Statystyki |
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 619
» Postów na forum: 18 686
Pełne statystyki
|
|
|
HP Elitebook 850 nie widzi zainstalowanego Minta 19.3 |
Napisane przez: Gość - 24-01-2020, 00:24 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (16)
|
|
Witajcie dobrzy ludzie. Proszę o pomoc. Mam kompa jak w temacie, którego odkupiłem z roboty z WIN10. Swoją znajomość systemów Linux oceniam w skali 1-10 na 1. Dwa razy stawiałem bez problemu Linuxy z USB przygotowanych za pomocą np. Unetbotin (Ubuntu na Acerze i Minta na DELLu) - botowanie USB i później rozruch zaint. Linuxów z gruba bez żadnych problemów. A tu PROBLEM, do rzeczy:
Z HP Elitebook 850 mam same problemy, z trudem opanowałem botowanie z USB i w końcu dzięki tutorialowi z YouTuba Świat Linuxa "Poradnik jak zainstalować Linuxa Mint 19.2 obok Windows 10 (Dual Boot)" zrobiłem pendrivy z obrazami DD refusem i wykonałem poniższe:
1) za 1 pena pomocą Gparted zrobiłem przestrzeń ext4 dla systemu 30 GB, home na pliki ok 70 GB i swapa 2 GB
2) z 2 pena zainstalowałem Minta z wykorzystaniem ww. partycji. - cały przebieg ok, sukces intalacji i tyle moich sukcesów.
Po restarcie odpala się od razu WIN10, w ogóle nie widzi Mięty . Czytałem trochę na zagranicznych forach żę HP są anty other systemy i są problemy z EFI, ale to mnie już przerasta.
Proszę pomóżcie jak na tym etapie przywrócić / uruchomić gruba z wyborem zainstalowanego Minta i znienawidzonego przezemnie ale potrzebnego WIN10.
Nie umiem tego obejść. Kopi dysków rozruchowych i plików WIN10 nie robiłem w ogóle (przygotowałęm clonezilla ale jej nie użyłem bo nie mam miejsca na kopię, cały hdd 350 GB....), nic tam nie mam ważnego, byle WIN działał dla programów wymagającyh tego szatańskiego wyrobu.
Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc.
|
|
|
Kolory w negatywie ułatwienia dostępu |
Napisane przez: Gość - 23-01-2020, 00:50 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (4)
|
|
Witam
Zainstalowałem Linuxa Mint i jestem totalnie zielony a żeby zacząć swobodnie poznawać system muszę go pod siebie dostosować.
Mam problem ze wzrokiem i potrzebuje ułatwień dostępu udało mi się włączyć powiększenie ekranu i duży kontrast ale brakuje mi czegoś co w Windowsie nazywa się obecnie filtr kolorów a w innych systemach inwersja kolorów, kolory w negatywie czyli po naciśnięciu jakiegoś skrótu klawiszowego to co czarne wyświetla sie białe, czerwone na niebieski i na odwrót.
Generalnie nie jestem wstanie czytać czarnego na białym, włączyłem ciemny motyw ale nie działą to jak w Windowsie, jak włączę tam tryb 'czerń o dużym kontraście ' to strony w edge lub firefox wyglądają tak
https://drive.google.com/file/d/1WGlhSFX...sp=sharing
sie rozpisałem a nic z tego nie wynika
Czy ktoś z was wie czy taka funkcja jest w Mincie a może innym Linuxie
albo czy ktoś zna jakąś aplikacje która umożliwia przełączanie kolorów w negatyw.
|
|
|
Sterowniki własnościowe Nvidia |
Napisane przez: Gość - 21-01-2020, 11:06 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (10)
|
|
Po ostatniej aktualizacji 19.3, pojawia się informacja o uszkodzeniu pakietów sterowników karty Nvidia. Jakbym się nie wyginał, to za każdym razem, wywala ten błąd, system uruchamia się w najmniejszej rozdzielczości. Próbowałem instalacji bez sterowników podmiotów trzecich, próbowałem nie instalować tych sterowników nawet przy sugestii systemu, zaraz po starcie. Po wczytaniu aktualizacji, bezpośrednio po instalacji systemu, trafia grafikę. Nie pomaga naprawa pakietów Synaptic (system wyrzuca błąd, nie może odczytać lub znaleźć pakietu). Czy ktoś mógłby mi pomóc? karta graficzna geforce 610. Dla sprawdzenia zainstalowałem Ubuntu. tutaj wszystko działa, oczywiście wolniej
|
|
|
Problem z płynnością przewijania strony www grafika |
Napisane przez: Gość - 21-01-2020, 10:36 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (7)
|
|
Witam, mam zainstalowany linux mint 19,3 Tricia. Podczas przewijania strony www kółkiem od myszki scrolling obraz nie przesuwa się płynnie a są takie jakby lagi przerywanie obrazu. Karta graficzna to geforce 750 Ti. Zainstalowany sterownik wybrany z listy" zalecany". Czy są jakieś ustawienia obrazu które mogły by pomóc??? a może to kwestia sterownika chipsetu??? Czy trzeba go instalować??? Jestem początkującym użytkownikiem tak więc prosze o pomoc i napisanie krok po kroku co można by było ustawić aby poprawić płynność przesuwania obrazu.
|
|
|
Laptop HP Stream 13 nie wybudza się. |
Napisane przez: Gość - 20-01-2020, 23:20 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (20)
|
|
Cześć,
jestem zupełnie zielonym, nowym użytkownikiem Linuxa. Postanowiłem zrobić porządek z komputerem mojej mamy bo na tym małym laptopiku HP Stream 13 nie da się pracować z Windowsem. Po roku system Windows 10 tak spuchł, że zabrakło miejsca na dysku (32 giga). Dodam, że na komputerze nie było nic poza systemem i officem. Same aktualzacje zapchały dysk tak, że nawet nie dało się przywrócić ustawień fabrycznych. Moim zdaniem sprzedaż takich komputerów powinna być zakazana. Postanowiłem jednak go ratować i poradzono mi, że Linux jest o niebo lepszym rozwiązaniem. Zainstalowałem, system działa, udało mi się nawet jakimś cudem uruchomić wifi, prostota systemu mnie zachwyca ale mam problem z wybudzaniem komputera. Zamknięcie pokrywy laptopa powoduje jego uśpienie i po otwarciu nie da się go obudzić. To samo się dzieje gdy komputer zostawię włączony na jakiś czas, wracam, komputer śpi i nie da się go obudzić. Jedyne co można zrobić to reset. Szukałem na forach, próbowałem ctrl shift f7, f8 i różnych cudów na kiju ale komputer się nie budzi. Czy ktoś z tu obecnych byłby w stanie pomóc mi z tym problemem?
Pozdrawiam i dziękuję
|
|
|
Newsy ze świata IT i nie tylko |
Napisane przez: dedito - 20-01-2020, 20:56 - Forum: Off topic
- Brak odpowiedzi
|
|
https://sekurak.pl/clearview-ai-ostatecz...Sekurak%29
Cytat:Clearview AI. Ostateczne nikt nie pozostanie anonimowy!
20 stycznia 2020, 12:41 | W biegu | 1 komentarz
Tagi: monitoring, służby, twarze
: zin o bezpieczeństwie - pobierz w pdf/epub/mobi.
Clearview AI to marzenie każdej ze służb. Wrzucasz zdjęcie dowolnej osoby, a dostajesz w wyniku inne zdjęcia badanego osobnika, które gdziekolwiek pokazały się w Internecie (wraz z informacją gdzie):
Clearview AI, devised a groundbreaking facial recognition app. You take a picture of a person, upload it and get to see public photos of that person, along with links to where those photos appeared.
Skąd są brane zdjęcia? Z Facebooka, Youtube, Venmo i „milionów innych serwisów”. Jak to dokładnie działa, owiane jest tajemnicą handlową, ale służby piszą, że narzędzie jest skuteczne i możliwia „rozwiązywanie” mniejszych i większych przestępstw:
Federal and state law enforcement officers said that while they had only limited knowledge of how Clearview works and who is behind it, they had used its app to help solve shoplifting, identity theft, credit card fraud, murder and child sexual exploitation cases.
Nie umieszczasz zdjęć w Internecie? A może umieszczałeś? A może umieszczał czy umieszczali je Twoi znajomi…
Na deser, dziennikarz z NYT relacjonuje, że po „eksperymentalnym” wyszukaniu informacji w bazie Clearview (zuploadowane zostało zdjęcie dziennikarza), twórcy narzędzia zadzwonili do odpowiednich służb z pytaniem czy może policja kontaktuje się mediami w sprawie Clearview. Jak widać same zapytania też są odpowiednio monitorowane.
–ms
|
|
|
Wpisywanie wartosci zmiennych do EEPROM za pomoca Bash |
Napisane przez: Gość - 20-01-2020, 10:19 - Forum: Programowanie
- Odpowiedzi (13)
|
|
Witam!
Posiadam komputer z linuxem, w ktorym za pomoca komendy w bash moge np odwrocic ekran na monitorze do gory nogami.
Instrucja wyglada tak:
rt_mailbox eeprom_write video1_rotate 3, gdzie "video1_rotate" to zmienna, a "3" to wartosc zmiennej (ktora ma ta zmienna przyjac).
Jezeli mam 10 zmiennych do zmiany, to 10 razy musze pisac to całe: "rt_mailbox ..... "parametr" "wartosc parametru" i za kazdym razem zatwierdzic escapem, by zmienna została wpisana do pamieci. Jako wynik udanej operacji za kazdym razem pojawia sie na ekranie: "Ok."
Mecze sie nad skryptem w bashu, dzieki ktoremu moglbym uruchomic skrypt i wszystkie parametry zostałyby wpisane za jednym razem.
Pomozcie prosze, bo nie jestem niestety informatykiem, a mecze sie z tym juz 2 dni.
Pozdrawiam i zycze udanego dnia!
|
|
|
drukarka Lexmark Prospekt Pro 205 -brak wydruku |
Napisane przez: Gość - 19-01-2020, 12:31 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (38)
|
|
Witam,
Po ostatnich aktualizacjach wrócił stary problem.
Jest dokładnie jak wcześniej, tamto rozwiązanie z reinstalacją cups tym razem nie działa. Poniżej stara treść postu.
0
Witam,
Po aktualizacjach znowu coś się porobiło, szukając źródło problemu znalazłem taki problem po podaniu komendy:
Kod:
mar 19 05:46:08 Tata-Mint /hpfax[10136]: [10136]: error: Failed to create /var/spool/cups/tmp/.hplip
próbowałem odinstalować całość związane z hplip ale to nic nie zmienia.
|
|
|
|