Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 714
» Najnowszy użytkownik: Matis
» Wątków na forum: 2 655
» Postów na forum: 18 789

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
dedito
programy z androida na li...

Forum: Software
Ostatni post: dedito
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 439
Problem z wolnym lub brak...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: slawinek
14-01-2025, 19:45
» Odpowiedzi: 22
» Wyświetleń: 987
kszyhus
Rufus

Forum: Software
Ostatni post: kszyhus
14-01-2025, 18:19
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 132
dedito
[oddzielony] Mint 22 - br...

Forum: Kosz/Archiwum
13-01-2025, 08:34
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 122
mati75
Mint 22 - brak wsparcia s...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: mati75
12-01-2025, 22:05
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 189
dedito
Ustawienia Ekranu i Okien...

Forum: Podstawy
12-01-2025, 15:58
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 318
linux nie instaluje się p...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: pi_314
11-01-2025, 23:53
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 193
kszyhus
Mint nie otwiera pendrive...

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: kszyhus
11-01-2025, 19:37
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 147
dedito
Intel RST wyłączenie w BI...

Forum: Instalacja i uruchamianie
10-01-2025, 20:51
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 594
mati75
Brak możliwości powiększe...

Forum: System
Ostatni post: mati75
09-01-2025, 21:44
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 141

Skype dla firm, Skype, Linux i Windows.
Napisane przez: dedito - 08-05-2021, 22:32 - Forum: Off topic - Odpowiedzi (33)

Ze względu na pandemię, dużo firm pracuje zdalnie.
Z tego też względu trzeba m.in. prowadzić szkolenia w formie zdalnej.
Ostatnio miałem okazję poprowadzić jedno ze szkoleń zdalnych, przy czym klient założył sobie, że będzie to z użyciem skype.
Myślę sobie, w porządku, mam Skype na swoim Debianie no to poprowadzę.

Dochodzi do dnia szkolenia.
Klient z racji tego, że organizował spotkanie wysłał mi link do spotkania.
Zacytuję to co otrzymałem w poczcie:

Cytat:Dołącz do spotkania Skype'a
i dalej był link do spotkania.
Po kliknięciu dowiedziałem się, skracając różne treści i komunikaty, że to spotkanie zostało utworzone w programie skype dla firm.
Z racji tego, jak sobie wydedukowałem, nie mogłem dołączyć do tego spotkania z poziomu "zwykłego skype'a".
Robię szybkie poszukiwania i dowiaduję się, że nie ma Skype dla firm dla dystrybucji Linux.
Informuję klienta, że nie mogę dołączyć do spotkania, gdyż mój system nie ma wymaganego oprogramowania.
Proponuję, że ja utworzę spotkanie w "zwykłym" Skype i posyłam link do spotkania.
Tu z kolei okazuje się, że klient nie może dołączyć do tego spotkania z użyciem Skype dla firm.
Informuje też, że nie posiada "zwykłego" Skype i nie może go zainstalować ze względu na politykę firmy w tym zakresie.

W końcu byłem zmuszony podjechać do firmy, żeby na komputerze z odpowiednim oprogramowaniem MS przeprowadzić szkolenie.

Zastanawiam się przy okazji, jakie są najlepsze opcje do prowadzenia szkoleń dla obu stron gdy jedna ma Windows, druga Linux i dochodzą do tego jeszcze omawiane polityki w zakresie instalacji oprogramowania.

Zmiana parametrów transmisji danych fizycznego portu szeregowego
Napisane przez: Marek S - 08-05-2021, 14:36 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (2)

Jak ustawić parametry fizycznego portu szeregowego ? po wpisaniu komendy

Kod:
dmesg | grep ttyS0
[    2.437398] 00:08: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4, base_baud = 115200) is a 16550A
zainstalowałem setserial ale nic z niego nie wynika przynajmniej dla mnie
Kod:
sudo setserial -g /dev/ttyS0
/dev/ttyS0, UART: 16550A, Port: 0x03f8, IRQ: 4

A potrzebuje ustawić port prędkość 9600 ,bity danych 8, parzystość brak, bity stopu 1 sterowanie przepływem brak tak przynajmniej jest w Windowsie.

Dosbox nie chce zamontować dysku C:
Napisane przez: Marek S - 07-05-2021, 14:33 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (9)

Chyba znowu narozrabiałam bo dosbox nie chce zainstalować wirtualnego dysku, twierdzi ze podana ścieżka nie istnieje. Mozliwe ze go źle zainstalowałem, Chciałbym go najpierw calkowicie odinstalować a potem z konsoli zainstalować. Niestety nie udaje mi się calkowicie go usunąć z systemu 19.3

Koniec wsparcia dla Linux Mint 18.x
Napisane przez: dedito - 07-05-2021, 11:45 - Forum: Ogłoszenia i nowości - Brak odpowiedzi

W kwietniu tego roku po 5 latach, Linux Mint 18, 18.1, 18.2 i 18.3 osiągnęły punkt EOL (koniec okresu wsparcia).

Jeśli używasz jednej z tych wersji, Twój system operacyjny będzie nadal działał, ale nie będziesz już otrzymywać aktualizacji zabezpieczeń z repozytoriów. Zalecamy wykonanie kopii zapasowej danych i wykonanie nowej instalacji Linux Mint 20.1, która będzie obsługiwana do 2025 roku.

Alternatywnie możesz zaktualizować swój system do wersji Linux Mint 19.3, która jest obsługiwana do 2023 roku:
Aby zaktualizować 18, 18.1 lub 18.2 do wersji 18.3, postępuj zgodnie z tym samouczkiem: https://blog.linuxmint.com/?p=3462
Aby zaktualizować wersję 18.3 do 19, postępuj zgodnie z tym samouczkiem: https://blog.linuxmint.com/?p=3615
Aby zaktualizować wersję 19 do 19.3, postępuj zgodnie z tym samouczkiem: https://blog.linuxmint.com/?p=3838

W razie wątpliwości, możesz zadać pytanie na shoutboksie lub w tym wątku.

Źródło: https://blog.linuxmint.com/?p=4054

Linux Mint 20.2 przypomni i będzie nalegać
Napisane przez: omkar - 07-05-2021, 11:32 - Forum: Ogłoszenia i nowości - Brak odpowiedzi

Mint w wersji 20.2 będzie przypominał o aktualizacjach, a nawet w szczególnych przypadkach ponaglał: https://fossbytes.com/linux-mint-20-2-wi...l-updates/

Spolszczenie: https://translate.google.com/translate?h...ch&pto=aue

Nowa wersja systemu, prawdopodobnie pojawi się w czerwcu: https://www.linuxadictos.com/pl/linux-mi...-20-1.html

Problem z spersonalizowaniem języka środowkisa pracy/poprawności pisowni
Napisane przez: Gość - 07-05-2021, 10:52 - Forum: Software - Brak odpowiedzi

Witam serdecznie.

Problem tkwi w tym, że chciałbym aby moje środowisko pracy w Mint'cie znajdowało się w języku angielskim. Tak w sumie jest, lecz niestety pojawia się pewien problem w poprawianiu pisowni słów napisanych naszym ojczystym językiem.
Jak sprawić aby słownictwo obu tych języków (angielskiego oraz polskiego) było na bieżąco podkreślanie w chwili popełnienia błędu w pisowni? Dodatkowo chciałbym jeszcze dorzucić do tego język rosyjski.

Z góry dziękuję za każdą pomocną dłoń!

APU AMD Renoir 4500u i Mint
Napisane przez: winch2005 - 05-05-2021, 18:02 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (15)

Witam Smile

Brat zamówił dla taty nowego laptopa bez systemu. Drugi dzień próbuję sobie z nim poradzić żonglując różnymi dystrybucjami i chciałbym aby było możliwe postawienie właśnie minta na nim.

Zaktualizowałem kernel do 5.8.0-50 i trochę mi to pomogło gdyż zaskoczyła akceleracja grafiki i dostałem możliwość zmiany natężenia podświetlania ekranu. Widzę wciąż jeszcze dwa problemy:

1. Wątpliwa wydajność układu graficznego objawiającą się niemożliwością płynnego odtworzenia materiału wideo na yt w formacie 4k60fps. No jest dramat i tylko trochę pomaga zmiana przeglądarki na chromium.

2. System zawiesza się po wybudzeniu z hibernacji.

Widziałem właśnie że jest dostępna jeszcze jedna edycja systemu o nazwie 'edge'. Warto jej spróbować? Przydałby mi się jakiś program do robienia obrazu zainstalowanego systemu żebym mógł wrócić do tego co już ustawiłem gdyby podobne żonglowanie nic mi miało nie dać. Znacie coś takiego?

Być może to kwestia sterowników. Jakie będą odpowiednie dla vegi na mincie? Nie wiem co jest domyślnie instalowane wraz z systemem ale po próbie instalacji czegoś z strony amd zobaczyłem dużo artefaktów na ekranie (powinienem instalować te zwykłe czy pro?). Jestem zielony w sprzęcie od czerwonych Big Grin Są też chyba jakieś otwarto źródłowe sterowniki ale nie wiem czy warto się w nie bawić. Jeśli ktoś ma doświadczenie z apu od amd to bardzo proszę o pomoc z tym.

Z ciekawości sprawdziłem z live usb dystrybucję manjaro. Odtwarzanie wideo na yt nie było wciąż idealne ale jednak dużo, dużo lepsze i to w przeglądarce firefox. Zastosowany tam kernel to chyba był 5.10. Nie sprawdziłem jednak przez live czy hibernacja działa.

Być może najłatwiejszym rozwiązaniem byłaby instalacja manjaro ale średnio go widzę dla taty. Na mincie programy są po ludzku podpisane słowami "kalkulator", "prosty skaner" czy też "edytor tekstu". Na manjaro nie wygląda to tak różowo Sad Confused

inxi

Kod:
andrzej@andrzej-HP:~$ inxi -Fxz
System:
  Kernel: 5.8.0-50-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
  Desktop: Cinnamon 4.8.6 Distro: Linux Mint 20.1 Ulyssa
  base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Laptop System: HP product: HP Laptop 15s-eq1xxx v: N/A
  serial: <filter>
  Mobo: HP model: 8707 v: 37.19 serial: <filter> UEFI: AMI v: F.33
  date: 02/09/2021
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 6.9 Wh condition: 41.4/41.4 Wh (100%)
  model: Hewlett-Packard Primary status: Discharging
CPU:
  Topology: 6-Core model: AMD Ryzen 5 4500U with Radeon Graphics bits: 64
  type: MCP arch: Zen rev: 1 L2 cache: 3072 KiB
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  bogomips: 28444
  Speed: 1397 MHz min/max: 1400/2375 MHz Core speeds (MHz): 1: 1355 2: 1440
  3: 1315 4: 1397 5: 1397 6: 1397
Graphics:
  Device-1: AMD Renoir vendor: Hewlett-Packard driver: amdgpu v: kernel
  bus ID: 03:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: amdgpu,ati
  unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: AMD RENOIR (DRM 3.38.0 5.8.0-50-generic LLVM 11.0.0)
  v: 4.6 Mesa 20.2.6 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: AMD vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel
  bus ID: 03:00.1
  Device-2: AMD Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor
  vendor: Hewlett-Packard driver: snd_rn_pci_acp3x v: kernel bus ID: 03:00.5
  Device-3: AMD Family 17h HD Audio vendor: Hewlett-Packard
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 03:00.6
  Sound Server: ALSA v: k5.8.0-50-generic
Network:
  Device-1: Realtek RTL8822CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
  vendor: Hewlett-Packard driver: rtw_8822ce v: N/A port: f000
  bus ID: 01:00.0
  IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 476.94 GiB used: 72.24 GiB (15.1%)
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Western Digital
  model: PC SN730 SDBPNTY-512G-1006 size: 476.94 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 467.96 GiB used: 72.21 GiB (15.4%) fs: ext4
  dev: /dev/nvme0n1p2
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 39.9 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 39 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 237 Uptime: 18m Memory: 7.21 GiB used: 2.48 GiB (34.4%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
  inxi: 3.0.38

dmesg wywala mi następujące linie na czerwono:
Kod:
1. acp_pdm_mach acp_pdm_mach.0: snd_soc_register_card(acp) failed: -517
2. [drm:dm_helpers_dp_write_dpcd [amdgpu]] *ERROR* Failed to find connector for link!
3. ACPI Error: AE_NOT_FOUND, While resolving a named reference package element - \_PR_.P000 (20200528/dspkginit-438)

Zmiana orientacji ekranu - tablet
Napisane przez: tomsdb - 04-05-2021, 10:15 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Brak odpowiedzi

Udało mi się w końcu postawić Ubuntu na tablecie Asus Transformer Book T100TAS. Wybrałem Ubuntu, ze względu na łatwiejszą obsługę dotykiem. Wszystko działa, natomiast problem jest z automatycznym obracaniem ekranu. Kiedy odłączę ekran od klawiatury obraz obraca się o 180 stopni. Pionowo obraca się i jest w porządku natomiast poziomo - nie. Próbowałem zmieniać w ustawieniach wyświetlacza, ale po odłączeniu od klawiatury problem znów się pojawia.

Zainstalowana dystrybucja jest zoptymalizowana pod procesory Intel Atom i wziąłem ją stąd: http://www.linuxium.com.au/isos.

Dodano po pewnym czasie:
Problem rozwiązany. Zainstalowałem Ubuntu LTS 20.04 i jest ok. Czyli nowsze nie zawsze znaczy, że lepsze.
Sorry za zawracanie głowy.

Przywracanie domyślnych ikon
Napisane przez: rrico - 02-05-2021, 11:28 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (3)

Sprawa prawdopodobnie banalna, ale nie pamiętam jak to rozwiązać a znaleźć nie mogę. 

Jakiś czas temu (dosyć spory) podmieniłem sobie kolor wybranych ikon w /home w taki sposób żeby na TV z daleka były lepiej widoczne. 
Obecnie dorzuciłem sobie nowy zestaw ikon i bym chciał żeby wszystkie miały ten sam styl, ale te kolorowe się nie zmieniły jak go ustawiłem. 
Problem polega na tym, że nie pamiętam jak zmieniałem kolor katalogów (gdybym pamiętał to bym odwrócił Wink ). Pod PPM nie ma nic ciekawego, w /home globalnie też nic nie znalazłem takiego co by pomogło. 

Mint 19.1 mate, paczka pobrana stąd https://www.mate-look.org/p/1432212/ (chociaż to chyba mało istotne), styl wrzucony do usr/share/icons. 

Propozycje 'na szbko' z shoutboxa nie pomogły na razie (a do najnowszych już nie daje rady przewinąć jeżeli były).

Włączenie po suspendzie
Napisane przez: Gość - 01-05-2021, 13:37 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (4)

Dzień dobry.

Dopiero zaczynam przygodę z Linuxem, mój wybór padł na Minta Mate. Na obecną chwilę zainstalowałem kilka niezbędnych dla mnie rzeczy, system wrzuciłem na oddzielny dysk sdd, który będzie mi służył tylko do pracy.

Dzisiaj spróbowałem pierwszy raz "uśpić" Linuxa i wybrałem suspend przy wyłączaniu, po odpaleniu później system nie chciał się wgrać, wyskoczyło jedynie _ w lewym górnym rogu i nic, jedynie po restarcie system się uruchamiał. Czy coś robię źle czy może lepiej tym suspendem nie hibernować laptopa? Czy może to do czegoś innego służy? Smile 

Pozdrawiam