Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 619
» Postów na forum: 18 686

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
Szkodnix
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: Szkodnix
6 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 245
System rusza powoli - jak...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: albertartu
7 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 7 318
Zibi755
GRUB

Forum: System
Ostatni post: Zibi755
Wczoraj, 13:36
» Wyświetleń: 98
dedito
Czytnik linni papilarnych

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
Wczoraj, 09:32
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 56
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
20-01-2025, 18:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 233
Blade
Spotify nie odpala "Błędn...

Forum: Software
Ostatni post: Blade
20-01-2025, 13:25
» Wyświetleń: 108
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
Ostatni post: Tecumseh
17-01-2025, 23:38
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 394
dedito
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
17-01-2025, 06:56
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 203
Kierownica Thrustmaster n...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: thunderas
16-01-2025, 10:54
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 135
mati75
Mint 22.1 zatwierdzono do...

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
16-01-2025, 09:35
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 903

Nemo 4.4.2 wolno działa
Napisane przez: Gość - 04-01-2020, 17:44 - Forum: Software - Odpowiedzi (8)

Siema!

Gdyby nie wolno działający Nemo, który przy bardziej zapełnionych folderach laguje jak stary Windows z przerośniętym rejestrem systemowym, mógłbym powiedzieć, że mój Minciak jest naprawdę zaje systemem, niestety Nemo wkurza i to bardzo. Jak mu zapnę kilka dysków zewn., gdy mam więcej pracy, to robi się prawdziwy koszmar.

Chciałem zapytać, czy to tylko u mnie występuje takie zjawisko, czy u was także?

Z góry informuję, że próbowałem instalować inne menedżery plików, jednak wtedy występował problem z poprawnym ich działaniem w systemie, zapewne dlatego, że te instalowane dodatkowo, nie mają pełnej integracji z systemem, lub coś w ten deseń.
Nie chcę też przechodzić na inne środowisko graficzne, bo na Cinnamonie mi dobrze.

Ograniczenie ilości zinstalowanych kerneli
Napisane przez: Gość - 03-01-2020, 21:53 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (3)

Pytanie do mądrzejszych ode mnie: czy znacie jakiś sposób na ograniczenie ilości zainstalowanych jajek w systemie? Będę wdzięczny za pomoc. Wiem że mogę usuwać stare już istniejące. Ale chodzi mi o pewną automatyzację np. max 3 a potem najstarszy automatycznie jest usuwany.

Wyłączenie autologowania Mint 19.3
Napisane przez: Gość - 03-01-2020, 18:14 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (2)

Witam.
Jakiś miesiąc temu wrzuciłem w kompa 19.2 a podczas instalacji dałem autologowanie na on. Jak wyszło 19.3 zrobiłem upgrade z menedzera aktualizacji. Z konieczności musiałem zrobić drugiego usera bez pass i chciałem wyłączyć autologin swojego jako admina i nie moge gdyż ... nigdzie w/g tego co szukam w necie nie ma w konfigu mojego konta magicznego przełącznika autologowania. Jakieś sugestie?

Cnee - odtwarzanie i nagrywanie skrótem klawiszowym.
Napisane przez: Nicson - 02-01-2020, 20:22 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (5)

Jak odtwarzać i nagrywać makra z cnee używając do tego skrótów klawiszowych?
Desktop: Cinnamon 4.2.4 Distro: Linux Mint 19.2 Tina

Dodano po pewnym czasie:
tak robie i nic

Załączone pliki Miniatury

Przycisk Ctr nie dziala w grze ,,Tibia'' i ,,Minecraft''
Napisane przez: Nicson - 02-01-2020, 17:01 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (10)

Witam otóż przycisk ctr nie działa w grze ,,tibia jak i ,,Minecraft'' O ile w Minecraft Można ten Hotkey zastąpić innym to w Tibi już nie darady podmienić tego Hotkeya a służy on do obracania się postaci . czyli Wciskamy ctrl i strzałki i postać powinna się obracać . Sprawdzałam na win i wszystko działa na Linux już nie .

Sterownik do karty sieci wifi
Napisane przez: Gość - 31-12-2019, 19:34 - Forum: Sieci - Odpowiedzi (2)

Witam. Zmieniłem laptopa na stacjonarny. W laptopie po instalacji mint w nowej wersji nie rozpoznawał połączenia internetu z kabla. Ale tego problemu już nie ma. Mam teraz komputer stacjonarny i internet po kablu śmiga. Kupiłem też kartę sieciową  wifi na usb i system mi tego nie rozpoznaje. Ze strony producenta ściągnąłem sterownik do linuxa  o nazwie (  EW-7822ULC_Linux_Driver_1.0.1.6  ) . Tylko nie mam pojecia jak go teraz zainstalować. Może ktoś z kolegów bardziej doświadczonych mi z tym pomoże. 

Kod:
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
  vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus ID: 06:00.0
  chip ID: 10ec:8168

A karty na usb nie widzi.

Mint 19.3 - ograniczona wydajność na speedtest
Napisane przez: Gość - 31-12-2019, 11:38 - Forum: Sieci - Odpowiedzi (3)

Witam

Sprzęt: HP-EliteBook 8440p + SSD
System: Mint 19.3 x64

Witam

Zanim pojawi się pełno odp że wina internetu proszę doczytać do końca.
Sprzęt wykorzystywany wyłącznie w pracy gdzie jako internet provider oferujący łącza 1/1Gbps speedtest jest bardzo ważny aby przedstawić klientowi jak to działa oraz podobnie w przypadku serwisów. Za łącze jestem pewny żeby nie było bo na MSI GT72 Dominator Pro z sys Win wynik 890/940M.

Kilka lat temu użytkowałem ten sam sprzęt lecz z postawionym Xubuntu i wyniki wachały się w granicy 800/800M co było już zadowalającym wynikiem.
Obecnie na tym samym sprzęcie z Mint 19.3 nie przekroczę wyniku 500/700M tak samo jak na Lenovo T410 z Xubuntu.
W obu sprzętach gdy speedtest wykanany jest na sys Windows wyniki wahają się w granicy 800/900M co już wyglada dobrze.

Pytanie gdzie lezy problem

zmiana partycji programem GParted
Napisane przez: Gość - 30-12-2019, 18:53 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (4)

Witam mam pytanie? Jak zmienic wielkosc partycji programem GPardet chodzi o partycje home na zrzucie mam przy partycjach kluczyki i nic nie moge zrobic    

Program do edycji plików PDF.
Napisane przez: Gość - 30-12-2019, 14:12 - Forum: Software - Odpowiedzi (6)

Witam.
Pytanie być może głupie ale czy istnieje dobry, darmowy program do edycji plików pdf?
Chodzi mi o to, żebym po ściągnięciu np. dokumentu do urzędu, banku itp. mógł go na spokojnie wypełnić w wersji elektronicznej dodając text itp.
Z góry dziękuję za odpowiedź i ewentualną konstruktywną krytykę.

Awaria Compiz
Napisane przez: Gość - 30-12-2019, 12:38 - Forum: Desktop i menadżery okien - Odpowiedzi (6)

Proszę o pomoc, namieszałem w ustawie Compiz. przestał działac nie reaguje, próba re-instalki nie pomogła. Moje środowisko to mate.
Proszę o w miarę zrozumiałe porady, może jakieś polecenie w terminalu, jestem słaby z obsługi linuxa a nie chciał bym robić nowej instalki zbyt dużo danych do kopiowania a linux potrzebny mi jest do odslugi starszego sprzętu peryferyjnego.