Forum Linux Mint Polska

Autor Wątek: Dzwiek 5.1 nie dziala  (Przeczytany 15253 razy)

Offline tomq88

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 17
  • Punkty: 1
Dzwiek 5.1 nie dziala
« dnia: Luty 16, 2009, 15:33:07 pm »
Tak sie sklada ze ten poranik z dzialu HOW-To jest pisany przezemnie i pochodzi z forum ubuntu. Ale to szczegol.

Zastosowalem to i nie dziala mi dzwiek... W mincie 3.0 byla Alsa, a tu jej nie ma.
jak odpalic Alse? i ALSAMIXER?

W konsoli wyrzuca mi ze jest niezainstalowana, ajka chce ja zainstalowac to pisze ze juz jest.

Jak skonfigurowac dzwiek w pulse zeby chodzilo 5.1 (6 kanalow)?

Offline kosa1

  • Prawie jak Admin
  • Dorodna miętowa sadzonka
  • *******
  • Wiadomości: 225
  • Punkty: 55
  • Płeć: Kobieta
  • Hexe
    • Linux, Gimp, grafika
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 16, 2009, 15:50:32 pm »
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=74161
Sprawdzałeś to? Jeśli działa, napiszę "pzrewodnik".
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.boo.pl
OS: Ubuntu 10.04, Mint 9
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!

Offline tomq88

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 17
  • Punkty: 1
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 16, 2009, 19:16:47 pm »
Teraz w ogole nie mam dzwieku..


W mincie 3.0 byly te pliki asoundrc i w ogole alsa byla, teraz jest pulse audio, ale tu nic nei mozna ustawic:/

Offline kosa1

  • Prawie jak Admin
  • Dorodna miętowa sadzonka
  • *******
  • Wiadomości: 225
  • Punkty: 55
  • Płeć: Kobieta
  • Hexe
    • Linux, Gimp, grafika
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 16, 2009, 19:21:50 pm »
Na Joggerze skoruppa jest aktualizacja tematu. Strasznie długie, więc jeśli też nie zadziała, szkoda przepisywać. Zobacz.
http://skoruppa.jogger.pl/2008/05/18/pulseaudio-my-ultimate-config/
Podobno teraz wystarczy
Cytuj
asoundconf set-pulseaudio
Reset PC i gotowe.
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2009, 21:09:03 pm wysłana przez kosa1 »
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.boo.pl
OS: Ubuntu 10.04, Mint 9
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!

Offline tomq88

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 17
  • Punkty: 1
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2009, 22:23:17 pm »
Poradzilem sobie inaczej. Zainstalowalem Daryne (linux mint 4.0), a tam w alsa mixerze (dwukrotne klikniecie na regulacji glosnosci) sobie wszystko ustawilem. Coprawda musialem zamienic wtyczke z wyjscia center/bass do wyjscia na glosniki dodatkowe (ktore podlancza sie w zestawach7.1), ale wszystko smiga.

ta werjsa minta 6 PL wydaje mi sie ciut niedopracowana... Zreszta moze to wynik przezwyczajenia do starszych wersji.

Offline kosa1

  • Prawie jak Admin
  • Dorodna miętowa sadzonka
  • *******
  • Wiadomości: 225
  • Punkty: 55
  • Płeć: Kobieta
  • Hexe
    • Linux, Gimp, grafika
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2009, 22:28:15 pm »
Szkoda,że aż tak musiałeś się cofnąć, nie starczyło do 5? Może trzeba było wypróbować Felicję na live CD?
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.boo.pl
OS: Ubuntu 10.04, Mint 9
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!

Offline lukasz

  • Administrator
  • Miętowe nasionko
  • *******
  • Wiadomości: 15
  • Punkty: 100
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wersja systemu: Linux Mint 13
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 16, 2009, 22:57:49 pm »
trochę za późno ale zobacz co Ci znalazłem, a te problemy z pulseaudio i alsa to ogólna przypadłość Ubuntu Intrepid na którym bazuje 6 wersja minta

http://idyllictux.wordpress.com/2008/10/29/alsa-instead-of-pulseaudio-for-ubuntu-810-intrepid-a-non-destructive-way/

Offline tomq88

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 17
  • Punkty: 1
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 17, 2009, 10:40:28 am »
Hmmm moze by pomoglo. Co do Daryny, to po prostu mialem ja plytce, a chyba nie ma takich wielkich roznic miedzy 4 i 5...
A ten link ktory podal mi lukasz mozna by w jakims how-to umiescic, bo to chyba jest niezle rozwiazanie (z tego co zdarzylem przejrzec to ta metoda instaluje sie alse).

tazone

  • Gość
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 07, 2009, 14:17:41 pm »
Witam.

No żeby nie powielać wątków zadam pytanie w tym :)

Mianowicie problem mam jak kolega wyżej nie mam dzwieku 5.1 :) pracuje na karcie zintegrowanej Realtek HD Audio na asus m2v :) próbowalem wszystkich wymienionych sposobów i nic nie pomaga cały czas mam dzwiek 2.0 choć w sumie to chyba 2.1 bo subwoofer gra ale nie ma tylnich i centralnego :) zestaw głośników dość nietypowy bo 6.1 crative 6700 lecz maja sprzetową konwersje do 5.1 i nigdy nie było z tym problemów (ofc. na Windowsie) więc teraz pytanie cóż mam poczynić by to ustrojstwo zaczęło grać :)

Offline mati75

  • Rodzina Linux Mint
  • Administrator
  • Spamerzy
  • *******
  • Wiadomości: 2381
  • Punkty: 25121
  • Płeć: Mężczyzna
    • >>>Click me!<<<
  • Wersja systemu: Inny
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 07, 2009, 14:28:31 pm »
Trochę to dziwne. Tutaj: http://filthypants.blogspot.com/2008/08/how-to-enable-surround-sound-in-ubuntu.html jest opisane jak włączyć 6 głośników.

υωαgα α∂мιи !!! вαиαмι иαριєя∂αℓα !!!

tazone

  • Gość
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 07, 2009, 14:47:03 pm »
Sęk w tym że nie mam opcji takiej j.w. pokazana w mixerze :) więc nie wiem już o co chodzi mam rozumieć że to wszystko leci bez instalacji sterowników podanych przez realteka ?

Offline mati75

  • Rodzina Linux Mint
  • Administrator
  • Spamerzy
  • *******
  • Wiadomości: 2381
  • Punkty: 25121
  • Płeć: Mężczyzna
    • >>>Click me!<<<
  • Wersja systemu: Inny
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 07, 2009, 15:59:20 pm »
To: http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=60687 już pewnie próbowałeś?

υωαgα α∂мιи !!! вαиαмι иαριєя∂αℓα !!!

tazone

  • Gość
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 08, 2009, 13:23:43 pm »
próbowałem podstawowy problem nie moge ustawić nawet dzwięku na 5.1 tak jakby nie obsługiwało mi karty do końca:/

Offline mati75

  • Rodzina Linux Mint
  • Administrator
  • Spamerzy
  • *******
  • Wiadomości: 2381
  • Punkty: 25121
  • Płeć: Mężczyzna
    • >>>Click me!<<<
  • Wersja systemu: Inny
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 09, 2009, 11:49:15 am »
To błąd sterownika alsy dla twojej karty: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/410801 . Tutaj też piszą o dźwięku 5.1 https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/174203 Tutaj o rozwiązaniu problemu dźwięku: http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=102431

υωαgα α∂мιи !!! вαиαмι иαριєя∂αℓα !!!

benio91

  • Gość
Odp: Dzwiek 5.1 nie dziala
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 02, 2011, 19:03:38 pm »
Witam
Również mam problem z dzwiękiem 5.1.
Mam zintegrowaną kartę realtek AC 97.
Minowicie dzwięk jest w porządku tylko wtedy gdy w PulseAudio mam ustawione 7.1, dzialają nawet suwaki regulacji głośności dla poszczególnych głośników. Problem pojawia się gdy na chwilę wyłączam muzyke i włączę ją z powrotem. Wtedy mimo ,że w Pulseaudio dalej jest ustawione 7.1   dzwięk się pogarsza i zaczyna trzeszczeć, przestaje działać również regulacja . Pomaga dopiero wybranie np. 5.1 i powrót na 7.1.