21-05-2020, 16:26
Długie uruchamianie się świeżo zainstalowanego MINT-a 19.3
|
22-05-2020, 16:15
0 (21-05-2020, 14:13)wlodarek1 napisał(a): Obok minta zainstalowałem najnowszy PUPPY linux U mnie Mint Xfce po wyłączeniu apt-daily.service i ModemManager.service startuje niecałą minutę. Najszybszy start ma Lubuntu, a najlżejszym Linuksem jest AntiX.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein 0 Zdjęcie które dołączyłeś powyżej pokazuje że masz taki plik.
0 Przed chwilą sprawdziłem ; w katalogu /var/log/ -sąπ 3 pliki ; kern.log - pusty ,
kern.log1 i kern.log.2gz. Do tego posta dołączam plik kern.log1 https://www.dropbox.com/s/wk9xoh4cf1w7d1...log.1?dl=0 Dodano po pewnym czasie: Wykonałem w konsoli polecenia ; Cytat:sudo systemctl disable ModemManager.service- i sprawdziłem - mój mint startuje 3 minuty i 10 sekund [do pokazania się pulpitu z wszystkimi ikonkamki ] Czyli nie ma żadnej poprawy
28-05-2020, 17:59
0 Bo jak pisałem te usługi nie są źródłem problemu.
U ciebie sam kernel ładuje się ponad minutę. Pewnie dysk jest tak wolny lub masz z nim jakieś problemy. Wykonaj pomiary prędkości odczytu/zapisu i zamieść tablicę smart.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
28-05-2020, 19:14
0 (21-05-2020, 14:13)wlodarek1 napisał(a): Obok minta zainstalowałem najnowszy PUPPY linux Ja miałem komputer nie do pozazdroszczenia. Dell 740. 2GB Ramu DDR2. Nie narzekałem na czas startu. A nawet podobał mi się czas wyłączenia. Możesz z Linux'a Mint Xfce wy... Xfce i zainstalować LXDE. Najlepiej zrobić to za pomocą synaptica. Wszystko działa wbrew temu co ci tutaj doradzą koledzy (Nie rób tego, bo stanie się coś strasznego i przestanie działać). 0 (28-05-2020, 19:14)BazyTrue napisał(a): Możesz z Linux'a Mint Xfce wy... Xfce i zainstalować LXDE. Najlepiej zrobić to za pomocą synaptica. Wszystko działa wbrew temu co ci tutaj doradzą koledzy (Nie rób tego, bo stanie się coś strasznego i przestanie działać).Możesz wskazać gdzie jest to tutaj, bo nie dostrzegam w tym wątku? Być może na forum gdzieś się znajdzie jakiś kolega, który odradzał wzmiankowane wy..., ale raczej nie był to nikt z załogi forum. W każdym razie są to tylko półśrodki nie odkrywające prawdziwej przyczyny długiego startu.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
28-05-2020, 20:55
0 (28-05-2020, 20:20)dedito napisał(a):(28-05-2020, 19:14)BazyTrue napisał(a): Możesz z Linux'a Mint Xfce wy... Xfce i zainstalować LXDE. Najlepiej zrobić to za pomocą synaptica. Wszystko działa wbrew temu co ci tutaj doradzą koledzy (Nie rób tego, bo stanie się coś strasznego i przestanie działać).Możesz wskazać gdzie jest to tutaj, bo nie dostrzegam w tym wątku? Kolega ma stary komputer. Może usunąć środowisko graficzne Xfce i zamiast niego zainstalować lżejsze Lxde. Zużywa mniej RAMu, a ma fajny menedżer plików - PCManFM. https://pl.wikipedia.org/wiki/LXDE Przypomina mi Nemo. Ogólnie bardzo fajnie się sprawuje. Zużywa na starcie 200MB Ram. Przy starym 32bitowym komputerze nie spodziewałbym się cudów i nie wiem, czy warto marnować godziny na rozwiązanie tego problemu.
28-05-2020, 21:12
0 Jak to już Morfik napisał, możemy sobie gdybać i z fusów wróżyć.
A imię jego czterdzieści i cztery. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości