Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czarny ekran sterowniki Nvidia
#1
0
Witam.Po zainstalowaniu sterownika nvidia driver 460 (zalecane) do karty graficznej GeForce GTX 660 po restarcie mam czarny ekran.To samo mam jak zainstaluję sterowniki np. 340 albo 390.
I muszę ponownie instalować sytem ze sterownikami otwartożródłowymi Nouveau.
#2
1
Better response on post Czarny ekran sterowniki NvidiaProszę podać informacje o konfiguracji sprzętowej/programowej w postaci wyniku polecenia inxi -Fxz (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Podając wyniki komend bądź logi proszę używać znaczników - CODE (więcej szczegółów uzyskasz klikając w link)

Więcej zasad, które należy stosować znajdziesz w Zasadach forum

Stosując zasady pomagasz Sobie i Nam bo:
- My nie musimy zajmować się redagowaniem postów, przypominaniem o przestrzeganiu zasad, zbieraniem wystarczającej ilości informacji do udzielenia merytorycznej pomocy.
- Ty masz większe szanse na szybkie otrzymanie merytorycznej odpowiedzi.
#3
1
Better response on post Czarny ekran sterowniki Nvidia
(15-07-2021, 22:43)Adabiel napisał(a): I muszę ponownie instalować system ze sterownikami otwarto-źródłowymi Nouveau.

Nie musisz Smile
Wystarczy uruchomić w menu GRUB opcje zaawansowane, linię poleceń administratora i usunąć sterownik nVidia poleceniem: sudo apt purge nvidia*. System po ponownym uruchomieniu (sudo reboot) wstanie na sterowniku Nouveau.

Żeby dobrać odpowiedni sterownik i sposób jego instalacji (ze starszymi GPU nie ma lekko - wiem co mówię Wink) musimy mieć więcej danych - pisał o tym wyżej @dedito.
#4
0
Kod:
System:    Kernel: 5.11.0-22-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A Desktop: Cinnamon 5.0.5 Distro: Linux Mint 20.2 Uma
           base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:   Type: Desktop System: Micro-Star product: MS-7B31 v: 1.0 serial: <filter>
           Mobo: Micro-Star model: B360I GMAING PRO AC (MS-7B31) v: 1.0 serial: <filter> UEFI [Legacy]: American Megatrends
           v: 1.A0 date: 10/10/2020
Battery:   Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech K800 charge: 70% (should be ignored) status: Discharging
           Device-2: hidpp_battery_1 model: Logitech Marathon Mouse/Performance Plus M705 charge: 55% (should be ignored)
           status: Discharging
CPU:       Topology: 6-Core model: Intel Core i5-8400 bits: 64 type: MCP arch: Kaby Lake rev: A L2 cache: 9216 KiB
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 33599
           Speed: 800 MHz min/max: 800/4000 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 3: 1304 4: 894 5: 3041 6: 1601
Graphics:  Device-1: NVIDIA GK106 [GeForce GTX 660] vendor: Gigabyte driver: nouveau v: kernel bus ID: 01:00.0
           Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa tty: N/A
           OpenGL: renderer: NVE6 v: 4.3 Mesa 20.2.6 direct render: Yes
Audio:     Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3
           Device-2: NVIDIA GK106 HDMI Audio vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1
           Device-3: Microsoft LifeCam HD-3000 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus ID: 1-4:2
           Sound Server: ALSA v: k5.11.0-22-generic
Network:   Device-1: Intel Wireless-AC 9560 [Jefferson Peak] driver: iwlwifi v: kernel bus ID: 00:14.3
           IF: wlo1 state: down mac: <filter>
           Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel
           port: 3000 bus ID: 02:00.0
           IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 2.05 TiB used: 485.27 GiB (23.2%)
           ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: SSD 970 EVO 250GB size: 232.89 GiB
           ID-2: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD20EFRX-68EUZN0 size: 1.82 TiB
Partition: ID-1: / size: 28.04 GiB used: 10.74 GiB (38.3%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p1
           ID-2: /home size: 200.07 GiB used: 8.81 GiB (4.4%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p5
Sensors:   System Temperatures: cpu: 61.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 27 C
           Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nouveau fan: 2040
Info:      Processes: 246 Uptime: 6m Memory: 15.45 GiB used: 1.21 GiB (7.9%) Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0
           Shell: bash v: 5.0.17 inxi: 3.0.38
#5
1
Better response on post Czarny ekran sterowniki NvidiaPod czarnym ekranem jest ekran logowania - wystarczy na ślepo wpisać hasło i nacisnąć enter - system się uruchomi.
Masz dość stary układ graficzny... myślę, że warto spróbować tego rozwiązania:
https://forum.linuxmint.pl/showthread.ph...1#pid10941
Sterownik 390 powinien pasować.
#6
0
Temat proszę zamknąc pomogła nowa karta graficzna.Dziękuję.
#7
1
Better response on post Czarny ekran sterowniki NvidiaZamykam.


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości