Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 746
» Najnowszy użytkownik: dzickens
» Wątków na forum: 2 531
» Postów na forum: 18 743

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
mati75
Jak 'wyłączyć power save ...

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: mati75
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 45
mati75
Pseudosieć

Forum: Sieci
11 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 24
dedito
System nie łączy się z si...

Forum: Sieci
Ostatni post: dedito
27-04-2025, 16:54
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 613
dedito
Przejściówka SATA do USB

Forum: Hyde Park
27-04-2025, 09:51
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 401
magnus
System zawiesza się losow...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: magnus
24-04-2025, 14:41
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 360
mati75
Problemy z założeniem now...

Forum: Linuxmint.pl
20-04-2025, 20:16
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 315
dedito
Test

Forum: Kosz/Archiwum
20-04-2025, 17:08
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 183
dedito
Jak zainstalować Winamp ?

Forum: Software
19-04-2025, 17:03
» Odpowiedzi: 27
» Wyświetleń: 3 860
dedito
[SOLVED] VSCodium 1.99 i ...

Forum: Podstawy
19-04-2025, 16:57
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 496
mati75
Rola AI/SI w codziennym ż...

Forum: Hyde Park
19-04-2025, 12:16
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 1 682

Linux Mint MATE 20.01 - problem ze sterownikami grafiki
Napisane przez: Gość - 03-06-2021, 09:25 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (12)

Witam,

mam problem ze sterownikami grafiki. Dokładnie to ten opisany tutaj:

https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=27

O ile zaproponowane tu rozwiązanie działało godnie blisko 2 lata, tak teraz przestało za sprawą aktualizacji najpierw Skype, a wczoraj Firefox. Oba programy poległy. Wiem już, że to jest przyczyną. Usunąłem cały katalog tej konfiguracji, ale znowu mam zniekształcenia obrazu. Mój sprzęt:

Kod:
jaszek7777@jaszek7777-ThinkCentre-M83:~$ lscpu
Architektura:                    x86_64
Tryb(y) pracy CPU:               32-bit, 64-bit
Kolejność bajtów:                Little Endian
Address sizes:                   39 bits physical, 48 bits virtual
CPU:                             2
Lista aktywnych CPU:             0,1
Wątków na rdzeń:                 1
Rdzeni na gniazdo:               2
Gniazd:                          1
Węzłów NUMA:                     1
ID producenta:                   GenuineIntel
Rodzina CPU:                     6
Model:                           60
Nazwa modelu:                    Intel(R) Pentium(R) CPU G3220 @ 3.00GHz
Wersja:                          3
CPU MHz:                         805.076
CPU max MHz:                     3000,0000
CPU min MHz:                     800,0000
BogoMIPS:                        5986.35
Wirtualizacja:                   VT-x
Cache L1d:                       64 KiB
Cache L1i:                       64 KiB
Cache L2:                        512 KiB
Cache L3:                        3 MiB
Procesory węzła NUMA 0:          0,1
Vulnerability Itlb multihit:     KVM: Mitigation: Split huge pages
Vulnerability L1tf:              Mitigation; PTE Inversion; VMX conditional cach
                                 e flushes, SMT disabled
Vulnerability Mds:               Mitigation; Clear CPU buffers; SMT disabled
Vulnerability Meltdown:          Mitigation; PTI
Vulnerability Spec store bypass: Mitigation; Speculative Store Bypass disabled v
                                 ia prctl and seccomp
Vulnerability Spectre v1:        Mitigation; usercopy/swapgs barriers and __user
                                  pointer sanitization
Vulnerability Spectre v2:        Mitigation; Full generic retpoline, IBPB condit
                                 ional, IBRS_FW, STIBP disabled, RSB filling
Vulnerability Srbds:             Mitigation; Microcode
Vulnerability Tsx async abort:   Not affected
Flagi:                           fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtr
                                 r pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx f
                                 xsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx pdpe1gb rd
                                 tscp lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_
                                 good nopl xtopology nonstop_tsc cpuid aperfmper
                                 f pni pclmulqdq dtes64 monitor ds_cpl vmx est t
                                 m2 ssse3 sdbg cx16 xtpr pdcm pcid sse4_1 sse4_2
                                  movbe popcnt tsc_deadline_timer xsave rdrand l
                                 ahf_lm abm cpuid_fault epb invpcid_single pti s
                                 sbd ibrs ibpb stibp tpr_shadow vnmi flexpriorit
                                 y ept vpid ept_ad fsgsbase tsc_adjust erms invp
                                 cid xsaveopt dtherm arat pln pts md_clear flush
                                 _l1d
Kod:
jaszek7777@jaszek7777-ThinkCentre-M83:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:16.3 Serial controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family KT Controller (rev 04)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection I217-LM (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Q85 Express LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)

Da się coś z tym zrobić? Zgodnie z tym rozwiązaniem:

https://wiki.debian.org/GraphicsCard#Intel

Usunąłem pakiet xserver-xorg-video-intel, ale nie widzę za bardzo różnicy.

Instalacja Minta na Acer SP111-32N.
Napisane przez: octa - 31-05-2021, 10:53 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (24)

Proszę o pomoc. Mam problem z instalacją Linux Mint 20 Cinnamon z pen. USB . Linux działa w trybie Live, na kompie nie ma innego systemu.Instalacja przebiega płynnie do momentu pojawienia się komunikatu - " nie można zainstalować GRUBA - błąd krytyczny"  i instalator wyłącza się. Komputer jest "cienki" Acer SP111-32N a ja zielony tak jak Mint.

kompletny restore systemu
Napisane przez: dominbdg - 30-05-2021, 18:14 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (1)

Witam,

Posłuchajcie - mam taki problem,
szukam narzędzia za pomocą którego mógłbym zrobić kompletny restore filesystemu.
Używam mint'a 20.1 na FS: btrfs

próbowałem btrfs subvolume snapshot - ale jakoś nie spełnia moich oczekiwań bo zostawia stare pliki.
próbowałem też timeshift'em - to samo

Chodzi mi o coś takiego że jak np źle zainstaluję sterowniki karty graficznej, to chciałbym się cofnąć do restore pointu.

Pomoc w napisaniu skryptu
Napisane przez: Gość - 30-05-2021, 15:23 - Forum: Programowanie - Odpowiedzi (1)

Witam, czy moglibyście mi pomóc napisać taki skrypt ? :
Utwórz skrypt powłoki Bash, w którym tworzysz konto użytkownika newUser z hasłem N3wu5eR.
Ustaw ważność konta na 31.12.2021. Utwórz grupę uyżytkowników nowiUzytkownicy.
Dodaj użytkownika newUser do tej grupy. W katalogu domowym użytkownika newUser utwórz plik o nazwie
'witamy.txt' zawierający komunikat: "WItamy w firmie!".

Prosiłbym od razu o wytłumaczenie wszystkiego jak najprościej się da. Z góry dzięki !

Zamiennik Samsung Smart Switch
Napisane przez: Blade - 28-05-2021, 13:31 - Forum: Software - Odpowiedzi (5)

Witajcie
Próbowałem go odpalić na Windows pod VirtualBoxem ale Windows nie instaluje poprawnie sterownika telefonu
Czy jest jakiś zamiennik Samsung Smart Switch na Linuksa?

Double Commander - gwiazdka na klawiaturze numerycznej nie zmienia zaznaczenia
Napisane przez: AndrzejB - 27-05-2021, 06:56 - Forum: Inne - Odpowiedzi (5)

Double Commander używa gwiazdki na klawiaturze numerycznej do zmiany zaznaczone<->niezaznaczone pliki/katalogi.
Natomiast teraz po instalacji systemu, gwiazdka na klawiaturze numerycznej wypisuje tylko gwiazdkę, i to niezaleznie czy jest numlock czy nie. Jak to zmienić?

USB Image Writer a bootowanie Efi
Napisane przez: AndrzejB - 26-05-2021, 16:05 - Forum: System - Odpowiedzi (3)

Ściągnąłem płytkę Windowsa, nagrałem pod Linuxem za pomocą USB Image Writera. Chciałem zabootować laptopa mającego nowe bootowanie Efi, ale się nie udało. Nie sprawdzałem wypalania USB za pomoca toola Windowsa.
Czy USB Image Writer może nie tworzy dobrze bootujących USB z Efi?

Na Ubuntu kontra na Debianie
Napisane przez: AndrzejB - 26-05-2021, 15:34 - Forum: Podstawy - Odpowiedzi (3)

Niedawno zauważyłem że jest dystrybucja Debbie oparta na Debianie.
Czy taka dystrybucja ma tę zaletę, że można korzystać z pakietów Debiana, których jest dużo więcej niż Ubuntu, czy też mając Minta opartego na Ubuntu, i tak można korzystać zarówno z repozytoriów Debiana jak i Ubuntu jak i Ubuntu Update (do Minta) ?

Mint 20.1 problemy z Eagle PCB
Napisane przez: Marek S - 25-05-2021, 17:11 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (11)

Po instalacji nie działa stara wersja 7.7.0 przy probie uruchomiane mam taki komunikat

Kod:
~/eagle-7.7.0/bin$ ./eagle
./eagle: error while loading shared libraries: libssl.so.1.0.0: cannot open shared object file: No such file or directory
Nie wiem jak tą bibliotekę zainstalować a z kolei przy probie instalacji nowszej wersji
Kod:
/eagle-9.2.2$ ./eagle
./eagle: symbol lookup error: /lib/x86_64-linux-gnu/libGLX_mesa.so.0: undefined symbol: xcb_dri3_get_supported_modifiers
nie potrafię rozwiązać tych problemów

RODO przy prowadzeniu portalu internetowego
Napisane przez: mpaw - 25-05-2021, 09:43 - Forum: Hyde Park - Odpowiedzi (1)

Dzień dobry.

Jakie obowiązki ciążą na twórcy serwisu internetowego,w którym przechowywane są takie dane użytkowników, jak:

• login
  • zakodowane hasło
  • adres email
  • ip
  • imię
jeżeli:
  1. twórca jest właścicielem konta na serwerze ale nie posiada działalności gospodarczej
  2. twórca jest właścicielem konta na serwerze i posiada działalność gospodarczą, związaną z serwisem
Czy właściciel działalności musi zatrudniać prawnika, odpowiedzialnego za RODO?

Dzięki
M.