Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Otwieranie linków z Thunderbirda w Firefox-ie
0
Witam,
Mam problem z otwieraniem linków z Thunderbirda w Firefox-ie.

Polega on na tym, że  kliknięte linki otrzymane w wiadomościach otwierają okno Firefox-a ale w tym oknie nie pokazuje ani strony startowej ani żadnej innej. Żadne przyciski FF nie działają.

Ciekawe jest to, że gdy już jest FF uruchomiony wcześniej to linki otwierają się prawidłowo.
Linki z innych programów (Writer) otwierają się normalnie niezależnie od wcześniejszego uruchomienia FF.

W ustawieniach TB dotyczących domyślnego programu dla HTML pojawia się tylko Brave (a mam też Operę).
W ustawieniach systemu domyślną przeglądarką jest FF.

Nie znalazłem też, gdzie TB przechowuje informacje o domyślnej przeglądarce?

Czy to jest wina FF czy TB i jak to naprawić?

Pozdrawiam Noworocznie Smile

System Mint 21 +Cinnamon 5.4.12 jądro 6.8.0-49-generic
Thunderbird 115.16.0esr (64 bity) zainstalowany z menażera oprogramowania
Firefox 133.0.3 (64 bity) zainstalowany przez Flatpak w lokalizacji: /usr/bin/flatpak run --branch=stable --arch=x86_64 --command=firefox --file-forwarding org.mozilla.firefox @@u %u @@
Odpowiedz
0
Na "nieflatpakowym" FFesr brak takich objawów.
TB 128.5.0esr (64 bity)
FF 128.5.2esr (64 bity)

Być może wystarczy sobie TB zaktualizować do nowszej wersji.
Odpowiedz
0
Cytat:Sprawdź, czy żadna aplikacja nie jest zdefiniowana dla zawartości typu HTTP
W Thunderbirdzie można zdefiniować czynności, jakie są podejmowane po kliknięciu różnych typów załączników lub obiektów umieszczonych w treści wiadomości. Jeżeli czynność dla zawartości typu HTTP/HTTPS jest ustawiona nieprawidłowo, odnośniki nie będą się otwierać prawidłowo.
Jeżeli domyślna przeglądarka jest prawidłowo zdefiniowana w systemie, nie należy ustawiać czynności dla zawartości typu HTTP/HTTPS. By sprawdzić to ustawienie:
  1. Nie ma szablonu „optionspreferences tb” lub jego zatwierdzonej wersji. Zostanie otworzone okno opcji.
  2. Przejdź do panelu Załączniki. Jeżeli HTTP i/lub HTTPS znajdują się w kolumnie Typ zawartości, usuń tę czynność lub upewnij się, że jest ona ustawiona prawidłowo.
Sprawdź prawidłowość ustawień
W pewnych przypadkach, w wyniku próby obsługi przez Thunderbirda wewnętrznych odnośników, normalnie ukryte ustawienie ulega zmianie. Jeden z tych przypadków wydaje się występować po dezinstalacji dodatku ThunderBrowse. Również proces aktualizacji Thunderbirda do wersji 5 może u niektórych użytkowników powodować takie zmiany. Aby sprawdzić czy to może być przyczyną:
  1. Na górze okna Thunderbirda kliknij menu Pomoc i wybierz Informacje dla pomocy technicznej. Zostanie otworzone okno informacji dla pomocy technicznej.
  2. W sekcji Ważne zmodyfikowane ustawienia poszukaj ustawienia network.protocol-handler.external-default lub innego, którego nazwa rozpoczyna się network.protocol-handler.warn-external. Jeśli. którekolwiek z tych ustawień jest obecne i jest ustawione na false, to to jest twoim problemem.
Aby skorygować to ustawienie użyj edytora konfiguracji (opisanego na stronie Edytor ustawień Thunderbirda), by zmienić wartości tych ustawień z false na true.
W polu Szukaj nowo otwartego okna wprowadź network.protocol-handler.external-default lub fragment tego ciągu znaków, tak aby w polu poniżej to ustawienie zostało wyświetlone. Kliknij prawym przyciskiem wyświetlony wpis i z wyświetlonego menu kontekstowego wybierz Resetuj.

Źródło: https://support.mozilla.org/pl/kb/odnosn...e-dzialaja
Życzyłbym sobie, by mnie otaczali
Ludzie otyli, przyczesani gładko,
Po których widać, że zdrowo śpią w nocy.
Spójrz na Kasjusza: chudy, jakby głodny;
Zbyt wiele myśli; tacy najgroźniejsi.

Odpowiedz
0
(01-01-2025, 12:29)dedito napisał(a): Na "nieflatpakowym" FFesr brak takich objawów.
TB 128.5.0esr (64 bity)
FF 128.5.2esr (64 bity)

Być może wystarczy sobie TB zaktualizować do nowszej wersji.

Jest to bardzo możliwe.
Jedyny problem to strach przed aktualizacją.
Zmieniłem TB 102 na TB 115 i tragedia. Boję się kolejnych "usprawnień".
W ostateczności może później spróbuję, najwyżej będę się bawił w przywracanie systemu.

Dodano po pewnym czasie:
(01-01-2025, 13:07)ontos napisał(a): ...
W ustawieniach TB sprawdziłem czynności dla HTTP/HTTPS - wszystko w jest porządku. Ustawiłem tam też opcję "zawsze pytaj" a później  wkleiłem link do Flatpak FF.
Nic się nie zmieniło.
W ustawieniach - network.protocol-handler.http ustawiony jest link do Firefoxa (/var/lib/flatpak/app/org.mozilla.firefox/current/8cd562cb3c226348431e3ff8f75d79426c40031579215c319801be533a567b93/export/bin/org.mozilla.firefox)

- network.protocol-handler.warn-external-default - ustawiony link do FF (jak wyżej).
- network.protocol-handler.warn-external.http zmieniłem na "true"
- network.protocol-handler.warn-external.https zmieniłem na "true"

Niestety, nie ma żadnych zmian w działaniu.

Czy to nie jest wina FF? Może go instalować bez Flatpaka?
W końcu TB uruchamia FF tyle, że kulawo. Nie otwiera się strona z linku a także nie można otworzyć strony startowej ani żadnej z zakładek.
Pewnie ostatecznie chyba spróbuję aktualizować FF a potem TB.
Przywracanie systemu działa Smile
Odpowiedz
1
Better response on post RE: Otwieranie linków z Thunderbirda w Firefox-ieTo wina flatpaka. Rozwiązania typu zróbmy darmowego windowsa przynoszą więcej szkody jak pożytku. Osobiście jako osoba która jakieś pojęcie o bezpieczeństwie systemów ma odradzam używanie przeglądarek z flatpak i snapd.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(01-01-2025, 20:31)mati75 napisał(a): To wina flatpaka. Rozwiązania typu zróbmy darmowego windowsa przynoszą więcej szkody jak pożytku. Osobiście jako osoba która jakieś pojęcie o bezpieczeństwie systemów ma odradzam używanie przeglądarek z flatpak i snapd.

Zgadza się! Smile
Odinstalowałem FF Flatpak i zainstalowałem FF z Managera Oprogramowania tę samą wersję (133)
Działa jak należy! Smile
Odpowiedz
0
(01-01-2025, 20:55)Gator napisał(a):
(01-01-2025, 20:31)mati75 napisał(a): To wina flatpaka. Rozwiązania typu zróbmy darmowego windowsa przynoszą więcej szkody jak pożytku. Osobiście jako osoba która jakieś pojęcie o bezpieczeństwie systemów ma odradzam używanie przeglądarek z flatpak i snapd.

Zgadza się! Smile
Odinstalowałem FF Flatpak i zainstalowałem FF z Managera Oprogramowania tę samą wersję (133)
Działa jak należy! Smile

Zamknij temat ziomeczku i oznacz jako rozwiązany Wink PIONA.
Born to be root... not to reboot. Dodgy
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości