Miałem problem z odtwarzaniem filmów w odtwarzaczu systemowym, VLC, SMPlayer. Zainstalowanie Kodeków multimedialnych w Menedżer oprogramowania umożliwiło ich oglądanie. Szkoda że na etapie instalacji systemu i w odtwarzaczach nie ma informacji o potrzebie zainstalowania tego pakietu. Jestem początkującym i skąd miałem wiedzieć?
Natomiast jak zdobyć sterowniki do kierownicy i czy w ogóle trzeba je instalować? Pytam ponieważ Euro Truck Symulator np nie widzi moich przycisków na kierownicy oraz gaz i hamulec na dole wymaga dostosowania :-)
Witam,
Z aktualizowałem minta do 19.3, bawiąc się trochę wyglądem usunąłem sobie panel dolny.
Sam stworzyłem namiastkę tego panelu ale do postaci jaką miał oryginał się mi nie udało.
Jak odzyskać oryginał
Od wersji LM 20 można zainstalować nowy motyw graficzny menu programu rozruchowego GRUB który pozwoli na łatwiejsze rozróżnianie poszczególnych systemów operacyjnych. Wykonujemy polecenie w terminalu:
Jeżeli litery są dla nas nadal za małe, co jest częstym przypadkiem w monitorach o dużej gęstości pikseli (HiDPI), to możemy je powiększyć instalując dodatkowo ten pakiet:
Czy jest jakieś narzędzie które by zwiększyło partycje systemową ? dysk ma partycje podstawową z systemem a rozszerzoną jako /home. W windowsie to jak pamietam mógł robić PQmagic gdzie przenosił dane i zmieniał partycje
Witam, mam problem z połaczeniem się przez sambe, seć jest dość rozległa bo
Win 10 (192.168.11.4) <LAN> router główny (192.168.11.254) <LAN> router1 <LAN> router2 <WI-Fi> Mint 19 (192.168.11.5).
Router 1 i 2 są w bridge, kompy się pingują. Nie idzie jednak odnaleźć udostępnionych folderów w obie strony. Na win powyłączne zapory.
Co poradzicie drodzy forumowicze?
Wydano nową wersję Linux Mint 19.3 o nazwie kodowej Tricia.
Szczegóły i informacje na temat aktualizacji znajdziecie na blogu minta. https://blog.linuxmint.com/?p=3838