14-02-2020, 22:42
0
Jak w temacie Dlaczego właśnie Mięta? Dlaczego ogólnie Linux?
Dlaczego Linux (Mint) jest fajny?
|
15-02-2020, 00:18
0 Jeśli chodzi o pytanie dlaczego Mięta to głównie zależy od preferencji oraz wyglądu, każda dystrybucja różni się tylko wyglądem i przeinstalowanymi pakietami
![]() Dlaczego Linux? Jest on darmowy, masz większe możliwości rozbudowy wyglądu czy ustawień, o wiele mniej wirusów (chyba prawie wcale), bardziej stabilny (o ile nie będzie klikało gdzie popadnie bez powodu). Najważniejszą zaleta to że masz pełną kontrolę nad systemem i nic cię nie ogranicza jak masz w Windowsie, w Linuxie robisz czy ustawiasz pod swojemu ![]()
15-02-2020, 01:10
0 Wirusów na linux nie ma?
![]() ![]() ![]() Stabilny mówisz? Jak wypuszczają nowy niby stabilny kernel to zawsze mi coś ujebią. ![]() ![]() ![]() Pełna kontrola nad systemem? No nie wiem, może po 10-15 latach intensywnej jego obsługi. ![]()
15-02-2020, 02:14
0 Nie napisałem że wirusów nie ma tylko że jest ich mało i musiałbyś zainstalować podejrzany program czy pakiet nie wiedząc o nim
![]() U mnie wszystko działa na kilku sprzętach, nie ma problemów z stabilnością czy błędami ![]() Co do kontroli chodziło mi że możesz ustawić, edytować nawet pliki systemowe za pomocą np.terminala, a nie jak w Windowsie gdzie masz blokadę bo niby brak uprawnień mimo iż jesteś administratorem ![]()
15-02-2020, 02:57
0 (15-02-2020, 02:14)Nicekovsky napisał(a): Nie napisałem że wirusów nie ma tylko że jest ich mało i musiałbyś zainstalować podejrzany program czy pakiet nie wiedząc o nim Świadome instalowanie syfu wszędzie jest niebezpieczne. Niemniej jednak, sam kernel linux'a ma tyle podatności, że to głowa mała -- poczytaj sobie czasem changelog'i jak wypuszczają nowe wersje. Tyle podatności i bugów tam łatają z wydania na wydanie, że brak słów. No i to są tylko te rzeczy, które im się uda wyłapać, a co z tymi, których im się nie udało, bo NSA nie śpi.. ![]() ![]() (15-02-2020, 02:14)Nicekovsky napisał(a): U mnie wszystko działa na kilku sprzętach, nie ma problemów z stabilnością czy błędami No może nie używasz linux'a... ![]() ![]() (15-02-2020, 02:14)Nicekovsky napisał(a): Co do kontroli chodziło mi że możesz ustawić, edytować nawet pliki systemowe za pomocą np.terminala, a nie jak w Windowsie gdzie masz blokadę bo niby brak uprawnień mimo iż jesteś administratorem Nie znam się na winie to ci nie powiem, ale pewnie bez problemu się te pliki edytować da. Inna kwestia to po co edytować coś, czego edytować się nie powinno? Z reguły kończy się to zawałem systemu i płaczem, że ratujcie bo system się nie chce uruchomić. ![]()
15-02-2020, 09:41
0 Jak się grzebie w systemie, to zawsze coś można sknocić. Ty @Morfik, jak grzebiesz, to prędzej coś naprawisz
![]() ![]() Odkąd przestałem grzebać, a raczej grzebię sporadycznie, np. żeby sprawdzić, czy to, co podpowiadam ma sens (o ile mam podobny układ sprzętu), nie wysypało mi się nic. Chociaż, programowo z czasem śmietnik się robi od tego testowania - nie chce mi się zazwyczaj uruchamiać maszyny wirtualnej ![]() Ad rem. Dlaczego Linux? Może dlatego, że nie mam wygórowanych wymagań programowych - w sensie prywatnie nie potrzebuję specjalistycznych narzędzi. Wszystko, co jest mi potrzebne mam za darmo i legalnie. Abstrahując od tego, że odkąd poznałem (tyle o ile) strukturę systemu i jego działanie - bardziej mi się one podobają, chociażby możliwość posiadania osobnej partycji /home (to taki skrót myślowy ![]() Jeśli coś mogę zrobić używając Minta, to robię. Jeśli potrzebuję narzędzi windowsowych, uruchamiam Windows. Na siłę nie wbijam gwoździ pilarką spalinową - dobieram narzędzie do wykonywanej pracy.
15-02-2020, 13:59
0 Z mojego punktu widzenia linux to przede wszystkim pełnoprawna wolność. W tym systemie można praktycznie wszystko. Chcesz innego planistę to zmieniasz, nie podoba ci się manager logowania, buch, montujesz innego, jakieś jądro trochę kuleje z moją kartą xyz, no to instaluję nowe. Nie mówiąc już o takich freakach, co jak im coś tam gdzieś się nie podoba, to zmieniają w kodzie, kompilują i mają po swojemu
![]()
15-02-2020, 16:00
0 (15-02-2020, 13:59)jury napisał(a): Z mojego punktu widzenia linux to przede wszystkim pełnoprawna wolność. W tym systemie można praktycznie wszystko. Chcesz innego planistę to zmieniasz, nie podoba ci się manager logowania, buch, montujesz innego, jakieś jądro trochę kuleje z moją kartą xyz, no to instaluję nowe. Nie mówiąc już o takich freakach, co jak im coś tam gdzieś się nie podoba, to zmieniają w kodzie, kompilują i mają po swojemu No tylko czy te problemy, które wymieniłeś dotyczą windowsa? ![]() ![]() ![]() ![]()
15-02-2020, 16:28
0 morfik
Tam nie ma problemów ze sterami/firmware do grafy czy wifi, Myślę, że po tym stwierdzeniu dalsza dyskusja nie ma kompletnie sensu |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|