Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 621
» Postów na forum: 18 693

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
sr-ol
Podziękowanie - SuperTux

Forum: Hyde Park
Ostatni post: sr-ol
16 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 37
mati75
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
Ostatni post: mati75
Wczoraj, 20:48
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 229
gbk77
Naprawa pendrive

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: gbk77
Wczoraj, 13:18
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 44
mati75
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
Wczoraj, 09:33
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 291
System rusza powoli - jak...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: albertartu
21-01-2025, 23:00
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 7 332
Zibi755
GRUB

Forum: System
Ostatni post: Zibi755
21-01-2025, 13:36
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 118
dedito
Czytnik linni papilarnych

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
21-01-2025, 09:32
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 73
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: dedito
20-01-2025, 18:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 237
Blade
Spotify nie odpala "Błędn...

Forum: Software
Ostatni post: Blade
20-01-2025, 13:25
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 112
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
Ostatni post: Tecumseh
17-01-2025, 23:38
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 408

Question Edytor obrazów
Napisane przez: InfiniteLove - 01-09-2019, 23:27 - Forum: Podstawy - Odpowiedzi (5)

Sorki ale jestem trochę wku.... zdenerwowany i póki co nie wiem gdzie zamieścić taki temat. Czy jest jakiś prosty program który pozwoli mi łatwo i czytelnie na wycięcie fragmentu ze zdjęcia i potem wklejenie tego fragmentu w nowy plik i zapisanie go? Coś co łatwo robiłem poza Linuxem. Wkurza mnie, że nie widzę gdzie można to prosto wykonać. W GIMP serio nie widzę takiej opcji a patrzyłem w każde menu. Jak to się nazywa? 

Prosta czynność którą wykonywałem na okienkach zwykłym paint'em....

Linux Mint na dysku ssd
Napisane przez: Gość - 01-09-2019, 12:14 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (13)

Witam
Jak zainstalować Minta w taki sposób by zwiększyć żywotność dysku ssd. Lub jak o samej instalacji zmodyfikować linuxa.

poskie znaki
Napisane przez: Gość - 31-08-2019, 14:06 - Forum: Desktop i menadżery okien - Odpowiedzi (5)

Czesc, mam problem z polskimi znakami na mint cinamone. Na ubuntu to dosc latwo poszlo, tutaj jest problem. Nie znalazlem tez zadnego watku na forum/tylko cos z francuska klawiatura/, ale poza tym nic. Pomozecie? Ktos wie jak zrobic?

KODI - brak języka polskiego w menu
Napisane przez: Gość - 30-08-2019, 13:16 - Forum: Software - Odpowiedzi (4)

Witam wszystkich,

mam problem z uruchomieniem programu KODI w języku polskim. Kodi pobrane z centrum oprogramowania (wersja 17.6), domyślnie ma tylko jeden język i jest to angielski. Czy jest jakaś paczka, która rozwiąże problem ?

z góry dzięki za odpowiedz

Drukarka+skaner Brother DCP-150C
Napisane przez: Gość - 30-08-2019, 12:50 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (18)

Sprzęt to drukarka+skaner Brother DCP-150C. Pod Windowsem XP działa bez problemu, więc jest sprawny.  Jeśli zainstaluję sterowniki do DCP-150C pochodzące z strony netowej Brothera (z pomocą skryptu Driver Install Tool lub bezpośrednio z pakietów .deb), drukarka owszem działa lecz skaner nie działa. Mój OS to Mint 19.2, 64 b, Mate. Objawy są takie:

Kod:
jacek@jacek-All-Series:~$ lsusb|grep rother
Bus 003 Device 004: ID 04f9:01cf Brother Industries, Ltd DCP-150C
jacek@jacek-All-Series:~$ scanimage -L
No scanners were identified.
jacek@jacek-All-Series:~$ sane-find-scanner
[-]
found USB scanner (vendor=0x04f9, product=0x01cf) at libusb:003:004
[-]

A program simple-scan używany w Mincie do obsługi skanerów, zgłasza brak sterownika.

Porady znajdowane w necie tyczą się wczesnych wersji Ubuntu/Minta i nie są skuteczne.  Może ktoś przerabiał temat i wie coś?

Mint 19.2 nie widzi partycji przy instalacji
Napisane przez: Gość - 29-08-2019, 19:11 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (5)

Witam,
Jestem kompletnym laikiem.

Mam windowsa 7 wbudowanego w dysk laptopa. Nie chcę go tracić i chcę zainstalować Linux Mint 19.2

Wydzieliłem w windowsie partycję 100 gb gotową do instalacji linuxa a w instalatorze samego już linuxa nie mogę dojść do zrozumienia który to dysk bo go jakby nie było. Screen shot dodaje w załączniku do posta, macie jakiś pomysł?

Dzięki

POMOC - "Nie można odświeżyć listy aktualizacji"
Napisane przez: Gość - 29-08-2019, 10:32 - Forum: Software - Odpowiedzi (23)

Witam wszystkich,

przepraszam, że pierwszy post to od razu prośba / problem, ale po przesiadce z Linux 18.03 Sylvia na Tarę po kilku dniach użytkowania mam problemy z aktualizacjami, mianowicie wyświetlają mi się dwa poniższe komunikaty (miniatury)

w poprzedniej wersji z niczym podobnym nie miałem problemów, bardzo proszę o wsparcie w powyższej kwestii

Załączone pliki Miniatury

Mint 19 zbiera śmieci?
Napisane przez: akaiyuki - 28-08-2019, 10:53 - Forum: System - Odpowiedzi (8)

Cześć,
wraz z zainstalowaniem wersji 19 rozpoczęły się problemy z miejscem na dysku. Konkretnie w katalogu głównym, zwłaszcza w podkatalogu var, ale nie tylko, bo i temp, a także pewnie i gdzie indziej. Ja nie ściągam nie wiem ilu plików z netu, pomijając fakt, że te pliki lądują przecież w home, a system zgłasza brak miejsca w katalogu głównym, jak wspomniałem. Po prostu system zbiera dużo śmieci i trzeba je usuwać ręcznie, ale ponieważ do końca nie wiem, które pliki i katalogi są ważne, a które nie, mam dylemat. Zgłaszałem ten problem na starym forum (miałem tam innego nicka), ktoś pomógł, ale to cały czas wraca. Mam pytanie, czy wersja 19 jest znana pod tym względem? Może lepiej wrócić do starszego systemu?

Drugi monitor (ERROR: NVIDIA driver is not loaded)
Napisane przez: Gość - 27-08-2019, 19:14 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (8)

Czesc, wczoraj zainstalowalem Mint'a, przedarlem sie juz przez problemy Login Loop'a, crasha podczas bootowania.. No i nadal klopotem jest jak sie wydaje NVIDIA..
Mam laptopa, ktory ma Integre Intel HD630 I Nvidia GT1050M. Chcialem podlaczyc drugi monitor - ale mi go nie wykrywa. Tak wiec sprobowalem wejsc w 

Kod:
nvidia-settings
z konsoli, ale otrzymalem taki error:
Kod:
ERROR: NVIDIA driver is not loaded

ERROR: Unable to load info from any available system

(nvidia-settings:2792): GLib-GObject-CRITICAL **: 19:13:16.865: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed
No i tutaj juz glupieje, bo nie wiem co poczac...

Przepraszam za polskie znaki na chwile obecna, poprawie je - ale pisalem jeszcze bez doinstalowanych locali.

Z gory dzieki.

Nie można odnaleźć usługi Tracker w systemie operacyjnym
Napisane przez: Gość - 27-08-2019, 16:13 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (9)

Hej. Zainstalowałem program "Zdjęcia", żeby mieć dostęp do zdjęć na dysku Google i po uruchomieniu taki oto komunikat:

[Obrazek: a4431394a50a3694med.png]

system restartowałem, szukałem w sieci rozwiązania, próbowałem coś wykombinować - wszystko bezskutecznie Sad