Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Ciągłe monity o hasło uwierzytelnienia.
0
Dzień dobry.
Mint jest dopiero co zainstalowany. Jedyne hasło jakie podałem przy instalacji, to hasło do logowania, bez tego nie da się kontynuować i dokończyć instalacji. Działający system ciągle przy różnych okazjach, np. przy aktualizacji czegokolwiek wyświetla planszę Uwierzytelnianie o treści: "Synaptic Program próbuje dokonać działania wymagającego uwierzytelnienia. Aby dokonać tego działania, wymagane jest uwierzytelnienie" i poniżej okienko edycyjne do podania hasła. O jakie hasło chodzi i skąd je wziąć. Czy nie można jakoś tego obejśc, bo to sytuacja bardzo wkurzająca i zniechęcająca. Co można zrobić ?
0
Jest to hasło administratora. Konto które posiada uprawnienia sudo. Jak jest jeden użytkownik w systemie to jest jego hasło podane przy instalacji.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
0
(30-10-2024, 19:43)mati75 napisał(a): Jest to hasło administratora. Konto które posiada uprawnienia sudo. Jak jest jeden użytkownik w systemie to jest jego hasło podane przy instalacji.
Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie zadowala mnie ona w pełni. Wpisuję hasło, które podałem przy instalacji, po chwili znika ono z pola edycyjnego a pod nim pojawia się komunikat: Próba uwierzytelnienia zakończona niepowodzeniem. Spróbuj ponownie. Próbuję kilka razy bez skutku. To chyba nie jest normalny objaw. Co to może znaczyć ? Czy tak będzie zawsze z tym Mintem ?
0
Czy wykonanie z terminala:
Kod:
sudo synaptic
podając hasło użytkownika otwiera synaptic?
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
0
(30-10-2024, 22:52)mati75 napisał(a): Czy wykonanie z terminala:
Kod:
sudo synaptic
podając hasło użytkownika otwiera synaptic?
Jasny gwint Powinienem zakląć trzy razy i walnąć się czymś w łeb. Oczywiście sudo synaptic otwiera synaptic, cofam to co powiedziałem. Jak to się stało, że pomyliłem hasła, nie mam pojęcia. Chyba dlatego, że w ostatnie chwili zachciało mi się zmienić hasło. Narobiłem zamieszania, przepraszam. Dzięki za poświęcony czas.
0
Fajnie, że działa. Temat do zamknięcia Smile
Born to be root... not to reboot. Dodgy
0
Oznaczam wątek jako rozwiązany.
Zamykam wątek.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości