Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 621
» Postów na forum: 18 694

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
mati75
Podziękowanie - SuperTux

Forum: Hyde Park
Ostatni post: mati75
4 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 55
mati75
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
Wczoraj, 20:48
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 236
gbk77
Naprawa pendrive

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: gbk77
Wczoraj, 13:18
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 45
mati75
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Wczoraj, 09:33
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 294
System rusza powoli - jak...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: albertartu
21-01-2025, 23:00
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 7 334
Zibi755
GRUB

Forum: System
Ostatni post: Zibi755
21-01-2025, 13:36
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 123
dedito
Czytnik linni papilarnych

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
21-01-2025, 09:32
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 74
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: dedito
20-01-2025, 18:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 243
Blade
Spotify nie odpala "Błędn...

Forum: Software
Ostatni post: Blade
20-01-2025, 13:25
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 116
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
Ostatni post: Tecumseh
17-01-2025, 23:38
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 417

Dotykowy Linux
Napisane przez: Nicekovsky - 18-08-2019, 03:16 - Forum: Inne - Odpowiedzi (2)

Witajcie Big Grin ,
Chciałbym spróbować zainstalować jakaś dystrybucje Linuxa na mój tablet --> Lark Ultimate 7i Win

• wyświetlacz IPS o przekątnej 7 cali i rozdzielczości 1024×600 pikseli,

• procesor Intel Atom Z3735G,

• 1GB RAM,

• 16GB pamięci wewnętrznej,

• akumulator o pojemności 3000 mAh,

Niestety, ciężko jest znaleźć dystrybucje która obsługuje dotyk (o ile jest) i nie zabierze sporo RAMu. Windows zżera prawie 70% i nawet mały program jak np. TimeViever ("mały") i już prawie 99%. 
Pomóżcie Sad

Ryzen 7
Napisane przez: Gość - 17-08-2019, 13:14 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (10)

Cześć
zamierzam zakupić lapka na AMD Ryzen 7 2700U (2.2 GHz, 3.8 GHz Turbo, 4 MB Cache). Czy ktoś korzysta z tego procka w połączeniu z Mintem 19.1 lub 19.2? Czy instalacja przebiegła bezproblemowo, nie ma problemu z codziennym użytkowaniem? Wykrył cały sprzęt itd. Proszę o uwagi, radu i sugestie Smile Cały czas mam wątpliwości czy nie brać lapka z Intelem  Core i5-8250U (1.6 GHz, 3.4 GHz Turbo) bo słyszałem że będzie lepiej współpracować z Linuksem.
z góry dzięki za pomoc
Krzysiek

Logowanie się do DSL
Napisane przez: Gość - 16-08-2019, 11:35 - Forum: Sieci - Odpowiedzi (6)

Witam!
Ostatni raz stawiałem system kilka lat temu, od tej pory nic nie dotykałem i zapomniałem wiele w temacie, praktycznie jestem początkujący. 
Kończy się supprt dla mint 17, chciałem przeskoczyc na 19.2. Wszystko pięknie, tylko mam problem z połaczniem kablem.
W LM17.3 wchodziłem : połączenia sieciowe / dodaj / DSL / wyświtlało sie okienko gdzie podawałem login  hasło i wszystko było pieknie. 
W LM 19.2 analogicznie : połączenia sieciowe / dodaj/ tu sie pojawia tylko opcja DSL/pppo / wchodzę wpisuje hasło i nie moge zatwierdzić. MUSZĘ wybrać interface nadrzędny i dopiero jest mozliwość naciśnięcia "zapisz" żaden z interfaceów dostepnych nie działa.

Dwa pierwsze screeny - LM17
Kolejne LM19

Załączone pliki Miniatury

Epson EPL 6200L
Napisane przez: Gość - 14-08-2019, 18:36 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (1)

Witam
Mam problem z uruchomieniem drukarki Eposn epl 6200l. W Linux ROSA działa bez problemu, ale w w Mint 19.1 nie chce wcale ruszyć. Wgrałem plik EPL-6200L-Hardy.ppd  do /etc/cups/ppd. W spisie drukarek jest model Epson epl 6200 (bez magicznego L). Drukarka jest widoczna ale nie działa. Jakieś rady?
Pozdrawiam

Dyski na szyfrowanym dysku "tylko do odczytu"
Napisane przez: Gość - 12-08-2019, 20:49 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (21)

Witam serdecznie.
W dniu dzisiejszym straciłem całkowicie dostęp do systemu zaintalowanym na jednym z moich dysków - Linux Mint 19.1 Cinnamon.
Zacznę od tego, że dysk został zaszyfrowany wbudowanym programem (LUKS?) który oferuja taką opcję przy instalacji systemu. Wszystko działało bez zarzutu przez prawie dwa miesiące, a dzisiaj nie działa już prawie nic.

Dzisiaj podczas gry na komputerze, zminimalizowało mi ją i pojawiło się okno wine z informacją żeby sprawdzić cache gry - zignorowałem to. Po wyłączeniu gry pojawiło się właśnie okno z którego wynikało że cała partycja jest tylko do odczytu. Kiedy włączyłem ponownie komputer wszystko działało. Później kiedy chciałem go wyłączyć i nacisnął CTRL ALT DELETE, to nie pojawiło się okno z wyborem uśpij/uruchom ponownie/wyłącz, a monitor od razu zgasnął, lecz komputer nie chciał się wyłączyć.

Przy ponownej próbie - i na obecnym etapie - można wprowadzić hasło do dysku, system włącza się, widać pulpit lecz na tym się kończy. Zniknęły ikony, pasek na dole i nie działa żaden skrót na otwarcie czegokolwiek.
Jak wejdę w wiersz poleceń to nie można się zalogować - wrzucę zdjęcie co się pojawia.

Chciałbym poradzić się Was co mogło spowodować coś takiego, jak można zaradzić czemuś takiemu w przyszłości i czy jest szansa by odzyskać ten system bez reinstalacji.

Teraz wyciągnąłem ten dysk i jutro rano sprawdzę - może jak przeleży trochę bez zasilania to coś mu się polepszy.

Dysk testowany przez ubuntu wygląda bez zarzutu, ale jak sie mu robi test zapisu na tej partycji, to pokazuje błąd.
[Obrazek: 9b8c061299115024.jpg] [Obrazek: 296a881299115274.jpg] [Obrazek: 4ea1791299115684.jpg] [Obrazek: 130f051299115934.jpg]

Teraz mi się jeszcze przypomniało - choć nie wiem czy to ma znaczenie - że dziś rano stała się dziwna rzecz: system po odblokowaniu go hasłem włączyć się w trybie wiersza poleceń i skróte CTRL ALT F7 nie można było go przełączyć na tryb graficzny.

Dysk widoczny, lecz niedziałający
Napisane przez: Gość - 12-08-2019, 05:32 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (6)

Cześć,
w laptopie posiadam dwa dyski: SSD na którym zainstalowany jest linux, oraz HDD [sformatowany do ex4], który zachowuje się trochę jak pendrive. I to jest właśnie mój problem;
dysk widzę, nie mogę nic na nim zapisać, ponieważ nie mam do niego praw - a kiedy próbuję je zmienić przez gui, okazuje się że nie jestem jego właścicielem. 

Na dodatek dysk montuje się jakoś w devices i ciągle widzę jego ikonkę na pulpicie, jest to trochę irytujące bowiem nie znoszę nieporządku. Kiedyś miałem podobny problem, i rozwiązałem go przez zamontowanie dysku gdzieś w /; dysk faktycznie działał, niemniej po tej operacji system nie potrafił zamontować pendrive'ów i ostatecznie komp zdechł na amen, dlatego wolę zapytać zanim znów coś zepsuję. Z góry dziękuję za pomoc. System to Linux Mint Cinnamon 19.2

https://imgur.com/a/Bp8SWSo

Nowy Polski kanał o tematyce Linuksa / Open Source na YouTube zaprasza.
Napisane przez: Gość - 07-08-2019, 21:08 - Forum: Hyde Park - Odpowiedzi (14)

Cześć. Po pierwsze jeżeli post ten łamie w jakikolwiek sposób zasady forum to z góry przepraszam, ale nie znalazłem w regulaminie zakazu promocji kanału o tematyce tego forum a więc Linuksie Smile Jeżeli jest nie zgodny z regulaminem proszę Admina / Moderatora o usunięcie.
Ponad miesiąc temu postanowiłem założyć kanał w serwisie YouTube dotyczący szeroko pojętej tematyki Linuksa. Jestem dość świeżym użyszkodnikiem tego systemu ( 7 miesięcy ) i prawie całą wiedzę na temat Linuksa mam z angielskojęzycznych kanałów których są setki jak nie tysiące. Polski YT o Linuksie praktycznie nie istnieje, kilka kanałów z kursami, trochę klepania w konsoli i raz na jakiś czas przegląd dystrybucji i to tyle. Mam zamiar to zmienić i jak pisałem od około miesiąca umieszczam materiały w tej tematyce, są to przeważnie przeglądy / recenzje dystrybucji (maszyny wirtualne i na żywym sprzęcie), porady jak zainstalować wifi, sterowniki,tethering USB i inne oraz trochę zaniedbane tutoriale na temat edytora video Olive. Materiały są robione z pozycji zwykłego użytkownika a nie profesjonalisty z XX letnim doświadczeniem i obeznaniem. Na dzień dzisiejszy kanał subskrybuje ok 129 osób.. Staram się jak najczęściej wstawiać filmy, kilka na tydzień jeżeli czas pozwala. Moim celem jest zbudowanie szerokiej widowni wokół tej tematyki i dlatego postanowiłem napisać na kilku forach i grupach Facebook informację którą właśnie czytacie. Jak wiadomo YouTube promuje jak największe kanały więc taki jak mój nie ma najmniejszych szans na przebicie się tylko za pomocą ich wyszukiwarki.
Na kanale NIE SĄ włączone żadne reklamy,adwords itp, nie mam żadnych korzyści z reklam ,sponsoringu itp. Całość robię można powiedzieć charytatywnie, dlatego że lubię to co robię. Zostawiam linka do mojego kanału, jeżeli tematyka i wykonanie ( staram się poprawić niektóre rzeczy ale mało kto ocenia materiały w komentarzach i nie wiem co jest grane )się spodoba proszę o subskrypcję może komentarz i łapkę w górę albo w dół, bo po pierwsze pomoże to wbić się bardziej w wyszukiwarkę YouTube a najważniejsze ja będę miał informację co jest robione dobrze a co do poprawy.
Wszystkich użytkowników forum gorąco pozdrawiam i zapraszam.

Świat Linuksa - Nowy kanał na YouTube o tematyce Linuksa / Open Source

Problem z migotaniem ekranu
Napisane przez: Gość - 06-08-2019, 17:34 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (15)

Witam.

To mój pierwszy post, więc witam serdecznie Smile 

Mam obecnie Windows 10 i mam go dosyć. Działa bardzo dobrze, ale chciałbym spróbować Linuxa... Ale chyba jestem skazany na Wingrozę. Próbowałem instalować już wiele dystrybucji Linuxa (Ubuntu, Linux Mint, Manjaro, Lubuntu) i nic... Tzn. system instaluje się, działa perfekcyjnie, ale ten ekran....Wzrok męczy się w ciągu minuty tak, że mam ochotę wyłączyć komputer. Pod Windowsem nie ma problemów. Kurde, stawiam kratę piwa temu, kto mi pomoże. Mam lapka Asus B451 JA z grafiką HD 4600. Od razu powiem, że rozdzielczość jest ok. Ma ktoś jakiś pomysł, jak to rozwiązać???

Adapter WiFi na USB
Napisane przez: Gość - 06-08-2019, 12:14 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (2)

Witam, po paru wielu latach powracam do linuxa, pierwszy raz na Mincie MATE 19. Planuję przesiadkę na stałe, ale mam problem z Wi-Fi.
Internet po kablu działa OK, niestety kabel ciągnie się 15m przez 3 pokoje i tak pozostać nie może.
Adapter USB Wi-Fi to TP-Link WN-823N. Chyba jest zainstalowany bo system pokazuje mi listę sieci ale gdy wklepuję hasło i klikam "połącz" to połączenie od razu zostaje zerwane.

Kod:
lsusb

Kod:
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 002: ID 3842:2403 
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 011 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 010 Device 002: ID 2357:0109 
Bus 010 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 009 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Jedno to na pewno mycha, drugie adapter, nic więcej nie mam podłączone.

wynik dmesg -w to taka litania, że do posta nie wchodzi. Może trzeba jeszcze ethernet odpiąć?

Z góry dzięki za pomoc, jbc odezwę się po 22:00.

BASH Skrypt
Napisane przez: Gość - 06-08-2019, 00:35 - Forum: Programowanie - Odpowiedzi (2)

Hej.
Nie mam bladego pojecia jak sie za to zabrac, a na studiach mam zrobic skrypt BASH.
Jest ktos moze chetny pomoc? Jestem w stanie jakos sie za pomoc odwdzieczyc  Big Grin

Twoje menu musi używać odpowiednich poleceń BASH, aby zapewnić następujące funkcje:

Opcja menu 1:
Wyświetl aktualną wersję BASH, a następnie automatycznie zaktualizuj i zaktualizuj Linux Mint.

Opcja menu 2:
Zainstaluj aplikację „xcowsay”. Udowodnij, że „xcowsay” działa, uruchamiając go z następującym komunikatem: „Kocham Linux Mint”.

Opcja menu 3:
Dodaj następujący PPA do Linux Mint ppa: deadsnakes / ppa, następnie zaktualizuj system i zainstaluj Python w wersji 3.7.

Opcja menu 4:
Utwórz opcję „zamknij”, która zamyka Twój program. Ta opcja musi monitować użytkownika o potwierdzenie, że zdecydowanie chce wyjść. Gdy użytkownik odpowie „tak”, program musi się zamknąć, a kiedy odpowie „nie”, należy ponownie załadować menu główne.

Upewnij się, że kod końcowego skryptu BASH obejmuje również:
- Odpowiednie funkcje „obsługi błędów”.
- Odpowiednie komentarze.
- Właściwe korzystanie z własnych niestandardowych funkcji BASH.