Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legion 5 15ARH05 USBc na DP
#1
0
Cześć wszystkim   Big Grin 

Mam ogromny problem z lenovo legion 5 i jego USBc na DisplayPort. 
Moim celem jest podłączyć 3 monitory - 1xHDMI + 2xDP
Mianowicie pod windowsem wszystko działa prawidłowo więc wiem że tak kable, monitory i adaptery działają.
Na linuxie niestety nie jest tak kolorowo.

Laptop posiada dwie grafiki Intela + GTX 1650
mój adapter to i-tec USB-C Dual 4K DP Video Adapter
zainstalowane sterowniki od Nvidia (załącznik)

na chwilę obecną kiedy podłączam i-tec i używam:
xserver-xorg-video-nouveau - monitory się uruchamiają, widzę je w ustawieniach, poruszam po nich myszką ale same czarne ekrany, nic więcej nie ma
nvidia-driver-460/465 - powoduje całkowite zawieszenie się systemu. Również kiedy próbuję uruchomić z już podłączonym adapterem to Mint mi nie wstaję, zatrzymuje się na ekranie bootowania

Ewidentnie coś nie tak jest ze sterownikami od NVIDIA, zmiana jasności ekranu też nie działa, suwach chodzi ale 0 różnicy w stopniu jasności
Próbowałem już paru rozwiązać z wyłączaniem dynamicznego przełączania grafiki w BIOS, NVIDIA X Server Settings, xorg.conf i nic...   Confused

Dzięki za każdą podpowiedź  Rolleyes


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
1
Better response on post Legion 5 15ARH05 USBc na DPProszę podać informacje o konfiguracji sprzętowej/programowej w postaci wyniku polecenia inxi -Fxz (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Podając wyniki komend bądź logi proszę używać znaczników - CODE (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Więcej zasad, które należy stosować znajdziesz w Zasadach forum

Stosując zasady pomagasz Sobie i Nam bo:
- My nie musimy zajmować się redagowaniem postów, przypominaniem o przestrzeganiu zasad, zbieraniem wystarczającej ilości informacji do udzielenia merytorycznej pomocy.
- Ty masz większe szanse na szybkie otrzymanie merytorycznej odpowiedzi.
Odpowiedz
#3
0
Mój błąd, przepraszam, konfiguracja sprzętowa:

Kod:
System:
  Kernel: 5.4.0-77-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
  Desktop: Cinnamon 4.8.6 Distro: Linux Mint 20.1 Ulyssa
  base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 82AU v: Lenovo Legion 5 15IMH05
  serial: <filter>
  Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: NO DPK serial: <filter>
  UEFI [Legacy]: LENOVO v: EFCN50WW date: 04/15/2021
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 59.0 Wh condition: 59.0/60.0 Wh (98%)
  model: Celxpert L19C4PC0 status: Full
CPU:
  Topology: 6-Core model: Intel Core i7-10750H bits: 64 type: MT MCP
  arch: N/A L2 cache: 12.0 MiB
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  bogomips: 62399
  Speed: 800 MHz min/max: 800/5000 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800
  3: 801 4: 800 5: 801 6: 800 7: 800 8: 800 9: 801 10: 800 11: 800 12: 800
Graphics:
  Device-1: Intel UHD Graphics vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel
  bus ID: 00:02.0
  Device-2: NVIDIA vendor: Lenovo driver: nvidia v: 460.80 bus ID: 01:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting,nvidia
  unloaded: fbdev,nouveau,vesa resolution: 1920x1080~60Hz, 1920x1080~144Hz
  OpenGL: renderer: GeForce GTX 1650/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 460.80
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Comet Lake PCH cAVS vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel
  v: kernel bus ID: 00:1f.3
  Device-2: NVIDIA vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel v: kernel
  bus ID: 01:00.1
  Device-3: Kingston HyperX Virtual Surround Sound type: USB
  driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus ID: 1-2:2
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-77-generic
Network:
  Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX201 driver: iwlwifi v: kernel port: 5000
  bus ID: 00:14.3
  IF: wlp0s20f3 state: down mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
  vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus ID: 07:00.0
  IF: enp7s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  IF-ID-1: br-81884bcecfb3 state: down mac: <filter>
  IF-ID-2: docker0 state: down mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 953.88 GiB used: 45.44 GiB (4.8%)
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: MZALQ512HALU-000L2
  size: 476.94 GiB
  ID-2: /dev/sda model: SSDPR-CX400-512 size: 476.94 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 445.90 GiB used: 45.44 GiB (10.2%) fs: ext4
  dev: /dev/nvme0n1p1
  ID-2: swap-1 size: 22.91 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap
  dev: /dev/nvme0n1p5
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 44.0 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 44 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 338 Uptime: 7m Memory: 11.57 GiB used: 2.23 GiB (19.3%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
  inxi: 3.0.38
Odpowiedz
#4
1
Better response on post Legion 5 15ARH05 USBc na DPZły dział. Przenoszę.
Odpowiedz
#5
0
Odpowiedz
#6
0
(04-07-2021, 17:54)dedito napisał(a): Zerknij na ten temat https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=336212
Tak widziałem go już, z niego dowiedziałem się o sterownikach dzięki czemu działa mi póki co chociaż HDMI Smile
Reszta z tego wątku już mi nić więcej nie wniosła.
Też może się istotnym okazać że mam Legacy a nie UEFI
Odpowiedz
#7
1
Better response on post Legion 5 15ARH05 USBc na DPZ tego, co czytam tu: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.p...9#p1983769
problemem może być ustawienie częstotliwości jednego z ekranów na 144 Hz.
Odpowiedz
#8
0
ekran laptopa jak i HDMI ustawiłem sztywno na 60Hz. Niestety po podłączeniu i-tec na USB C ponownie mi się zawiesił laptop

Dodano po pewnym czasie:
Niewiarygodne! 
Po 2 dniach walki udało się Big Grin 

dla potomnych, co zrobiłem?

1. w BIOS wyłączyłem dynamiczną grafikę

2. zainstalowałem: synaptics 
w razie problemów:
Kod:
/usr/lib/gcc/x86_64-linux-gnu/7/include/stdint.h:9:16: fatal error: stdint.h: No such file or directory
# include_next <stdint.h>
                ^~~~~~~~~~
polecam zainstalować: 
Kod:
apt install build-essential
i ponownie zainstalować synaptics Smile 

3. Lenovo Legion 5 15IMH05H brightness control problem

4. w sterownikach zmieniłem z nvidi na xserver-xorg-video-nouveau

Ciężko mi powiedzieć co konkretnie pomogło. Nie jestem pewny czy instalacja synaptisc była niezbędna ale wyczytałem że ktoś chciał połączyć i-tec dock i polecili to zainstalować.
W załączniku pokazana konfiguracja z 144Hz.
Dodatkowo mogę już kontrolować jasność matrycy


Dziękuję za wszelkie podpowiedzi  Exclamation


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości