Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
brak dzwięku na głośnikach laptopa
0
Witam.
Proszę o pomoc. Problem jest taki że nie ma dzwięku w głośnikach laptopa za to jest w słuchawkach Bluetooth. Próbowałem porady z tego jak i z innych forów ale niestety nie działa dalej. System świerzo postawiony możę od tygodnia.
System:
  Kernel: 6.8.0-55-generic arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.3.0
  Desktop: Cinnamon v: 6.4.8 Distro: Linux Mint 22.1 Xia
    base: Ubuntu 24.04 noble
Machine:
  Type: Laptop System: Micro-Star product: Cyborg 15 A13VE v: REV:1.0
    serial: <superuser required>
  Mobo: Micro-Star model: MS-15K1 v: REV:1.0 serial: <superuser required>
    UEFI: American Megatrends LLC. v: E15K1IMS.112 date: 07/09/2024

Proszę o pomoc.
Odpowiedz
0
Zacząłbym od aktualizacji jądra do możliwie najnowszego:
Kod:
sudo apt-get install linux-generic-hwe-24.04-edge
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(10-03-2025, 20:36)mati75 napisał(a): Zacząłbym od aktualizacji jądra do możliwie najnowszego:
Kod:
sudo apt-get install linux-generic-hwe-24.04-edge
zrobione. Uruchomiłem ponownie komputer i niestety dalej brak dzwięku
Odpowiedz
0
Spróbowałbym zaktualizować bios do możliwie najnowszej wersji.
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(10-03-2025, 21:07)mati75 napisał(a): Spróbowałbym zaktualizować bios do możliwie najnowszej wersji.
mogę jeszcze coś zrobić bo nie mam pod ręką pendriva.
Odpowiedz
0
Jeszcze mam taki pomysł:
Kod:
wget https://launchpad.net/ubuntu/+archive/primary/+files/firmware-sof-signed_2024.06-1ubuntu4_all.deb
sudo dpkg -i firmware-sof-signed_2024.06-1ubuntu4_all.deb

i restart
Odpowiedz
0
Może przyda się informacja kiedy zniknął dzwięk? Po graniu w grę ze steam wtedy przełączyłem się na słuchawki bluetooth. Wyłączyłem komputer tak normalnie ale nie rozłaczałem słuchawek. Wcześniej korzystałem z głośnika BT i było ok. Bios mogę dopiero w weekend zaktualizować bo nie mam pendrive.
Odpowiedz
0
Odpowiedz
0
Odpowiedz
0
Sprawdziłeś w systemowym mikserze gdzie ten dźwięk jest wysyłany? Może na HDMI albo w inne "dziwne" miejsce, miewałem już takie przypadki ale po instalacji systemu nie wyłączeniu słuchawek BT
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości