Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proton VPN i brak drukowania
Video 
0
Witam
Gdy włączam aplikacje proton vpn, nie mogę drukować, ale skaner z drukarki działa bez problemu. Drukarka w jednej sieci WIFI z komputerem.
Trochę wkurza że za każdym razem jak chce drukować, muszę wyłączyć VPN. 
Z innym surfshark VPN. Nie ma tego problemu.

Z diagnozowania problemu jest komunikat queue not enabled. No destination host name supplied by cups-browsed for printer ....
Włączam w zakładce, ale nic to nie daje
W załączniku obraz

Obraz

System linux mint 22
Drukarka Brother DCP-T710W
Odpowiedz
0
Dodaj lokalną sieć do whitelisty
Kod:
nordvpn whitelist add subnet adressieci

jako adressieci podaj adres swojej sieci np. 192.168.1.1/24
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(13-12-2024, 20:41)mati75 napisał(a): Dodaj lokalną sieć do whitelisty
Kod:
nordvpn whitelist add subnet adressieci

jako adressieci podaj adres swojej sieci np. 192.168.1.1/24
Mam proton VPN, nie nordVPN Smile
Odpowiedz
0
Fakt zmylił mnie opis o surfsharku.

Cytat:Under settings there is a setting for “allow LAN connections”. You’ll want to turn that on.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Cytat:Under settings there is a setting for “allow LAN connections”. You’ll want to turn that on.

Opcja tylko w urządzeniach mobilnych. Na komputery niema Sad

Cytat:Od proton VPN
It seems that you are indeed using the printer's host name to connect to it instead of the IP address, which would not be possible while connected to a remote VPN.

Therefore, please change the "Device URI" field to the printer's IP address in the "Printers" app, and everything should work as expected.
Co mam wpisać w tym Device URI ?

Drukarka ma stałe ustawione IP 192.168.0.105
Próbowałem (kompletnie nie chce ruszyć nawet na wyłączonym VPN)
ipp://192.168.0.105/pp - Print ERROR, - There was a problem sending document xxx (job 1929) to the printer
192.168.0.105 - nie zapisuje konfiguracji, nie chce ruszyć
ipp://192.168.0.105/  - wysyła i jest komunikat że wydrukowało. Ale nic się nie dzieje.
Odpowiedz
0
Sprawdź czy kolejka CUPS jest załączona: http://localhost:631 i System->Administration->Print Settings
Odpowiedz
0
Gdy klikam enable, i apply (Printer properties > politics>enable) to po sekundzie się odznacza z tej drukarki IP. (z duplikowałem działającą.)

Obrazy pod spodem
obraz 1

obraz 2
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości