Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 714
» Najnowszy użytkownik: Matis
» Wątków na forum: 2 655
» Postów na forum: 18 789

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
dedito
programy z androida na li...

Forum: Software
Ostatni post: dedito
8 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 439
Problem z wolnym lub brak...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: slawinek
14-01-2025, 19:45
» Odpowiedzi: 22
» Wyświetleń: 987
kszyhus
Rufus

Forum: Software
Ostatni post: kszyhus
14-01-2025, 18:19
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 132
dedito
[oddzielony] Mint 22 - br...

Forum: Kosz/Archiwum
13-01-2025, 08:34
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 122
mati75
Mint 22 - brak wsparcia s...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: mati75
12-01-2025, 22:05
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 189
dedito
Ustawienia Ekranu i Okien...

Forum: Podstawy
12-01-2025, 15:58
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 318
linux nie instaluje się p...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: pi_314
11-01-2025, 23:53
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 193
kszyhus
Mint nie otwiera pendrive...

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: kszyhus
11-01-2025, 19:37
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 147
dedito
Intel RST wyłączenie w BI...

Forum: Instalacja i uruchamianie
10-01-2025, 20:51
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 594
mati75
Brak możliwości powiększe...

Forum: System
Ostatni post: mati75
09-01-2025, 21:44
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 141

wygaś/zablokuj ekran po 3 godzinach (zmiana poprzez terminal)
Napisane przez: Gość - 30-04-2021, 16:12 - Forum: Desktop i menadżery okien - Odpowiedzi (2)

Cześć! Jestem nowy więc odeślijcie mnie gdzie trzeba albo przenieście temat jeśli nie umieściłem go w odpowiednim miejscu Wink 

Chciałbym ustawić zablokowanie ekranu po 3 godzinach, natomiast okno Minta pozwala na wybranie maksymalnie 2. W poradniku do Linux Mint czytałem, że każda operacja wykonywana w oknie wywołuje jakąś operację w terminalu. W takim razie zakładam, że mogę te ustawienie wpisać dowolne poprzez terminal. 
Jakiej komendy użyć?

Przeniesienie zainstalownego systemu na dysk
Napisane przez: Gość - 29-04-2021, 17:04 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (11)

Witam wszystkich na forum! Smile

Zainstalowałem sobie Linux Mint na pendriver dla nauki programowania, tak żeby gadżety z MS Google itp mnie nie rozpraszały.
Jestem pod wielkim wrażeniem tego systemu i chciałbym umieścić ten system na stałe na dysku, tak żebym miał wybór między Windows a Linux przy starcie.
Czy jest taka możliwość?

Dziękuję!

Question Własne ikony do akcji Nemo(menu pod PPM)
Napisane przez: Gość - 29-04-2021, 16:57 - Forum: Software - Brak odpowiedzi

Witam,
Mam system Linux Mint 20 Cinamon, używam Nemo. Chciałem zrobić w menu pod prawym przyciskiem opcję otworzenia bieżącego folderu w Visual Studio Code.

Utworzyłem plik:

Kod:
~/.local/share/nemo/actions/Open in VS Code.nemo_action
zawierający:
Kod:
[Nemo Action]
Name=Open in VS Code
Comment=Open current directory in Visual Studio Code
Exec=code %P
Selection=None
Extensions=any; dir;
Icon-Name=system-shutdown         
Quote=double
Dependencies=code;

Opcja pojawia się w menu i działa, łącznie z wyświetleniem ikony system-shutdown. Jeśli wpisuję do Icon-Name=/home/kamil/.icons/VS-code.png (plik instnieje i nie jest uszkodzony) obok opcji zamiast ikony z pliku wyświetla się przekleślone kółko. 

Próbowałem umieszczać ikonę w innych folderach(pulpit, pobrane) ale nie działa.

Proszę o pomoc i dziękuję.  Smile

Dodano po pewnym czasie:
Próbując jeszcze coś (myślałem że bezcelowego) wpisałem nazwę pliku bez rozszerzenia do Icon-Name, potem wklejałem ikonę do losowych folderów /usr/share/icons/Mint-Y*

Zadziałało po wklejeniu ikonki do /usr/share/icons/Mint-Y-Dark/actions/16 (niby wszystkie pliki są tam svg ale dałem tam png)

Zamykam.

Bład kopiowania
Napisane przez: sosza - 29-04-2021, 10:07 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (3)

Witam
Mam problem z kopiowaniem plików na inne partycje, wyskakuje mi błąd "Nie można utworzyć pliku" Dotyczy to partycji win-dosowskich jak i linuxowych. Przykładowo pobieram plik "x" z Firefoxa, zapisuje mi się w katalogu "pobrane". Kopiując go na tą samą partycję "/home" da radę. Ale jeśli chce skopiować np na "/" lub "Win10" wyskakuje mi błąd. Parę dni temu było wszystko ok. Nie wiem czy nie jest to problem po aktualizacji. Ktoś może coś poradzić?

Dopasowanie systemu
Napisane przez: Gość - 29-04-2021, 08:44 - Forum: Off topic - Odpowiedzi (18)

Witam serdecznie.
Posiadam to oto takiego notbooka : Asus Ee 1001CH

Dane techniczne
netbook ASUS Eee PC X101CH 10,1" Intel® Atom™ N2600 - 1GB RAM - 320GB Dysk - Win7
Parametry ekranu 

Ekran
10,1 cala, 1024 x 600 pikseli
Typ matrycy
matowa LED
Procesor 

Model procesora
Intel® Atom® N2600
Częstotliwość taktowania
1,6 GHz
Liczba rdzeni procesora
2
Pamięć podręczna CACHE
1 MB
Pamięć RAM 

Pamięć RAM
1 GB
Karta graficzna 

Model karty graficznej
Intel®
Wbudowane dyski 

Typ podłączenia 
SATA I
Dysk HDD
320 GB
Prędkość obrotowa
5400 obr/min

Chiałbym wgrać na niego linuxa .Czy wybór Linux Mint to dobre rozwiązanie czy polecilibyście co innego .

Programowe ograniczenie szybkości dysków twardych.
Napisane przez: docent0 - 29-04-2021, 01:30 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Brak odpowiedzi

Laudetur Jezus Chrystus et virgo Maryja !

Prawdopodobnie Intel nie lubi dysków Seagate Barracuda. To już trzeci raz dysk mi pada podczas przenoszenia dużego katalogu małych plików. Używałem bezpośrednio systemu "wytnij" - "wklej" bez Krusadera.

Jak można regulować szybkość działania systemu "odczyt" - "zapis", żeby dysk nie dostawał prędkości naddźwiękowej, po czym głowica zaczyna skrzypieć, a dane znikają. I dysk umarły jest.

Chwilowe użycie interfejsu z szybkością 6 Gb/s jest mi w domu całkowicie zbędne, lecz zdrowy dysk po tej operacji z pewnością by mi się przydał. Sad

Wysokość pionowego panelu
Napisane przez: Szalony Kapelusznik - 28-04-2021, 21:37 - Forum: Desktop i menadżery okien - Odpowiedzi (7)

Witam,

Sprawa wygląda następująco. W jaki sposób zmienić 'wysokość' (nie szerokość) pionowego panelu, przykładowo tak, żeby zaczynał się dopiero XXXpx od górnej i YYYpx od dolnej części ekranu.
Pewnie dosyć prosta sprawa, jestem nowy w zabawie. Taki trochę 'dock', tylko, że z panelu. W cinnamon.css zmieniłem przeźroczystość lewego panelu.

Kod:
.panel-left {
  color: #ffffff;
  border: none;
  background-color: rgba(47, 47, 47, 0);
  font-size: 1em;
  padding: 0px; }

Natomiast w którym miejscu są 'współrzędne', hmm... zaczepów?

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam 

[Obrazek: Xvuavqsl.png]

zrywanie połaczenia wifi
Napisane przez: Gość - 28-04-2021, 18:45 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (5)

Witam.
Mam problem z wifi, raz łączy raz szuka zadając ciągle hasła. i tak na zmianę .
Załączam skrypt .
Może ktoś coś pomoże.

Załączone pliki
.txt   wireless-info.txt (Rozmiar: 10,89 KB / Pobrań: 2)

DCP 145-C - problem sterownika ?
Napisane przez: Gość - 28-04-2021, 08:38 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (7)

Witam,

mam problem z wiekową już drukarką od Brother DCP 145-C, mianowicie przestała reagować na polecenia od systemu. Do wczoraj wszystko było dobrze, nawet wydrukowałem kilkadziesiąt stron i kiedy chciałem puścić do wydruku kolejną partię, przestała drukować.
Pod Windowsem skanuje i drukuje więc to raczej nie wina sprzętu.

Obecna wersja mojego systemu to Linux Mint Cinnamon 4.6.7

[Obrazek: qVCEzT3l.png]

Dysk przenośny widziany w Mincie w Windows nie
Napisane przez: tomsdb - 27-04-2021, 20:02 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (5)

Cześć,
Mam dysk zewnętrzny 1 TB w obudowie USB z system plików NTFS. W Mincie normalnie mogę go używać: odczytywać i zapisywać dane. Natomiast po podłączeniu do Windows 10 dostaję komunikat, że nie można go odczytać i trzeba go sformatować. Co mogłem popsuć?