Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Windows 11 i uzbrajający się Bitlocker po uruchomieniu sesji live Ubuntu/Mint
Exclamation 
0
Laptop model: 15s-fq2003nw z Windows 11.  
Po uruchomieniu systemu z Live - Wilma zaszyfrował się dysk (BitLocker - niech go szlag). Musiałem wszystko instalować od podstaw (przestroga dla amatorów prób z Livem na W-11). W Windowsach ta nieszczęsna usługa jest włączona domyślnie (niestety).
Odpowiedz
0
Uruchomienie live - wilma spowodowało zaszyfrowanie dysku? Ciężko mi uwierzyć w takie cuda, ale, ale ... Big Grin
Odpowiedz
0
Tu coś takiego spotkało innego gościa: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4073611.html

Niestety to się dzieje po jakiejś paskudnej aktualizacji W-11. Strach się bać...
Odpowiedz
0
No w tym wątku jest ciekawa wypowiedź:
Cytat:Ubuntu/czy tam inny linux uzbraja TPM przy uruchomieniu z live...sprawdzone
a tu nawet potwierdzenie z MS
https://answers.microsoft.com/en-us/wind...7c380a78c0
Cytat:Yes bitlocker will get triggered when you use another OS from a live usb or cd/dvd but no matter the times you have to enter the key as long as you enter the correct bitlocker key it will not cause any issues.
zaniemówiłem ... niedługo laptop z W11 będzie się blokować na sam dźwięk "poczekaj pokaże Ci inny OS coś lepszego od tego W..." ech.
Odpowiedz
0
No widzisz, a nie chciałeś na początku wierzyć Smile . Może warto tu zamieścić (na Forum) jakieś ostrzeżenie, żeby ludziska nie wpadali w taką pułapkę?
Odpowiedz
1
Better response on post RE: Martwa dioda klawisza wyciszenia w HP PavilionNo pewnie tak, tylko rozsądnie jest jednak znać klucz do bitlockera nie wspominając o kopii danych, ale to już zupełnie inna historia. Na moje oko to już lekka przesada co robi ten Windows...
Odpowiedz
0
(17-12-2024, 21:29)dedito napisał(a): No pewnie tak, tylko rozsądnie jest jednak znać klucz do bitlockera nie wspominając o kopii danych, ale to już zupełnie inna historia. Na moje oko to już lekka przesada co robi ten Windows...
W moim przypadku to spadło na mnie jak grom z jasnego nieba. Ten laptop był kupiony z rozpoczętą instalacją W-10 jak zazwyczaj to bywa... Po 2 latach przeszedł na W-11. Do głowy by mi nie przyszło, że w systemie ma aktywnego BitLockera. To się powinno uruchamiać "na żądanie". W tym świetle Microsoft osiągnął w moich oczach DNO.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości