Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wygaszanie ekranu
#1
0
cześć,

spotkał się może ktoś z problemem wygaszania ekranu ??
Screensaver wyłączony wszystkie ustawienia wydają mi się ok, a co jakiś czas wygasza ekran.
jakieś sugestie mile widziane, bo nie wiem jak się za to chycić Smile
pozdro
Odpowiedz
#2
0
Zacznij od podania konfiguracji sprzętowo-systemowej
https://forum.linuxmint.pl/showthread.ph...d=33#pid33
Odpowiedz
#3
0
Powiedz jeszcze, czy to wygaszenie "co chwile", to nie przypadkiem podczas oglądania filmów?
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742
Odpowiedz
#4
0
(10-04-2019, 17:35)yahoob3 napisał(a): Powiedz jeszcze, czy to wygaszenie "co chwile", to nie przypadkiem podczas oglądania filmów?

bardziej przy kilku minutowym czasie bezczynnosci, mam odpaloną przeglądarkę wychodzę na parę minut przychodzę i wygaszony ekran.
Filmów nie oglądam Smile

(10-04-2019, 17:47)seba006 napisał(a):
(10-04-2019, 17:35)yahoob3 napisał(a): Powiedz jeszcze, czy to wygaszenie "co chwile", to nie przypadkiem podczas oglądania filmów?

bardziej przy kilku minutowym czasie bezczynnosci, mam odpaloną przeglądarkę wychodzę na parę minut przychodzę i wygaszony ekran.
Filmów nie oglądam Smile


Standby: 0 Suspend: 0 Off: 0
DPMS is Enabled
Monitor is On
Odpowiedz
#5
0
Podaj jeszcze inxi -Fxz, jak prosił dedito.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742
Odpowiedz
#6
0
(10-04-2019, 17:47)seba006 napisał(a):
(10-04-2019, 17:35)yahoob3 napisał(a): Powiedz jeszcze, czy to wygaszenie "co chwile", to nie przypadkiem podczas oglądania filmów?

bardziej przy kilku minutowym czasie bezczynnosci, mam odpaloną przeglądarkę wychodzę na parę minut przychodzę i wygaszony ekran.
Filmów nie oglądam Smile

(10-04-2019, 17:47)seba006 napisał(a):
(10-04-2019, 17:35)yahoob3 napisał(a): Powiedz jeszcze, czy to wygaszenie "co chwile", to nie przypadkiem podczas oglądania filmów?

bardziej przy kilku minutowym czasie bezczynnosci, mam odpaloną przeglądarkę wychodzę na parę minut przychodzę i wygaszony ekran.
Filmów nie oglądam Smile

Standby: 0 Suspend: 0 Off: 0
DPMS is Enabled
Monitor is On

Pewnie przy oglądaniu filmu też będzie podobnie. Sprawdzę.
Odpowiedz
#7
0
(10-04-2019, 17:57)seba006 napisał(a): bardziej przy kilku minutowym czasie bezczynnosci, mam odpaloną przeglądarkę wychodzę na parę minut przychodzę i wygaszony ekran.
Filmów nie oglądam Smile
Kod:
Standby: 0 Suspend: 0 Off:
DPMS is Enable
Monitor is On
Pewnie przy oglądaniu filmu też będzie podobnie. Sprawdzę.


Tego kodu nie kumam - skąd to wziąłeś?
Poza tym, nie podałeś danych o które pytaliśmy. Jak mamy coś ustalić, skoro nie wiemy jakiego środowiska używasz. Być może podawałeś we wcześniejszych postach, ale nie będziemy za każdym razem przeglądać wszystkich postów użytkownika.
Od środowiska zależą ustawienia zasilania, bo pewnie tu jest problem.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742
Odpowiedz
#8
0
poniżej specyfikacja: 

Kod:
System:    Host: 2 Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.3.0 Console: N/A Distro: Linux Mint 19.1 Tessa 
           base: Ubuntu 18.04 bionic 
Machine:   Type: Desktop System: WYSE product: Dell Wyse Thin Client Desktop 3290 v: Rev 1 serial: <filter> 
           Mobo: Inventec model: Dell Wyse Thin Client Desktop 3290 v: A01 serial: <filter> UEFI: Phoenix v: 1.0B 
           date: 07/11/2014 
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Celeron N2807 bits: 64 type: MCP arch: Silvermont rev: 8 L2 cache: 1024 KiB 
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 6330 
           Speed: 500 MHz min/max: 500/2166 MHz Core speeds (MHz): 1: 500 2: 500 
Graphics:  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 
           Display: server: X.org 1.19.6 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa tty: 237x64 
           Message: Advanced graphics data unavailable in console. Try -G --display 
Audio:     Device-1: Intel HDMI/DP LPE Audio driver: HdmiLpeAudio message: bus/chip ids unavailable 
           Sound Server: ALSA v: k4.15.0-20-generic 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 1000 
           bus ID: 01:00.0 
           IF: enp1s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
           Device-2: Intel Wireless 7260 driver: iwlwifi v: kernel port: 1000 bus ID: 02:00.0 
           IF: wlp2s0 state: up mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 14.91 GiB used: 6.23 GiB (41.8%) 
           ID-1: /dev/sda model: 16GB SATA Flash Drive size: 14.91 GiB temp: 30 C 
Partition: ID-1: / size: 14.12 GiB used: 6.23 GiB (44.1%) fs: ext4 dev: /dev/sda2 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 34.0 C mobo: N/A 
           Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:      Processes: 151 Uptime: 45m Memory: 3.73 GiB used: 704.6 MiB (18.4%) Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.3.0 
           Shell: bash v: 4.4.19 inxi: 3.0.27

Kod:
xset q

Keyboard Control:
  auto repeat:  on    key click percent:  0    LED mask:  00000002
  XKB indicators:
    00: Caps Lock:   off    01: Num Lock:    on     02: Scroll Lock: off
    03: Compose:     off    04: Kana:        off    05: Sleep:       off
    06: Suspend:     off    07: Mute:        off    08: Misc:        off
    09: Mail:        off    10: Charging:    off    11: Shift Lock:  off
    12: Group 2:     off    13: Mouse Keys:  off
  auto repeat delay:  500    repeat rate:  30
  auto repeating keys:  00ffffffdffffbbf
                        fadfffefffedffff
                        9fffffffffffffff
                        fff7ffffffffffff
  bell percent:  50    bell pitch:  400    bell duration:  100
Pointer Control:
  acceleration:  2/1    threshold:  4
Screen Saver:
  prefer blanking:  yes    allow exposures:  yes
  timeout:  600    cycle:  600
Colors:
  default colormap:  0x20    BlackPixel:  0x0    WhitePixel:  0xffffff
Font Path:
  /usr/share/fonts/X11/misc,/usr/share/fonts/X11/Type1,built-ins
DPMS (Energy Star):
  Standby: 0    Suspend: 0    Off: 0
  DPMS is Enabled
  Monitor is On
Odpowiedz
#9
0
Nadal nie wiemy jakiego środowiska graficznego używasz.

Jeśli wyłączyłeś "Wygaszacz ekranu" to także ustaw "Zarządzanie zasilaniem" i zrestartuj komputer.

Sprawdź także czy masz włączony "Programy startowe > Wygaszacz ekranu" (powinien być włączony).
Odpowiedz
#10
0
Nie masz wyłączonego wygaszacza - jest ustawiony na 10 minut.
Wyłączony wygląda tak:
Kod:
Screen Saver:
 prefer blanking:  yes    allow exposures:  yes
 timeout:  0    cycle:  0
i tak:
[Obrazek: jz6g22zl.png]

[Obrazek: UhV2oLvl.png]

i nie bądź złośliwy usuwając środowisko z inxi... warn.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742
Odpowiedz


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości