11-08-2020, 23:21
0
Nie mam.
instalacja drukarki brother HL-L2352DW
|
0 Ta drukarka może pracować w sieci WiFi. Bez podłączania kablem (pewnie w ustawieniach drukarki możesz mieć wybrany sposób przesyłu danych - warto sprawdzić).
A może po prostu podłączyć ją do routera wpisując dane Twojej sieci WiFi do ustawień drukarki i skonfigurować ją jako drukarkę sieciową (przez np. IPP) bezprzewodową. Robisz to we właściwościach drukarki - system powinien ją znaleźć w sieci. Czy ona przypadkiem nie jest podłączona do innego komputera, np. z Windows? 0 jest przez kabel ale to ten sam komp w win 10 i działa
0 Dlatego nie działa w Linuksie.
Podłączenie kablem USB do innego komputera odcina drukarkę od sieci (udostępnia się wtedy drukarkę na kompuerze, do którego jest przypięta kablem). @Ender miał kiedyś podobny problem. To drukarka bezprzewodowa - podłącz ją sobie jak pisałem wcześniej do routera (przez WiFI), wszystkie komputery w domu będą mogły sobie z niej korzystać. Ja tak mam. Drukarka stoi w sypialni luzem i z całego domu można na niej drukować.
12-08-2020, 08:12
0 (11-08-2020, 23:31)yahoob3 napisał(a): Dlatego nie działa w Linuksie.A będę mógł drukować na kompie jak mam internet przez kabel?
12-08-2020, 08:27
0 Tak, to nie ma większego znaczenia jak się łączysz z siecią.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
12-08-2020, 10:43
0 OK. Widzę, że dopisałeś, że to ten sam komputer.
Spróbuj tak: usuń drukarkę (w drukarkach) i powtórz instalację w sposób opisany przeze mnie wyżej, ale... w przedostatnim kroku gdy instalator zapyta o Will you specify the Device URI? [Y/n] -> wpisz "n". Może tak załapie. Po tym we właściwościach drukarki, w polu Adres URI urządzenia powinieneś mieć adres zaczynający się od usb://.
12-08-2020, 16:21
0 (12-08-2020, 10:43)yahoob3 napisał(a): OK. Widzę, że dopisałeś, że to ten sam komputer.nie działa już załamuje ręce i nie wiem co jest z tą drukarką.
12-08-2020, 16:36
0 A masz to usb:// w polu Adres URI urządzenia?
Z drukarką jest raczej wszystko OK. Kwestia wskazania systemowi gdzie ona jest. Nie zadziała, jeśli wydruki będą słane w "kosmos" 0 (12-08-2020, 16:36)yahoob3 napisał(a): A masz to usb:// w polu Adres URI urządzenia?Jest usb. Ja miałem wcześniej zainstalowaną hp drukarkę może trzeba odinstalować te stery |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|