Statystyki |
» Użytkownicy: 716
» Najnowszy użytkownik: grekor
» Wątków na forum: 2 658
» Postów na forum: 18 796
Pełne statystyki
|
|
|
Brak obrazu przy uruchomieniu LiveCD |
Napisane przez: Gość - 14-03-2021, 19:24 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (1)
|
|
Witam serdecznie,
Odkąd posiadam kartę MSI Geforce RTX 2060 SUPER GAMING X 8GB nie mogę uruchomić Minta na domyślnym sterowniku tylko w trybie kompatybilności obraz się pojawia inaczej kończy się to tak jak na zdjęciu:
Kilka razy udało mi się uruchomić sterownik Nvidi na zainstalowanym już systemie ale po ponownym uruchomieniu znów przestawał działać.
Jest to jakiś problem z kompatybilnością tej karty czy po prostu czegoś nie wiem?
Z góry dziękuje za pomoc.
|
|
|
Niemożność ustawienia zezwolenia na wykonywanie pliku jako programu |
Napisane przez: Gość - 12-03-2021, 17:27 - Forum: Podstawy
- Odpowiedzi (5)
|
|
Witam serdecznie.
Mam problem, który nie wiem jak rozwiązać. Mam na dysku zewnętrznym podłączonym do laptopa kod źródłowy Pythona3. Klikam na niego prawym przyciskiem, wchodzę we właściwości, uprawnienia i staram się zezwolić na jego uruchamianie jako programu, a nie tylko przez edytor tekstu.
Okienko "zezwalaj na wykonywanie pliku jako programu" staje się zielone i "zaznaczone" na ułamek sekundy, a potem wraca do formy niezaznaczonej. Co ciekawe, system odnotowuje zmianę w pliku - mam na myśli widoczną poniżej formułę "ostatnio zmodyfikowano" - ale jak piszę, zaznaczanie opcji "uruchom jako program" się "odhacza".
Myślałem, że może to kwestia uprawnień, uruchomiłem więc nemo z konsoli opcją sudo i wtedy starałem się wejść w plik i go oznaczyć jako program do uruchamiania, ale nawet to nie pomogło.
Mam Linux Mint Cinnamon 20 na architekturze 64-bitowej, kernel: Linux 5.4.0-66-generic.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc :-)
EDIT: Wszystko mi najwyraźniej działa, jak skopiowałem pliki z dysku zewnętrznego na komputer i tam nadałem im uprawnienia. Problem w tym, że dysk jest przenośniejszy... czy istnieje jakiś sposób, by odblokować tę opcję na nośniku zewnętrznym?
|
|
|
Swap na mint 20.1 xfce |
Napisane przez: Gość - 11-03-2021, 10:45 - Forum: System
- Odpowiedzi (6)
|
|
Hej, jestem noobem linuxowym ale od 2 miesięcy korzystam z minta i mam pytanie. Jakiś czas korzystałem z mint mate 20.1 na starym laptopie dell d520 z 2 gb ram i zauważyłem że swap dopiero wchodzi gdy jest zajęte około 1,6-1,7 gb. od kilku tygodni przesiadłem się na xfce 20.1 i swap zaczyna zapełnieć już przy 1,2 gb zajętych. Poszukałem troche w necie i zmieniłem swappiness w xfce na 10 i dalej to samo. na mate miałem 60 bez zmian.
Jest jakiś sposób żeby w xfce swap ruszał dopiero przy zapełnieniu ramu tak jak w mate?
|
|
|
Internet Laptop Mint --> Telefon Android przez Bluetooth ? |
Napisane przez: Gość - 08-03-2021, 10:29 - Forum: Sieci
- Odpowiedzi (7)
|
|
W jednym z telefonów padło mi Wi-Fi i nie ma przez to ma dojścia do internetu. Chciałbym to zrobić poprzez Bluetooth o ile to możliwe - myślę o udostępnieniu internetu z komputera z LM do tego telefonu poprzez BT. Niby tutaj jest coś na ten temat napisane: https://askubuntu.com/questions/254794/h...-bluetooth
ale już na wstępie mam "zong" bo opcja "ustawienia sieciowe" w zainstalowanym Blueman - jest wprawdzie, ale już poniżej "Network Access Point (NAP)" - jest wycieniowana. Nie wiem jak to"odcieniować" i co dalej.
|
|
|
Dzwięk oraz wyświetlanie powiadomień |
Napisane przez: Gość - 07-03-2021, 20:59 - Forum: Podstawy
- Odpowiedzi (7)
|
|
Jak ustawić dźwięk powiadomień oraz by samoczynnie nie znikały po kilku sekundach?
Jak wejdę w preferencje dźwięku to głośność powiadomień samoczynnie ustawia się na wyciszone.
Linux Mint MATE
Z Linuxa korzystam pierwszy raz od tygodnia, więc proszę o wyjaśnienia dopasowane do moich amatorskich umiejętności.
Pozdrawiam
Początkujący
|
|
|
Przesuwające sie panele na pulpicie |
Napisane przez: Gość - 07-03-2021, 20:48 - Forum: Desktop i menadżery okien
- Odpowiedzi (7)
|
|
Mam problem z przesuwającymi się panelami na pulpicie.
Ustawiłem panel z aplikacjami, a pod nim drugi z listą aktywnych okien (opcja rozszerzenia wyłączona, ponieważ chcę by panel był ustawiony na środku). Gdy panel z listą okien robi się dłuższy od panelu z aplikacjami zamieniają się kolejnością. W dodatku po prawej stronie ekranu mam ustawiony trzeci panel z zegarem i opcjami wylogowania. Gdy otwartych okien robi się zbyt dużo to panele ustawiaj na trzech wysokościach zamiast na 2, jak było wcześniej. Panele maja rożne wielkości, dlatego nie chcę by wszystko było umieszczone na jednym panelu.
Czy ktoś wie jak zakotwiczyć panele, aby się nie przesuwały wraz ze zmiana długości ?
W centrum sterowania nie mam opcji ustawienia panelu lub nie wiem jak je znaleźć.
Korzystam z domyślnego panelu dla Linux Mint MATE.
Z Linuxa korzystam pierwszy raz od tygodnia, więc proszę o wyjaśnienia dopasowane do moich amatorskich umiejętności.
Pozdrawiam
Początkujący
|
|
|
Najbardziej stabilne środowisko graficzne dla LM |
Napisane przez: rivulek - 07-03-2021, 14:29 - Forum: Desktop i menadżery okien
- Odpowiedzi (5)
|
|
Dzień dobry
Chciałbym zapytać - jak w temacie - jakie jest najbardziej stabilne środowisko dla Minta. Mając kilkadziesiąt miesięcy Cinnamona, przyznam szczerze że często zdarzały się usterki. Kilka razy nastąpił nawet całkowity freeze, uniemożliwiający wejście do powłoki. Mając uruchomione aplikacje przez Wine, często było wieszanie się środowiska w przypadku zmiany ekranów roboczych
W obecnej sytuacji waham się nad MATE i XFCE. Co ciekawe, kolega w temacie
https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=137
zasugerował, że XFCE jest najbardziej stabilne. Niestety jest to "podobno". Brakuje konkretów. Czy ktoś z Was używał przez dłuższy czas tych środowisk i może wypowiedzieć się na ten temat?
Za najbardziej stabilne uchodzi ("podobno!") GNOME, ale w Mint wygląda to tak, że po instalacji Gnome system "myśli" że jest ubuntu (w oknie logowania , informacjach o systemie itp.)
|
|
|
|