21-03-2022, 18:53
0
Dodam tylko, że paczki *.deb pochodzą od nazwy Debian... a LMDE = Linux Mint Debian Edition.
Nie ma możliwości zmiany rozdzielczości ekranu
|
21-03-2022, 18:53
0 Dodam tylko, że paczki *.deb pochodzą od nazwy Debian... a LMDE = Linux Mint Debian Edition.
22-03-2022, 00:46
0 Na backports jest tyle pakietów nawalone, że w ogóle nie wiem, które wybrać.
Z liquorixem jest łatwiej, ale na tym jądrze wentylator pracuje na wyższych obrotach. 0 Cytat:Na backports jest tyle pakietów nawalone, że w ogóle nie wiem, które wybrać.Te związane z kernelem, nazwa jest ta sama co w dystrybucji stabilnej. Po dodaniu repozytorii backports robisz sobie update bazy paczek i potem instalujesz kernel i opcjonalnie też pliki nagłówkowe: Kod: sudo apt install -t bullseye-backports linux-image-amd64 linux-headers-amd64 https://backports.debian.org/Instructions/ Cytat:Add Backports to sources.list
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
22-03-2022, 21:02
0 Dodałem backports do surces.list
Zrobiłem sudo apt update No i przystępuję do instalacji jądra: Kod: maciej@mpal-aspirea51556:~$ sudo apt install linux-image-5.16.0-0.bpo.4-amd64_5.16.12-1~bpo11+1_amd64.deb/bullseye-backports Nie wiem, czy dobry plik wybrałem: https://packages.debian.org/bullseye-bac...mage-amd64 Zaczyna mnie już nosić 1 Plik wybrałeś dobry, ale nie rozumiem tych twoich kombinacji z sudo apt install linux-image-5.16.0-0.bpo.4-amd64_5.16.12-1~bpo11+1_amd64.deb/bullseye-backports Dałem chyba jasne instrukcje, prosta komenda, która zainstaluje aktualną wersję jądra z backportów: Kod: sudo apt install -t bullseye-backports linux-image-amd64 linux-headers-amd64
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery. 0 Nie przyszło mi do głowy, że podałeś mi kompletną komendę. Myślałem, że jest ona przykładowa, a wpisać trzeba dokładnie nazwę pliku z backports.
Dlatego kombinowałem z komendami i nazwami plików ze strony Instructions. Jądro 5.16 działa, wifi widoczne, więc mogę ze spokojem instalować LMDE5 i pozostać przy Miętóweczce, która mi najbardziej pasuje. Mam nadzieję, że LMDE5 bazuje na Bullseye i nic się w procesie instalacji nie zmieni. Pozdrawiam i zamykamy wątek.
23-03-2022, 06:29
0 linux-image-amd64 jest metapakietem, który jest formą skrótu do aktualnej wersji jądra, akurat tej którą wybrałeś, tylko coś tam z nazwą musiałeś popełnić jakiś błąd, bo tak też powinno się udać.
Zamykam.
A imię jego czterdzieści i cztery. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|