Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Laptop + 2 monitory 4k@120Hz + wirtualizacja i inne...
Question 
0
hej,

chyba będę (jednak) zmieniał desktopa na laptopa + 2 monitory 4k@120Hz - laptop musi być mały (13-14 cali).

z tego co 'wyszukałem', to jedyną opcją jest Framework 13 - zauważyłem, że wiele innych modeli ma HDMI 2.1 (które obsługuje 4k@120Hz), ale mają też w uwagach, że max rozdzielczość to 4k@60Hz - że łe?

Framework 13 ma opcje:
- Intel Ultra 7 155H (6+8+2/22 rdzenie/wątki) + Arc (8 cores @2250MHz)
- AMD Ryzen 7 7840U (8/16) +  Radeon 780M  (12 cores @2700MHz)
(jest jeszcze 125H - jest tańsze, ale ma mniej rdzeni i gorszą grafikę).

osobiście jestem wieloletnim użytkownikiem AMD, więc nie do końca jestem obiektywny ;) dlatego proszę o opinie i porady.

1 - najważniejsza (po rozmiarze) jest obsługa 2 monitorów 4k@120Hz - jeśli chodzi o grafikę, to obsługa monitorów, wirtualizacja i trochę video - gry zupełnie mnie nie interesują.

2 - następna jest wirtualizacja - dość intensywnie korzystam z virtualbox oraz quemu,kvm+vm - jak w tym przypadku ma się Intel do AMD? Intel ma więcej fizycznych rdzeni i wątków, ale te rdzenie to 'cudaczne' ma (ponoć sprawiały problemy w proxmox czy tam innych zastosowaniach) - czy duże różnice, i na czyją korzyść będą w przypadku używania virtualboxa? czy może to bez znaczenia i oba procesory się sprawdzą tak samo dobrze?

3 - peryferia - plusem Intela są 4x USB40 - AMD ma 2x USB40 + 2x USB10 - jako, że dwa USB40 są planowane do obsługi monitorów, to w przypadku AMD zostanę bez USB40, więc stracę możliwość na dodatkowy dysk pod USB40 (Framework ma niestety tylko jeden slot m.2 - w przypadku AMD mogli chyba z 4 linii PCIE zrobić extra USB40 - no ale cóż...). dodatkowo Intel obsługuje PCIE 5.0, ale to akurat w przypadku Framework'a nie robi różnicy chyba.

jestem gotów poświęcić prędkość dodatkowego dysku (z USB40 na USB10) w przypadku AMD, jeśli AMD będzie bardziej 'wydajne' w przypadku wirtualizacji.

resztę, czyli USB-A, LAN czy PD na USB10 chyba obsłużę tak samo jak na USB40?

4 - na koniec aspekty ogólne:
- AMD jest chyba 'wydajniejszy' prądowo (i procesor, i grafika), ale czy różnice będą zauważalne (sporo czytam, że linux ogólnie ma problemy z 'obsługą' baterii)? - przecież prąd to i w aucie, i pociągu, i samolocie, czy tam innym hotelu jest ;)
- AMD jest tańszy od werji z 155H (choć niewiele).

nie będę ukrywał, że Framework jest sporo droższy od podobnych konfiguracji (za wyjątkiem ilości USB40) - jednak nie bardzo mogę znaleźć jakiekolwiek alternatywy.

może znacie jakieś modele z możliwością obsługi dwóch takich monitorów? może ktoś używa?
a może za wcześnie jeszcze na monitory 4k@120Hz? szczególnie, że mają być dwa, a nie jeden...
Odpowiedz
0
Szedłbym w amd, po porażkach intela sam się w niego wsadziłem i to był błąd. Masz tylko 2 monitory 4K po co się aż tak skupiasz na liniach? U mnie w pracy używają 4 monitorów fullhd na ultrabooków z intelem 11 generacji i to działa bez problemów. Mam jednego laptopa z Intel Ultra 7 155H ale z windowsem i 2 monitory 1440p 165hz łyka bez problemu.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
@mati75

dzięki za 'dobre' słowo o amd :) tym bardziej, że w testach czy innych recenzjach ten intel wypada lepiej od amd (nawet jeśli chodzi o grafikę) - dziwne to dla mnie, bo tak jak piszesz - również czytałem o 'bylejakich' ostatnich seriach intela...

piszesz: "tylko 2 monitory" - myślę, że 4k@120Hz jest sporym 'wyzwaniem' dla laptopów, więc to chyba nie takie 'tylko' - no albo ja zupełnie źle szukam...

nie skupiam się na liniach, bo nie znam się na nich - bardziej na portach - potrzebuję do lapka podłączyć te 2 monitory, jakiegoś huba, no i dysk zewnętrzny - nie ma dla mnie znaczenia na ilu to będzie portach, liniach itp.

tak dopytuję, bo i Framework, i monitory 4k@120Hz nie są tanie, a zwyczajnie nie chciałbym 'zmarnować' kasy...
Odpowiedz
0
To nie lepiej po prostu kupić biznesowego della serii latitude czy innego thinpada?
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości