Statystyki |
» Użytkownicy: 718
» Najnowszy użytkownik: lborkowski
» Wątków na forum: 2 660
» Postów na forum: 18 815
Pełne statystyki
|
|
|
Dostęp root proftpd |
Napisane przez: Gość - 22-11-2020, 15:22 - Forum: Podstawy
- Odpowiedzi (6)
|
|
Koledzy. Szukałem ale nie znalazłem więc będę wdzięczny za wyrozumiałość.
Zainstalowałem dystrybucję mint20 xfce.
Potrzebuję zwłaszcza lokalnie dostęp ftp, zainstalowałem proftpd, niestety na standardowym koncie nie mogę programem winscp ani przesyłać żadnych plików ani ich edytować.
Dostęp zabroniony.
Hasło root założone, niestety nie mogę się zalogować jako root tylko jako user podstawowy.
W putty logując się jako zwykły user jestem w stanie przelogować się na root-a tu niestety nie jestem w stanie sobie poradzić.
Ostatnie pytanie czy po ssh mogę się zalogować bezpośrednio jako root czy zawsze jako standardowy user a później root?
Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
|
Komputer HP instalacja Minta |
Napisane przez: Gość - 21-11-2020, 18:45 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (4)
|
|
Proszę o pomoc. Mam komputer HP, który przykładowo dla Windows wymaga 4 partycji systemowych. W trakcie instalacji Linuxa chce jakąś dodatkową, a ja tu się gubię... Root i Home wiem ale co jeszcze?
|
|
|
Przechowywanie haseł - aplikacja |
Napisane przez: tomsdb - 20-11-2020, 11:08 - Forum: Software
- Odpowiedzi (8)
|
|
1) Czy używacie jakiegoś menedżera haseł? Przydałby się jakiś jeden na Linuksa i Windows i ewentualnie Androida. Keepass jest ok? Czy coś innego?
2) Czy przechowywanie haseł logowania w Firefoxie jest bezpieczne?
|
|
|
Własny głos w słuchawkach, jak? |
Napisane przez: Gość - 18-11-2020, 16:49 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (2)
|
|
Witam, obecnie pracuję zdalnie. Jako, że uczę gry na instrumencie (tak zdalnie...) potrzebuję słyszeć własny głos w słuchawkach. Jak to zrobić? Czy jest w ogóle taka opcja? Próbowałem w ustawieniach, nic się nie zmienia, nie słyszę się w słuchawkach. Alsamixer też nie rozwiązuje problemu
|
|
|
Problem z łączem wifi |
Napisane przez: bb-kelt - 17-11-2020, 21:31 - Forum: Sieci
- Odpowiedzi (10)
|
|
Witam, problem dotyczy połączenia internetowego wifi, router mam z tp link, prędkość łącza spada diametralnie do bitow, nawet nie do kilobitow, pomimo tego że w domu ma internet z Toyi ok 150mbit na sek i nigdy wczesniej problemow nie bylo, poki co linux mint 20 ulyana cofnał sie w rozwoju do konca lat 90. Czy da rade to zmienic czy kicha??? z góry dziękuję za pomoc.
|
|
|
Linux 20.0 MATE problem z google meet |
Napisane przez: Gość - 17-11-2020, 18:00 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (27)
|
|
Dzień Dobry wszystkim
ups byłem zmuszony uruchomić laptopa toshiba l300 staruszek żaden win nie wchodził już w gre, na szybko potrzebny był laptop do nauki online dla dziecka poczytałem o linux i wybrałem 20.0 mate wszystko smiga az w szoku jestem ponieważ to moje pierwsze kroki w linuxie nawet nie wiedziałem że istnieje coś alternatywnego od popularnego win a tu po instalacji pełen podziw i zdziwko ze laptop który leżał juz schowany praktycznie szedł do utylizacji śmiga i tu mam mały problem właśnie z tym śmiganiem podczas łączenia online przez google meet to jest aplikacja do lekcji online co jakiś czas zrywa połączenie na skypie tego nie ma wszystko poza tym śmiga internet hula strony się ładują tylko mam problem z tym google meet podczas lekcji gdy córka mam ową lekcję to cos zaczyna zacinać i w końcu się wiesza i trzeba na nowo połączyć się. Czy jest na to jakiś sposób, z góry przepraszam jeśli cos nie tak napisałem albo za mało informacji ale na prawdę nie jestem za bardzo w komputerach obeznany do tej pory to poprostu jeden nowszy laptop z win 10 w domu wystarczył ale teraz jak sie ma 3 dzieci i kazdy potrzebuje lekcji online to sami rozumiecie dzieki za odpowiedzi
|
|
|
Kdeconnect Indicator się nie uruchamia |
Napisane przez: tomsdb - 17-11-2020, 08:25 - Forum: Software
- Odpowiedzi (6)
|
|
Cześć,
Przedwczoraj wszystko działało. Niestety, albo coś pomieszałem z pakietami, albo brak jakichś zależności i program nie może załadować ikon.
Kod: tomasz@tomasz-linux:~$ kdeconnect-indicator
qt5ct: using qt5ct plugin
qt5ct: D-Bus system tray: no
QSystemTrayIcon::setVisible: No Icon set
^C
Myślałem, że namieszałem coś w plikach konfiguracyjnych, ale na koncie testowym, czystym, też nie działa.
|
|
|
Nie mogę zmienić środowiska graficznego |
Napisane przez: Gość - 17-11-2020, 01:38 - Forum: Desktop i menadżery okien
- Odpowiedzi (11)
|
|
Witam, mój system:
Kernel: 4.4.0-142-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.2.7 Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Nie mogę zmienić środowiska graficznego na jakiekolwiek inne. Próbowałem to zrobić z managera logowania, gdzie zmieniłem sesję. Po trochę dłuższym oczekiwaniu, zawsze, niezależnie od ustawień, uruchamia się Cinnamom?
Pozdrawiam!!!
|
|
|
|