Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MSI Katana A17 AI B8V i problemy z MINTem
0
Witam!
Jako świeży posiadacz laptopa Katana A17 B8V zaobserowałem kilka problemów przy użytkowaniu UBUNTU/Mint.
1. Po zainstalowaniu sterowników własnościowych do karty graficznej (nvidia-driver-570-open ver. 570.144 lub jakiejkolwiek innej niż xserver-org-video-nouveau) przestaje być widoczny monitor podłączony poprzez HDMI.
Jak poradzić sobie z tym? Jak sprawić aby port HDMI był aktywny / widział monitor po instalacji sterowników własnościowych karty graficznej?

2. Nie działają klawisze zwiększania i zmniejszania jasności - za cholerę nie jestem w stanie zmusić systemu do zmiany jasności ekranu. Nawet ustawienia zarządzania energią nie pozwalają na "przyciemnienie" lub rozjaśnienie ekranu.
Reszta działa jak na razie bez problemów A przynajmniej jak na razie nie zauważyłem żadnych.

Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tych 2 wymienionych problemów.
Odpowiedz
0
Po podłączeniu ekranu wejdź w ustawienia->ekran i tam możesz przełączyć na ekran po hdmi, a także utworzyć profil, aby od razu przełączało po jego podłączeniu.
    Co do kalwiszy funkcyjnych, to na pewno da się to zrobić, ale ja nie wiem jak. U mnie te klawisze włącza się w bios. Tzn Fn + Pgup/PgDn
Odpowiedz
0
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(20-05-2025, 21:43)mati75 napisał(a): https://gist.github.com/fordnox/538b48ac...6a80e08859

Zrób według tego
No niestety - nie pomogło :/
Jak brakowało obrazu przez HDMI tak brakuje. Dopiero przywrócenie wszystkiego do stanu sprzed instalacji sterowników nowych 570.153 (do xserver-xorg-video-nouveau 1.0.17-2build1) pozwoliło uzyskać obraz na HDMI. 
Chyba się na razie poddam. Wydajność i jakość na xorg jest zadowalająca - a to maszyna głównie do pracy - granie od wielkiego "dzwonu" tylko. A bez 2 monitorów to jak bez ręki
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości