Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Automatyczne usypianie dysku HDD
0
Witam. 
Czy ktoś próbował ustawić automatyczne usypianie dysków? Chodzi mi od dysk NIE systemowy, tylko dodatkowy, którego musze zamontować ręcznie, ale siedzi w obudowie komputera.
Co ciekawe ręczne wymuszenie uśpienia w narzędziu Dyski działa prawidłowo. Zarówno usypianie jak i automatyczne wybudzanie przy montowaniu.
Niestety, próba ustawienia usypiania automatycznie po 10 minutach nie działa, nawet po restarcie systemu.

Ktoś próbował? Na forach Ubuntu jest pełno porad z zastosowaniem hdparm i terminala, ale wolałbym uniknąć ręcznego grzebania w plikach...
Odpowiedz
0
hej,

ja co prawda używam lm22 cinnamon, ale automatyczne usypianie działa nawet bez restartu - ustawiłem właśnie czas na 2 minuty w 'dyski' i po 2 minutach dysk jest zzz... znaczy śpi Wink

może xfce działa inaczej...?
Odpowiedz
0
(30-12-2024, 16:11)TytusXP napisał(a): Ktoś próbował? Na forach Ubuntu jest pełno porad z zastosowaniem hdparm i terminala, ale wolałbym uniknąć ręcznego grzebania w plikach...
Jak jak chcesz to inaczej zrobić? To nie jest darmowy windows gdzie zainstaluje się magiczny program i zrobi to sam. Tylko trzeba aplikacje skonfigurować żeby działał tak jakie jest wymaganie.

Można graficznie to zrobić za pomocą programu gnome-disk-utility i menu widocznym jako dyski. Klikając ... przy dysku można to ustawić. Będzie to działać tylko przy uruchomionej sesji użytkownika, a nie na poziomie jądra systemu.
[Obrazek: LU69sva.png]
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Heh, nie pomyślałem, żeby spróbować mocno skrócić czas do uśpienia - dałem 3 minuty i zadziałało...
Ciekawe dlaczego na 10 minutach nie działa... Da się to jakoś sprawdzić, co wywołuje dysk (podkreślam - partycje NIE zamontowane)?? Spróbuję dłuższy czas i muszę spróbować, czy działa to na zamontowanych partycjach

Cytat:Będzie to działać tylko przy uruchomionej sesji użytkownika, a nie na poziomie jądra systemu.
I to mi wystarczy. Wystarczy mi nawet, jeśli będzie działać TYLKO jeśli partycje są NIE zamontowane (niestety, na zamontowanym też się usypia, więc muszę wydłużyć czas oczekiwania), bo rzeczony dysk potrzebuję czasem tylko raz w tygodniu, albo co 2-3 dni i dlatego chcę go zatrzymywać bez potrzeby wyjmowania kabli. Generalnie zdaję sobie sprawę, że częste usypianie dysku mu szkodzi, ale ja właśnie rzadko go używam i dlatego pomyślałem, że po co ma się kręcić kilka godzin codziennie, jak używam go kilka razy w tygodniu przez pół godziny.

Dobra, próbuję wydłużyć czas do godziny - jak nie zadziała, to wtedy będę pytał co dalej...

EDIT i dalej:

Niestety, ustawienie godziny nie zadziałało... Może ktoś spróbować u siebie taki dłuższy czas? Jeśli na najnowszym Mincie też będą z tym problemy, to pewnie sprawa jest nieco trudniejsza... Czytałem, że same dyski czasem mają ograniczenia w firmware, ale nie umiem tego sprawdzić.
Odpowiedz
0
@TytusXP

sprawdziłem właśnie - ustawiłem na godzinę i tym razem, podobnie jak u ciebie - dysk się nie uśpił...

też się nie znam, więc jedynie co mogę polecić, to dostosować się do działających czasów ;)

EDIT:
doczytałem "co 2-3 dni i dlatego chcę go zatrzymywać bez potrzeby wyjmowania kabli" - możesz też sobie zamontować 'power HDD switch' (sam używam).
Odpowiedz
0
Być może coś tam cyklicznie sprawdza ten dysk (np. smartd) przez co resetuje się timeout dla tego dysku, co by mogło tłumaczyć dlaczego z krótkimi czasami to działa, a z długimi nie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości