Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kleopatra PGP problem
0
Kleopatra Nowa z Flatpaka włącza sie ale niepozwala utworzyc kluczy "zawiesza sie" stara z pakietu systemowego informuje.
[Obrazek: a63Zxb1l.png]
po użyciu wiersza poleceń otrzymuje 
>gpgconf: błąd uruchamiania „/usr/lib/gnupg/scdaemon”: prawdopodobnie nie zainstalowany
>scdaemon:Karty procesorowe:/usr/lib/gnupg/scdaemon:0:0:
I teraz pytanie czy to wywalili z minta, czy mi sie popruło? i jak naprawić?
Odpowiedz
1
Better response on post RE: kleopatra PGP problemTrzeba doinstalować pakiet scdaemon
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Działa normalnie kleopatra w Mint, ale właśnie ja wybrałem tę z repozytorium, nie z flata. Pomijam już, że takie niby małe coś, ciągnie pół plasmy w zależnościach... Big Grin
Odpowiedz
0
(10-04-2025, 10:36)matadrox napisał(a): Działa normalnie kleopatra w Mint, ale właśnie ja wybrałem tę z repozytorium, nie z flata. Pomijam już, że takie niby małe coś, ciągnie pół plasmy w zależnościach... Big Grin
 tego co potrzeba nie ściągnie.

Dodano po pewnym czasie:
(09-04-2025, 21:11)mati75 napisał(a): Trzeba doinstalować pakiet  scdaemon
 tak?
Kod:
sudo apt-get -y install scdaemon
Odpowiedz
1
Better response on post RE: kleopatra PGP problem
(10-04-2025, 21:37)pawelnrg napisał(a):  tego co potrzeba nie ściągnie.
ja tego demona też nie używam a program działa ok. Polecenie masz prawidłowe, jeśli nie zależy Ci na sprawdzeniu, co zamierza być pobierane.
Odpowiedz
1
Better response on post RE: kleopatra PGP problemTak w dokładnie taki sposób doinstalować.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(10-04-2025, 21:43)matadrox napisał(a):
(10-04-2025, 21:37)pawelnrg napisał(a):  tego co potrzeba nie ściągnie.
ja tego demona też nie używam a program działa ok. Polecenie masz prawidłowe, jeśli nie zależy Ci na sprawdzeniu, co zamierza być pobierane.
A jakbym chciał sprawdzić? i co to ten parametr - y
Odpowiedz
1
Better response on post RE: kleopatra PGP problemPrzeczytaj podręcznik systemowy
Kod:
man apt-get

Bez opcji -y będziesz pytany przed instalacją.
Odpowiedz
1
Better response on post RE: kleopatra PGP problemI będziesz widział jakie elementy mają zostać pobrane i zainstalowane. Z początku może sie to wydawać bez sensu, bo przecież i tak nic nie wiem i nie rozumiem. Spoko, ale nabyty nawyk przyda się na przyszłość, aby jednak weryfikować co będzie pobierane.
Odpowiedz
0
Lepiej bez -y mniej pisania. Wink niewiem czemu podawali taką linie.

Dodano po pewnym czasie:
(12-04-2025, 16:11)dedito napisał(a): Przeczytaj podręcznik systemowy
A ten podręcznik systemowy to jaki i gdzie? bo tutaj na forum niema takiego tematu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości