Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ikona zakazu/errora przy dysku zewnętrznym
#1
Photo 
0
Witam serdecznie forumowiczów.

Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale. 
Ostatnio kupiłem zewnętrzny dysk SSD. po podłączeniu mam dziwną ikonkę, która z wyglądu sugeruje błąd. 

[Obrazek: XqicgnB.png]

Wszystko działa, kopiuje się i odczytuje, jednak ta ikona nie daje mi spokoju, ponieważ przy innych dyskach zewnętrznych SSD, czy talerzowych, czy przy Pen drive pokazuje normalną ikonkę zewnętrznego urządzenia.
Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem?


Pozdrawiam
#2
0
Co to za błąd którego "kawałek" widać na obrazku?
#3
0
(19-04-2020, 14:29)yahoob3 napisał(a): Co to za błąd którego "kawałek" widać na obrazku?
to jest błąd od czegoś innego. za daleko uciąłem screena.
kopiuje się wszystko dobrze i wyglada jakby dysk "działał", pod windowsem jest ok. po prostu ta ikona przy urządzeniach mnie niepokoi, ponieważ nigdy wcześniej nic takiego mi się nie pojawiało przy innych urządzeniach
#4
0
Odepnij ten dysk i ponownie podepnij, po czym wklej wynik dmesg | tail -n 20
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.

#5
0
(19-04-2020, 16:07)dedito napisał(a): Wklej to w formie tekstowej w znaczniki kodu.
Kod:
dmesg | tail -n 20
[ 8047.220919] usb 2-3: Manufacturer: SanDisk
[ 8047.220922] usb 2-3: SerialNumber: 313934374E4A343031373531
[ 8047.228116] scsi host5: uas
[ 8047.228964] scsi 5:0:0:0: Direct-Access     SanDisk  Extreme SSD      1012 PQ: 0 ANSI: 6
[ 8047.230199] scsi 5:0:0:1: Enclosure         SanDisk  SES Device       1012 PQ: 0 ANSI: 6
[ 8047.231230] sd 5:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
[ 8047.231543] ses 5:0:0:1: Attached Enclosure device
[ 8047.231799] ses 5:0:0:1: Attached scsi generic sg1 type 13
[ 8047.232210] ses 5:0:0:1: Wrong diagnostic page; asked for 1 got 8
[ 8047.232220] ses 5:0:0:1: Failed to get diagnostic page 0x1
[ 8047.232228] ses 5:0:0:1: Failed to bind enclosure -19
[ 8047.232481] sd 5:0:0:0: [sda] 976773120 512-byte logical blocks: (500 GB/466 GiB)
[ 8047.232485] sd 5:0:0:0: [sda] 4096-byte physical blocks
[ 8047.232639] sd 5:0:0:0: [sda] Write Protect is off
[ 8047.232644] sd 5:0:0:0: [sda] Mode Sense: 67 00 10 08
[ 8047.233037] sd 5:0:0:0: [sda] Write cache: disabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA
[ 8047.233926] sd 5:0:0:0: [sda] Optimal transfer size 33553920 bytes not a multiple of physical block size (4096 bytes)
[ 8047.371629]  sda: sda1
[ 8047.374340] sd 5:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA
[ 8047.374477] sd 5:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
#6
0
Wygląda na jakieś błędy sterownika https://patchwork.kernel.org/patch/7800181/
Nie wskazuje to aby z dyskiem działo się coś złego.
Jak wszystko działa, to zakwalifikowałbym to do kategorii "ten typ tak ma".
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.

#7
0
(19-04-2020, 16:59)dedito napisał(a): Wygląda na jakieś błędy sterownika https://patchwork.kernel.org/patch/7800181/
Nie wskazuje to aby z dyskiem działo się coś złego.
Jak wszystko działa, to zakwalifikowałbym to do kategorii "ten typ tak ma".

Rozumiem, dziękuję za pomoc. Znajomy również stwierdził, żebym nie przejmował się ikonką jeśli działa.
Niepokoiło mnie to po prostu, ponieważ nie chciałbym mieć na nim danych i nagle coś się z nim stanie.

Pozdrawiam i dziękuję


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości