Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Mapowanie klawiszy (Xfce)
0
Cześć, ostatnio postawiłem swojego pierwszego Linuxa (Mint 22 Xfce) i chciałem sobie zmapować klawisze. Chodzi o to, żeby np. przycisk q działał jak lewy przycisk myszy i pozamieniać parę innych klawiszy, zna ktoś jakiś ludzki program albo sposób na to?

(Część nieobowiązkowa - moja historia xD ) Pytam tak, gdyż używam takiego kontrolera zamiast myszy i częściowo klawiatury (DarkWalker ShotPad), z istotnych przyczyn ergonomicznych i w Win miałem AutoHotKey i wszystko ustawione elgancko. Teraz zmarnowałem na to tyle godzin, że wstyd się przyznać, bo najpierw próbowałem AutoHotKey przez Wine albo jakiegoś z Githuba na Linuxa i lipa całkowita, a potem walczyłem z AutoKey do upadełego przy pomocy ChatGPT i za każdym razem się rozbijał o problem z niezdefiniowanym 'Controller' albo niezdefiniowanym 'keyboard'. On mi dawał jakieś skrypty do terminala na to, ale to wywalało błędy, to on mnie kierował przez jakieś środowisko wirtualne, to wtedy w ogóle nie mógł znaleźć biblioteki i też lipa całkiem.

Proszę o pomoc, bo to dosyć ważne dla mnie, a już miałem tyle frustracji, że szkoda gadać, być może nie da się tego zrobić nie będąc wirtuozem Pythona albo coś takiego, to też proszę o info. Z góry dziękuję Smile
0
Spróbuj na początek tego https://en.wikipedia.org/wiki/Mouse_keys
Aktywuje sterowanie myszą z numpada
Kod:
setxkbmap -option keypad:pointerkeys
lub indywidualne mapowanie za pomocą xbindkeys i xvkbd
https://medium.com/@Aenon/bind-mouse-but...6e6fcf4cba
0
(26-10-2024, 02:09)Patryk napisał(a): Znalazłem program marzenie - dosłownie. Input Remapper - polecam każdemu. Lepszy niż AutoHotKey i wszystko inne, bo dla każdego urządzenia ustawiamy oddzielnie i nie trzeba się bawić w pisanie skryptów i nawet w Menedżerze oprogramowania był do ściągnięcia. Temat do zamknięcia, przepraszam za zawracanie trąby Smile

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości