totalnyNoob
Gość
Miernik podziękowań 0%
08-06-2019, 13:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2019, 18:16 przez yahoob3.
Powód edycji: code
)
0 Szanowni forumowicze,
Ostatnio mój linux Mint 19 TARA zaczął się przycinać, a jako, że nie znam się zbytnio, to skopiowałem jakąś komendy internetu co miały zaktualizować mi sterowniki graficzne:
Kod: sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
sudo apt update
sudo apt upgrade
Po restarcie komputera w konsoli z interfejsem graficznym witał mnie normalny obraz do zalogowania, ale gdy się zalogowałem to widziałem tylko czarny ekran i kursor mojej myszki. Chciałem odwrócić proces a gdzieś na etapie wpisywania powyższych komend dostałem informacje, że aby wycofać je najeży użyć komend:
Kod: sudo apt-get install ppa-purge
sudo ppa-purge ppa:oibaf/graphics-drivers
Teraz po restarcie komputera nie mogę w ogóle wybrać żadnej konsoli w której jest interfejs graficzny. Używam natomiast komendy
startx
Moje pytanie brzmi: Czy da się jakoś powrócić do poprzedniego GUI to jest chyba Cinnamon?
Liczba postów: 2 530
Liczba wątków: 24
Reputacja:
System: 21.3 Virginia
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura CPU: 64bit
Miernik podziękowań 24%
totalnyNoob
Gość
Miernik podziękowań 0%
08-06-2019, 17:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2019, 18:16 przez yahoob3.
Powód edycji: code
)
0 (08-06-2019, 14:35)yahoob3 napisał(a): Może to coś pomoże?
https://askubuntu.com/questions/970919/a...tall-my-de
Po wpisaniu pierwsze komendy dostaje:
"
Kod: dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają usunięcie libdrm-common:
libdrm2:amd64 zależy od libdrm-common (>= 2.4.95-1~18.04.1).
Kod: dpkg: błąd przetwarzania pakietu libdrm-common (--purge):
problemy z zależnościami - nie zostanie usunięty
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
libdrm-common
"
Reputacja:
Miernik podziękowań 24%
0 W opisie konta masz KDE. Doinstalowywałeś to środowisko graficzne?
Piszesz, że masz Cinnamon.
Nie wiem, czy w twoim przypadku nie lepszym rozwiązaniem byłaby instalacja systemu od nowa. Tym razem wybrałbym jednak wersję wcześniejszą - 18.3, która ma jeszcze wparcie do 2021 r.
Stosuj znaczniki code.
totalnyNoob
Gość
Miernik podziękowań 0%
0 (08-06-2019, 18:15)yahoob3 napisał(a): W opisie konta masz KDE. Doinstalowywałeś to środowisko graficzne?
Piszesz, że masz Cinnamon.
Nie wiem, czy w twoim przypadku nie lepszym rozwiązaniem byłaby instalacja systemu od nowa. Tym razem wybrałbym jednak wersję wcześniejszą - 18.3, która ma jeszcze wparcie do 2021 r.
Stosuj znaczniki code.
Faktycznie doinstalowywałem KDE (a przynajmniej tak mi sie wydaje, nie pamietam jakich komend użyłem) ale i tak nie mogłem wybrać konsoli z interfejsem graficznym. A tego całego cinammona to usunąłem na samym początku
Reputacja:
Miernik podziękowań 24%
0 Cinnamona się nie usuwa, bo system się wysypuje. Środowisko można doinstalować (niezalecane ze względu na powielanie domyślnych programów - robi się bajzel w /home) i wybrać to, którego chce się używać w oknie logowania.
Podtrzymuję propozycję - nawet bardziej teraz - przeinstaluj system.
totalnyNoob
Gość
Miernik podziękowań 0%
0 (09-06-2019, 07:55)yahoob3 napisał(a): Cinnamona się nie usuwa, bo system się wysypuje. Środowisko można doinstalować (niezalecane ze względu na powielanie domyślnych programów - robi się bajzel w /home) i wybrać to, którego chce się używać w oknie logowania.
Podtrzymuję propozycję - nawet bardziej teraz - przeinstaluj system.
Dobra przeinstaluje sobie system. A jeszcze czy mógłbyś mi wytłumaczyć co takiego zrobiłem skoro nie usunąłem cianmona? Bo teraz już nic nie rozumiem. Dziękuję również za wszystkie odpowiedzi.
Liczba postów: 4 206
Liczba wątków: 76
Reputacja:
System: Inny
Środowisko graficzne: Xfce
Inny System: Debian testing/sid
Miernik podziękowań 39%
0 Najwyraźniej po instalacji nowych sterowników karty graficznej był problem z uruchomieniem środowiska graficznego, co można było naprawić.
Potem usunąłeś te sterowniki karty graficznej i przy okazji usunął się chyba też, nie wiem czemu, menadżer logowania (przez to musiałeś wpisywać startx).
Środowisko graficzne tak samo z siebie się nie odinstaluje bo to zestaw wielu programów i narzędzi graficznych.
Reputacja:
Miernik podziękowań 24%
0 Cytat:A tego całego cinammona to usunąłem na samym początku
i
Cytat:co takiego zrobiłem skoro nie usunąłem cianmona
No, teraz to ja nic nie rozumiem
Jeśli nie jesteś doświadczonym użytkownikiem, to nie polecam wgrywać nowych jąder (jeśli wszystkie komponenty komputera działają), a środowiskami testowo bawić się albo w trybie Live, albo na wirtualnych maszynach (dwa poradniki w naszym dziale powinny ułatwić zadanie )
Sterowniki grafiki działają nieco inaczej niż w w Windows (zwłaszcza ich instalacja).
Gdybyś przeczytał zasady zadawania pytań przed założeniem wątku, mógłbyś przedstawić swój komputer i co dokładnie robiłeś. Wtedy dużo łatwiej byłoby nam pomóc. Ważne jest przedstawienie problemu w sposób, który ułatwia nam pomoc. Problemem jest to, że pomagający nie ma żadnego dostępu do pacjenta i musi polegać na tym, co właściciel pacjenta napisze
Do poczytania:
https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=123
zwłaszcza te wątki na górze - przypięte.
totalnyNoob
Gość
Miernik podziękowań 0%
0 (09-06-2019, 09:10)yahoob3 napisał(a): Cytat:A tego całego cinammona to usunąłem na samym początku
i
Cytat:co takiego zrobiłem skoro nie usunąłem cianmona
No, teraz to ja nic nie rozumiem
Jeśli nie jesteś doświadczonym użytkownikiem, to nie polecam wgrywać nowych jąder (jeśli wszystkie komponenty komputera działają), a środowiskami testowo bawić się albo w trybie Live, albo na wirtualnych maszynach (dwa poradniki w naszym dziale powinny ułatwić zadanie )
Sterowniki grafiki działają nieco inaczej niż w w Windows (zwłaszcza ich instalacja).
Gdybyś przeczytał zasady zadawania pytań przed założeniem wątku, mógłbyś przedstawić swój komputer i co dokładnie robiłeś. Wtedy dużo łatwiej byłoby nam pomóc. Ważne jest przedstawienie problemu w sposób, który ułatwia nam pomoc. Problemem jest to, że pomagający nie ma żadnego dostępu do pacjenta i musi polegać na tym, co właściciel pacjenta napisze
Do poczytania:
https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=123
zwłaszcza te wątki na górze - przypięte.
Komu chciałoby się to czytać, zwłaszcza, że najprawdopodobniej nigdy już nie wejdę na to forum. Ale dzięki za GENIALNĄ radę "przeinstaluj system"
|