Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ustawienia Ekranu i Okienek Programów
Smile 
0
Dzień Dobry,
Pozdrawiam wszystkich na forum Linux Mint. Dziś udało mi się wgrać nowy system Linux Mint i przez pół dnia próbowałem ustawić główny ekran. Mianowicie przykładowo Menadżer Oprogramowania znika mi z boku ekranu i nie potrafię go umieścić w głównej części ekranu. Nie mam sił się już z tym problem bawić. Problem mnie przerósł i liczę tu na sugestie rozwiązania mojego problemu, albo przyjdzie mi porzucić pomysł zamiany systemu. Sad
Odpowiedz
0
Przytrzymaj alt i przesuń okno.

P.S.W profilu masz możliwość wybrania Mint 22, nie wiem czemu określiłeś go jako inny system.
Odpowiedz
0
(05-01-2025, 20:08)dedito napisał(a): Przytrzymaj alt i przesuń okno.

P.S.W profilu masz możliwość wybrania Mint 22, nie wiem czemu określiłeś go jako inny system.
Niestety porada nie pomogła. Jak naciskam na ikonę Menadżera programów na pasku zadań okienko znika z boku ekranu. Jest to dosłowne mignięcie.
P.S. W profilu nie mam Mint 22 jest Dystrybucja systemu GNU/Linux 22.0 Wilma. Jestem skołowany, ale systemu Mint nie ma.
Odpowiedz
0
Jeżeli posiadasz starszą kartę Nvidii, to jest to błąd skalowania ekranu odziedziczony po Ubuntu i do tej pory nienaprawiony. W ustawieniach ekranu włącz skalowanie niestandarcowe powyżej 100 %, zatwierdź, a potem ponownie włącz ustawienie domyślne skalowania. U mnie zadziałało.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein
Odpowiedz
0
(05-01-2025, 20:46)omkar napisał(a): Jeżeli posiadasz starszą kartę Nvidii, to jest to błąd skalowania ekranu odziedziczony po Ubuntu i do tej pory nienaprawiony. W ustawieniach ekranu włącz skalowanie niestandarcowe powyżej 100 %, zatwierdź, a potem ponownie włącz ustawienie domyślne skalowania. U mnie zadziałało.
Rzeczywiście Minta zainstalowałem na leciwym laptopie i może to być głównym kłopotem. Skalowanie nic nie pomogło i nie mam sił już tym się zajmować, doznałem bólu z powodu tego mankamentu. Bardzo dziękuję za wątek błędu, szanowny kolego omkar. Jeszcze raz dziękuje za okazaną pomoc.
Odpowiedz
0
Nie poddawaj się. Sprawdź w ustawieniach ekranu Układ jaki masz monitor, jakie ma ustawienia, czy nie ma dodatkowo drugiego monitora.
Poeksperymentuj z ustawieniami.
PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości