączać wentylator kiedy temperatura procesora intel przekroczy 45*C. Trzeba by to sprawdzić czy to nie od grafiki Radeon.
Debian, there is no substitute ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
#8
0
Zaktualizuj Bios jest nowsza wersja, naprawdę rozwiązuje wiele problemów
#9
0
Gdyby nic nie pomogło, to można jeszcze spróbować zatrzymania i ewentualnego wyłączenia thermald - klik.
#10
1
Better response on post RE: Lenovo Legion - wentylator ciągle pracuje po zmianie ustawień GPU w BIOS@Davy -- sprawdź czy odłączenie lapka od zasilania coś pomoże. Chodzi o odłączenie urządzenia od sieci oraz wyciągnięcie baterii i pozostawienie tak lapka przez parę minut. Czasami też trzeba wyciągnąć baterię CMOS, choć zwykle to nie jest konieczne.


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości