Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ręczne partycjonowanie dysku 4 TB z szyfrowaniem
0
Cześć,

Kupiłem niedawno nowy dysk 4 TB i zainstalowałem na nim Ubuntu. Niestety, system nie działał prawidłowo ze względu na błędy systemu plików. W związku z tym otrzymałem poradę, aby ręcznie stworzyć system partycji przy instalacji systemu. W międzyczasie zdecydowałem też, żeby użyć Linux Mint zamiast Ubuntu. Celem ręcznego systemu plików jest to, żeby partycja root była mniejsza niż maksymalna tak, aby system plików nie miał problemów. Chciałbym utworzyć np. partycję efi (bo zakładam, że jak mam secure boot to powinienem użyć efi, a nie boot) np. 2 GB, swap 32 GB, root 500 GB i /data, czyli całą resztę (chyba, że to powinno być /home?).

Problem się pojawia z tym, że chciałbym równocześnie mieć szyfrowanie całego dysku i nie wiem, jak to skonfigurować w instalatorze Linux Mint (ręczne partycjonowanie z pełnym szyfrowaniem dysku).

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

PS Instalator widzi mój dysk jako /dev/nvme0n1.
Odpowiedz
0
Instalator ubuntu/mint tego nie zrobi bo nie potrafi. Jedynie ręczna konfiguracja i instalacja systemu za pomocą narzędzia debootstrap.

Takie rzeczy potrafi instalator debian i fedory.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości