Statystyki |
» Użytkownicy: 714
» Najnowszy użytkownik: Matis
» Wątków na forum: 2 655
» Postów na forum: 18 789
Pełne statystyki
|
|
|
wygaś/zablokuj ekran po 3 godzinach (zmiana poprzez terminal) |
Napisane przez: Gość - 30-04-2021, 16:12 - Forum: Desktop i menadżery okien
- Odpowiedzi (2)
|
|
Cześć! Jestem nowy więc odeślijcie mnie gdzie trzeba albo przenieście temat jeśli nie umieściłem go w odpowiednim miejscu
Chciałbym ustawić zablokowanie ekranu po 3 godzinach, natomiast okno Minta pozwala na wybranie maksymalnie 2. W poradniku do Linux Mint czytałem, że każda operacja wykonywana w oknie wywołuje jakąś operację w terminalu. W takim razie zakładam, że mogę te ustawienie wpisać dowolne poprzez terminal.
Jakiej komendy użyć?
|
|
|
Przeniesienie zainstalownego systemu na dysk |
Napisane przez: Gość - 29-04-2021, 17:04 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (11)
|
|
Witam wszystkich na forum!
Zainstalowałem sobie Linux Mint na pendriver dla nauki programowania, tak żeby gadżety z MS Google itp mnie nie rozpraszały.
Jestem pod wielkim wrażeniem tego systemu i chciałbym umieścić ten system na stałe na dysku, tak żebym miał wybór między Windows a Linux przy starcie.
Czy jest taka możliwość?
Dziękuję!
|
|
|
Własne ikony do akcji Nemo(menu pod PPM) |
Napisane przez: Gość - 29-04-2021, 16:57 - Forum: Software
- Brak odpowiedzi
|
|
Witam,
Mam system Linux Mint 20 Cinamon, używam Nemo. Chciałem zrobić w menu pod prawym przyciskiem opcję otworzenia bieżącego folderu w Visual Studio Code.
Utworzyłem plik:
Kod: ~/.local/share/nemo/actions/Open in VS Code.nemo_action
zawierający:
Kod: [Nemo Action]
Name=Open in VS Code
Comment=Open current directory in Visual Studio Code
Exec=code %P
Selection=None
Extensions=any; dir;
Icon-Name=system-shutdown
Quote=double
Dependencies=code;
Opcja pojawia się w menu i działa, łącznie z wyświetleniem ikony system-shutdown. Jeśli wpisuję do Icon-Name=/home/kamil/.icons/VS-code.png (plik instnieje i nie jest uszkodzony) obok opcji zamiast ikony z pliku wyświetla się przekleślone kółko.
Próbowałem umieszczać ikonę w innych folderach(pulpit, pobrane) ale nie działa.
Proszę o pomoc i dziękuję.
Dodano po pewnym czasie:
Próbując jeszcze coś (myślałem że bezcelowego) wpisałem nazwę pliku bez rozszerzenia do Icon-Name, potem wklejałem ikonę do losowych folderów /usr/share/icons/Mint-Y*.
Zadziałało po wklejeniu ikonki do /usr/share/icons/Mint-Y-Dark/actions/16 (niby wszystkie pliki są tam svg ale dałem tam png)
Zamykam.
|
|
|
Bład kopiowania |
Napisane przez: sosza - 29-04-2021, 10:07 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (3)
|
|
Witam
Mam problem z kopiowaniem plików na inne partycje, wyskakuje mi błąd "Nie można utworzyć pliku" Dotyczy to partycji win-dosowskich jak i linuxowych. Przykładowo pobieram plik "x" z Firefoxa, zapisuje mi się w katalogu "pobrane". Kopiując go na tą samą partycję "/home" da radę. Ale jeśli chce skopiować np na "/" lub "Win10" wyskakuje mi błąd. Parę dni temu było wszystko ok. Nie wiem czy nie jest to problem po aktualizacji. Ktoś może coś poradzić?
|
|
|
Programowe ograniczenie szybkości dysków twardych. |
Napisane przez: docent0 - 29-04-2021, 01:30 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Brak odpowiedzi
|
|
Laudetur Jezus Chrystus et virgo Maryja !
Prawdopodobnie Intel nie lubi dysków Seagate Barracuda. To już trzeci raz dysk mi pada podczas przenoszenia dużego katalogu małych plików. Używałem bezpośrednio systemu "wytnij" - "wklej" bez Krusadera.
Jak można regulować szybkość działania systemu "odczyt" - "zapis", żeby dysk nie dostawał prędkości naddźwiękowej, po czym głowica zaczyna skrzypieć, a dane znikają. I dysk umarły jest.
Chwilowe użycie interfejsu z szybkością 6 Gb/s jest mi w domu całkowicie zbędne, lecz zdrowy dysk po tej operacji z pewnością by mi się przydał.
|
|
|
Wysokość pionowego panelu |
Napisane przez: Szalony Kapelusznik - 28-04-2021, 21:37 - Forum: Desktop i menadżery okien
- Odpowiedzi (7)
|
|
Witam,
Sprawa wygląda następująco. W jaki sposób zmienić 'wysokość' (nie szerokość) pionowego panelu, przykładowo tak, żeby zaczynał się dopiero XXXpx od górnej i YYYpx od dolnej części ekranu.
Pewnie dosyć prosta sprawa, jestem nowy w zabawie. Taki trochę 'dock', tylko, że z panelu. W cinnamon.css zmieniłem przeźroczystość lewego panelu.
Kod: .panel-left {
color: #ffffff;
border: none;
background-color: rgba(47, 47, 47, 0);
font-size: 1em;
padding: 0px; }
Natomiast w którym miejscu są 'współrzędne', hmm... zaczepów?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
|
|
|
DCP 145-C - problem sterownika ? |
Napisane przez: Gość - 28-04-2021, 08:38 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (7)
|
|
Witam,
mam problem z wiekową już drukarką od Brother DCP 145-C, mianowicie przestała reagować na polecenia od systemu. Do wczoraj wszystko było dobrze, nawet wydrukowałem kilkadziesiąt stron i kiedy chciałem puścić do wydruku kolejną partię, przestała drukować.
Pod Windowsem skanuje i drukuje więc to raczej nie wina sprzętu.
Obecna wersja mojego systemu to Linux Mint Cinnamon 4.6.7
|
|
|
|