Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brak sygnału na wyściu DVI w stacji dokującej
#1
0
Witam.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Laptop HP Compaq nc8230 jest podłączony do monitora zewnętrznego poprzez stację dokującą HSTNN-IX01, która ma kilka wyjść na monitor (D-SUB, DVI itd). Jednak obraz można oglądać wyłacznie na wyjściu D-SUB (VGA) z zastosowaniem konwertera VGA/HDMI. Na wyjściu DVI brak sygnału a sam laptop ma tylko wyjście VGA.
Niestety staruszek jest już pełnoletni ale swobodnie daje radę z postawionym systemem LMDE 6 32-bity.
Wczesniej miałem na nim zainstalowaną Windę XP i stacja dawała sygnał video na wszystkich wyjściach.
Karta graficzna Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller.
Czy da się to jakoś rozwiązać?
Odpowiedz
#2
0
Wrzuć w znaczniki code wynik xrandr -q i specyfikację zgodnie z zasadami forum.
Odpowiedz
#3
0
Jak można wkleić zrzut ekranu?

Dodano po pewnym czasie:
Kod:
  1024x768      60.00 
  1024x576      59.90    59.82 
  960x540      59.63    59.82 
  800x600      60.32    56.25 
  864x486      59.92    59.57 
  640x480      59.94 
  720x405      59.51    58.99 
  640x400      60.00 
  640x360      59.84    59.32 
TV1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 510mm x 290mm
  1920x1080    60.00*+
  1680x1050    59.95 
  1280x1024    75.02    60.02 
  1440x900      74.98    59.89 
  1280x960      60.00 
  1280x800      59.81 
  1152x864      75.00 
  1024x768      75.03    70.07    60.00 
  800x600      75.00    60.32 
  640x480      75.00    59.94 
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Wyniki poleceń w terminalu wklejamy na forum w formie tekstowej używając znaczników CODE, nie w formie zrzutów ekranu./YB3
Odpowiedz
#4
0
To chyba nie wszystko, co xrandr -q wyświetliło. Wklej poprawnie pełny wynik polecenia... razem z komendą.
VGA1 sugeruje, że coś działa ale ocenić trudno bo brak całości.
Odpowiedz
#5
0
Kod:
$ xrandr -q
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1920 x 1080, maximum 32767 x 32767
LVDS1 connected (normal left inverted right x axis y axis)
  1280x800      59.97 +
  1280x720      59.74 
  1024x768      60.00 
  1024x576      59.90    59.82 
  960x540      59.63    59.82 
  800x600      60.32    56.25 
  864x486      59.92    59.57 
  640x480      59.94 
  720x405      59.51    58.99 
  640x400      60.00 
  640x360      59.84    59.32 
TV1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 510mm x 290mm
  1920x1080    60.00*+
  1680x1050    59.95 
  1280x1024    75.02    60.02 
  1440x900      74.98    59.89 
  1280x960      60.00 
  1280x800      59.81 
  1152x864      75.00 
  1024x768      75.03    70.07    60.00 
  800x600      75.00    60.32 
  640x480      75.00    59.94 
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
Odpowiedz
#6
1
Better response on post RE: Brak sygnału na wyściu DVI w stacji dokującejTa stacja dokująca prawdopodobnie potrzebuje dodatkowych sterowników.
Nie wiem czy do takiego staruszka cokolwiek się znajdzie. Szukałem pobieżnie ale nic nie znalazłem.
Odpowiedz
#7
0
W BIOSie nie ma może jakiegoś przełącznika?
Jak nie ma, to pewnie chodzi o to, o czym pisze @dedito.
Odpowiedz
#8
0
Ta stacja działała kiedyś bez żadnych sterowników. Mam gdzieś w garażu spróbuje poszukać, bo laptopa z windows xp mam. Chociaż uważam że ten sprzęt aktualnie to przycisk do papieru i szkoda się męczyć na siłę żeby uruchomić.
[Obrazek: userbar.png]
Wiem więcej o Tobie niż Ci się wydaje :]
Odpowiedz
#9
0
Jeśli jest wola drążyć dalej to proszę o specyfikację zgodnie z zasadami forum.
Odpowiedz
#10
0
(10-02-2024, 21:01)mati75 napisał(a): Ta stacja działała kiedyś bez żadnych sterowników. Mam gdzieś w garażu spróbuje poszukać, bo laptopa z windows xp mam. Chociaż uważam że ten sprzęt aktualnie to przycisk do papieru i szkoda się męczyć na siłę żeby uruchomić.
Ta stacja rzeczywiście działała pod XP bez żadnych sterowników. To poprostu replikator portów. Ale pozwalała wysłać na monitor sygnał cyfrowy DVI mimo, że laptop posiada jedynie wyście analogowe VGS (D-SUB). W tej chwili mam do niej podłączone dyski zewnętrzne HDD oraz konwerter VGA/HDMI i wszystko działa bez zarzutu. Lapek który leżał w magazynie parę lat, ożył po zainstalowaniu na nim LMDE 6. Stał się w pełni funkcjonalnym urządzeniem. Jedynym "problemem" jest to, że nie wysyła sygnału cyfrowego DVI bezpośrednio na monitor. Nurtuje mnie tylko czy da się ten problem rozwiązać? Ale bez jego rozwiązania też da się żyć. :-)
Odpowiedz


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości