Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czyszczenie dysku w Linux Mint
0
Dzień dobry.

Jestem świeży użytkownik LM. Moje pytanie brzmi czy jest  na Linux Mint program coś jak na WIndowsa CCleaner.
Może się mylę albo nie znam. Czy takie oprogramowanie jest potrzebne w linuxie ?
Dla ścisłości od 2 tygodni mam LinuX Mint.
Proszę o odpowiedzi Smile
Odpowiedz
0
Jest coś takiego jak BleachBit -> https://www.bleachbit.org/download

Nie używam.

Osobiście używam (w terminalu): sudo apt autoremove.
Odpowiedz
0
(23-03-2025, 17:17)martinez napisał(a): ..Moje pytanie brzmi czy jest  na Linux Mint program coś jak na WIndowsa CCleaner.
Może się mylę albo nie znam. Czy takie oprogramowanie jest potrzebne w linuxie ?

Nigdy nie korzystałem z takich narzędzi, ale ten najpopularniejszy BleachBit ma swoich zwolenników i pewnie podobną ilość przeciwników.
Przed skorzystaniem poczytaj np. ten wątek: https://forum.linuxmint.pl/showthread.ph...06#pid7206
Odpowiedz
0
Używam bleachbit odkąd pojawił się w repozytorium debiana, czyli 16 lat. Z tym programem nie ma żadnych problemów tylko trzeba uważać co się zaznacza, a nie klika na pałę jak robi to duża część użytkowników.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Przeczytaj także >> Czyszczenie systemu
Odpowiedz
0
Dlatego ja ODRADZAM INSTALOWANIE I UŻYWANIE BLEACHBIT.
Polecam za to:
Kod:
sudo apt autoremove -y
z terminala i viola. Nie musisz nic czyścić chociaaaaaaż ostatnio zauważyłem, że mimo, iż przeniosłem Heroic Game Launchera na zupełnie inny dysk domyślnie to zauważyłem, że mimo, iż przy deinstalacji gry zaznaczyłem obie opcje usuwania wszystkiego to jednak foldery z niemałymi plikami zostawały w  .../Heroic/bin/nazwa_gierki - ale naucyzłem się i usuwam sam ręcznie.  

Tak czy owak wniosek jest jeden: nie potrzebujesz nic więcej w Linuxie poza powyższą komendą.
Born to be root... not to reboot. Dodgy
Odpowiedz
0
(28-03-2025, 03:32)Xan666 napisał(a): ..
Polecam za to:
Kod:
sudo apt autoremove -y
... nie potrzebujesz nic więcej w Linuxie poza powyższą komendą.

no to akurat nie wyczyści np. katalogu domowego, ja bym zaczął od analizy zajętości dysku (np. baobab lub ncdu) i potem bym podejmował odpowiednie kroki.
Warto też poczytać to: https://easylinuxtipsproject.blogspot.co...-mint.html . Można tam zauważyć już na samym początku:
Cytat:First of all two warnings:

I. Never use cleaning applications like BleachBit! Those software wrecking balls are very risky and may damage your system beyond repair. There are a few safe cleaning actions, which I'll describe below.
Smile
Odpowiedz
0
No tak ale on mówił o śmieciach, swego rodzaju odpowiednika "temp-a" z WinShitu... tak sądzę. Natomiast jeżeli jego pliki są śmieciami to już kwestia użytkownika by wyrąbać to co jest mu zbędne.
Born to be root... not to reboot. Dodgy
Odpowiedz
0
(28-03-2025, 16:18)Xan666 napisał(a): No tak ale on mówił o śmieciach, swego rodzaju odpowiednika "temp-a" z WinShitu... tak sądzę. Natomiast jeżeli jego pliki są śmieciami to już kwestia użytkownika by wyrąbać to co jest mu zbędne.

Pisał o odpowiedniku CCleaner, a to tylko jedna z funkcji do czyszczenia "temp-a" z WinShitu... z koleii autoremove z apta, które proponujesz nie służy do czyszczenia "tempa-a" Smile
Odpowiedz
0
Można używać Bleachbita ale pod warunkiem, że:
Zaznaczając elementy do usuwania, należy kliknąć "anuluj" w przypadku ostrzeżeń dotyczących niestabilności systemu, wersji eksperymentalnych oraz haseł, wówczas program dokona jedynie bezpiecznego czyszczenia. Odradzam jednak używania tego programu w wersji "root", a jeżeli jest to konieczne, to zalecam tworzenie kopii systemowych, żeby uniknąć problemów z poprawnym działaniem Linuksa.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości