Witam. Po ostatniej aktualizacji Chromium (w Menadzer aktualizacji) menadżer i synaptic przestały działać. Menadżer aktualizacji --> Nie można odświeżyć listy aktualizacji
Wczoraj w menadżerze miałem 2 aktualizacje 2 przeglądarek, po restarcie komputera aktualizacje zniknęły i ukazał się błąd. Niczego nie robiłem w systemie.
Manadżer Pakietów Synaptic
E: Encountered a section with no Package: header
E: Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/packages.linuxmint.com_dists_rosa_main_i18n_Translation-pl
E: Nie udało się przetworzyć lub odczytać listy pakietów lub pliku stanu.
E: _cache->open() failed, please report.
Domyślnie po wciśnięciu klawisza PrtScr dostajemy komunikat o możliwości zapisu zrzutu do pliku lub skopiowania go do schowka, aby jednak zapisywać automatycznie zrzut ekranu do pliku bez potwierdzania należy wykonać:
Wchodzimy do katalogu domowego następnie włączamy wyświetlanie ukrytych plików poprzez kombinację klawiszy:
ctrl+h lub w menu: Widok→Wyświetlanie ukrytych plików
znajdujemy zapisany wcześniej plik i wciskamy na niego prawym przyciskiem myszy a następnie wybieramy Właściwości, przechodzimy do zakładki Uprawnienia i zaznaczamy:
Zezwolenie na wykonywanie pliku jako programu
Zamykamy właściwości, ukrywamy pliki w taki sam sposób jak je wyświetliliśmy i przechodzimy do katalogu:
Obrazy tworzymy katalog o nazwie: Zrzuty ekranu
Następnie wchodzimy w:
Ustawienia systemowe→ Klawiatura
Wybieramy zakładkę Skróty a następnie wybieramy z lewej strony System→Zrzuty ekranu i nagrywanie
Wybieramy: Wykonanie zrzutu ekranu i w sekcji Skróty klawiszowe wciskamy PrtScr a następnie naciskamy na klawiaturze klawisz Backspace aby wyczyścić pole
Następnie wchodzimy w: Własne skróty naciskamy Dodaj własny skrót i uzupełniamy pola:
Kod:
Nazwa: Zrzut ekranu
Polecenie: sh -c '~/.screenshot-full.sh'
Klikamy Dodaj.
W sekcji Skróty klawiszowe wciskamy nieprzydzielony a następnie naciskamy na klawiaturze klawisz PrtScr
Otwieramy terminal i wpisujemy:
Kod:
sudo apt install vorbis-tools
Potweirdzamy instalacje hasłem.
Zamykamy wszystko i teraz po naciśnięciu klawisza PrtScr automatycznie zapisze nam zrzut ekranu do folderu Obrazy/Zrzuty ekranu
Mrugnięcie ekranu i dźwięk migawki aparatu potwierdza wykonanie zrzutu ekranu
Poradnik powstał w oparciu o Linux Mint 19.3 w wersji Cinnamon
Czesc
Na leciwym laptopie zainstalowałem Minta 19.3 mate 32bit (bo procek 32bitowy). Jak zainstalować przegldarkę Opera na tym systemie?
(proszę krok po kroku)
Ze strony opera.com sciagnąłem plik "opera-stable_66.0.3515.36_amd64.deb" - ta instalka jest tylko dla kompów 64-bitowych?
Jesli tak, to gdzie jest instalka Opera dla 32-bitowych kompów?
Po dwukrotnym kliknięciu tej instalki mam tak jak na sreenie
Witam,
po wybraniu systemu linux mint (mam linux i windows)
wyświetlony został komunikat (szczegóły w załączniku)
Co mam z tym zrobić żeby uruchomić system.
Nowy lap i potrzeba pewnie zainstalować sterowniki dla klawiszy funkcyjnych. Np FN+F7 powinno zmniejszyć jasność ale nic się nie dzieje. Przydałoby się też móc wyłączyć podświetlenie klawiatury. Fajne jest ale nie przez cały czas działania :-) Na Windows z tego co pamiętam to się nazywało "ATK Package".
Szukam informacji na temat wykorzystania dystrybucji Linux Mint w instytucjach publicznych. Czy licencja pozwala na instalacje i korzystanie z tej dystrybucji w instytucjach takich jak policja, wojsko?
Z tego co doczytałem to firmy i osoby fizyczne mogą korzystać ale nie wiem czy instytucje należy traktować tak samo jak firmy?
Witam. Co można zaznaczyć do usunięcia w porgramie BlachBit by czegoś nie "popsuć" w systemie Linux Mint ? Czy można spokojnie usunąć całą pamięć podręczną systemu ?
Linux cały czas rośnie - coraz mniej miejsca na dysku, co zrobić by mieć porządek w komputerze ?
Witam, mam problem z instalacją najnowszej wersji minuta, jestem kompletnym nowicjuszem jeżeli chodzi o Linuxa. Proszę o instrukcje jak zainstalować Linuxa z usb na komputerze na którym nie ma żadnego systemu. Fajnie by było gdyby Linux działał sam na pendrive, próbowałem to zrobić za pomocą programu YUMI, jednak podczas boobootowania wyskakuje błąd o numerze 60. Proszę o pomoc.