Witam wszystkich. Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Zrobiłem bootowalny pendrive LMDE4. Chcę zainstalować obok win10 na komputerze LG gram. Po uruchomieniu pokazuje się menu. Po wybraniu którejkolwiek opcji z menu uruchamianie kończy się na logo linuxa, dalej tylko czarny ekran i migający kursor. Czekałem dobre 10 minut i nic. Nadmienię że linux mint 20 się uruchamia.
Dzień dobry, jestem nowy na forum, dlatego proszę o wyrozumiałość. Chciałbym pobrać starszą wersję programu WPS Office, gdyż zależy mi na edytorze równań, który na wersji windowsowej wygląda tak jak w załączniku. Najnowsza wersja nie posiada takiego edytora, a na stronie producenta jest dostępna tylko ta najnowsza wersja. Problem w tym, że nie wiem, która wersja miałaby taki edytor równań, ale gdybym miał jakąś bazę wersji, to po prostu instalowałbym po kolei i sprawdzał. Dlatego moje pytanie brzmi: jak sprawdzić w terminalu dostępne wersje żebym mógł wybrać, albo może ktoś wie czy jest jakaś strona na której byłyby dostępne różne wersje WPS-a. Dziękuję z góry za pomoc. Dodam, że jestem początkującym użytkownikiem linuxa.
czy jest jakiś sprawdzony sposób aby wyłączyć hasło do bazy kluczy w aplikacji Google Chrome przy jej pierwszym uruchomieniu ? Próbowałem przez klucze GnuPG, ale ta apka nie pokazuje niczego...
To będzie mój pierwszy na forum i sam nie jestem pewien gdzie powinienem go wstawić. Dział gry też po części by się nadawał.
Zainstalowałem przez oprogramowanie Lutris grę Battlefield 4 z którą mam problem. W grze nie pokazuje się mój ping przez co jestem za każdym razem wyrzucany z serwera. Wina podobno leży w systemd który ma blokować możliwość pingowania tej grze.
Rozwiązaniem miało być użycie poniższych komend na wine
Kod:
setcap capnetraw=epi /bin/wine-preloader
Kod:
setcap cap_net_raw=epi /bin/wine64-preloader
Kod:
setcap cap_net_raw=epi /bin/wineserver_
Polecenia na wine-staging pozwalają uruchomić origin i wysypują wine dopiero przy próbie uruchomienia gry. Wine-stable z nimi nie uruchamia nawet origina. Próbowałem zaaplikować je na runnerze lutrisa i nie widzę efektu. Wszystko się uruchamia ale pingu wciąż brak więc to musi być przeprowadzone na systemowym wine co mnie boli bo z tego co wyczytałem to one go psują i będą problemy z innymi windowsowymi programami.
Teraz pozostają mi dwie możliwości:
1. instalować coraz starsze wersje wine z nadzieją że któraś się nie wysypie.
2. przeprowadzić tytułowy downgrade systemd. Na wersji 242.84 pingowanie ma podobno działać.
Czy jest możliwe przeprowadzenie takiej operacji tak aby nie uwalić systemu? Jeśli tak to czy ktoś mógłby mi z tym trochę pomóc? Dopiero od roku siedzę na linuksie i wciąż jestem laikiem. Nie wiem jak się za to zabrać, a zależy mi na tym aby zagrać w przyszły weekend z nowymi znajomymi.
Przepraszam też za chaotyczność postu. Jestem na lekach psychotropowych i moja sprawność jest ograniczona.
Możemy utworzyć usługę systemd która wyłączy wybudzanie komputera z uśpienia urządzeniami podłączonymi poprzez USB. Wykonujemy to polecenie w terminalu i restartujemy komputer:
Po zainstalowaniu deski za pomocą komendy "sudo apt install plank" i włączeniu dock'a na ekranie pojawił mi się przeźroczysty poziomy pasek. Nigdzie nie znalazłem metody jak to naprawić więc zwracam się z prośbą do Was Forumowicze.
Przy okazji chciałbym spytać jak ustawić deskę, żeby uruchamiała się automatycznie po odpaleniu systemu.
Witam.
Pytanie może i trywialne ale mam problem z dodaniem ikon, które ściągnąłem z internetu.
Problem wygląda tak:
1. Sciągam daną paczkę ikon i rozpakowuję ją.
2. Po utworzeniu w katalogu home folderu .icons wrzucam tam rozpakowany folder z ikonami.
3. Następnie wchodzę w ustawienia->wygląd->ikony
I tutaj pojawia się problem ponieważ pobranych ikon nie ma w spisie możliwych do wyboru. Podobnie sytuacja wygląda z tematami/stylami.
Czy coś robię nie tak?
Temat do zamknięcia. Po dwóch godzinach doszło do mnie co robię źle.
Otóż po pobraniu danego motywu katalog zawierał kilka podkatalogów np. Adwaita-light, Adwaita black itp.
Po prostu trzeba skopiować te właśnie katalogi i wrzucić do folderu .icons, .themes itd.
Może ktoś będzie miał podobny problem w przyszłości.
Pozdrawiam.
Mam 2 partycje (+1 swap, który dezaktywowałem i będę usuwać), które są zamontowane w
Kod:
/
swap (pomiędzy)
/home
W /home mam katalog użytkownika (mój) i timeshift (z obrazami kopii zapasowych). Partycja / ma tylko 20 GB i kończy się na niej miejsce. Swap ma 4 GB a /home 230 GB. Chcę połączyć / i /home w jedną partycję.
Jak mam to zrobić, żeby nie utracić danych? Dezaktywowałem swapa, będę go usuwać, ale co dalej? Pewnie muszę zrobić kopię zapasową /home, ale czy tylko home czy także całego Linuxa? A może zainstalować całość od nowa?
mam jeszcze osobną partycję na windows. Nie chciałbym nie móc uruchomić komputera, proszę o rady. Dziękuję.
Kod:
Urządzenie Rozruch Początek Koniec Sektory Rozmiar Id Typ
/dev/nvme0n1p1 * 2048 1026047 1024000 500M 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/nvme0n1p2 1026048 474843073 473817026 226G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/nvme0n1p3 999131136 100021043 1 1079296 527M 27 Ukryta HPFS Win
/dev/nvme0n1p4 474843134 999131135 524288002 250G 5 Rozszerzona
/dev/nvme0n1p5 474843136 514754559 39911424 19G 83 Linux
/dev/nvme0n1p6 514756608 522569727 7813120 3,7G 82 Linux swap / So
/dev/nvme0n1p7 522571776 999131135 476559360 227,2G 83 Linux
podłączając telefon na świeżo postawionym systemie (wer.20), nie mam możliwości przesyłu plików na telefon (wyświetla się poniższy komunikat). Urządzenie widoczne jest na pulpicie z ustawioną opcją "transmisja plików".
wszystko sprawne, zmieniałem porty USB i opcje przesyłu plików w telefonie ale nic nie pomaga. Cały czas wywala mi powyższy komunikat, który zamieściłem. Przed chwilą na laptopie z Win bezproblemowo telefon został wykryty i mogłem ingerować w jego zawartość. Pierwszy raz na Linuxie mam taki problem, wczesniej go nie było...
Telefon oczywiście odblokowany,