Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 715
» Najnowszy użytkownik: Bartek81
» Wątków na forum: 2 655
» Postów na forum: 18 789

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
dedito
programy z androida na li...

Forum: Software
Ostatni post: dedito
Wczoraj, 16:50
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 446
Problem z wolnym lub brak...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: slawinek
14-01-2025, 19:45
» Odpowiedzi: 22
» Wyświetleń: 1 002
kszyhus
Rufus

Forum: Software
Ostatni post: kszyhus
14-01-2025, 18:19
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 132
dedito
[oddzielony] Mint 22 - br...

Forum: Kosz/Archiwum
13-01-2025, 08:34
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 123
mati75
Mint 22 - brak wsparcia s...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: mati75
12-01-2025, 22:05
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 196
dedito
Ustawienia Ekranu i Okien...

Forum: Podstawy
12-01-2025, 15:58
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 319
linux nie instaluje się p...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: pi_314
11-01-2025, 23:53
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 193
kszyhus
Mint nie otwiera pendrive...

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: kszyhus
11-01-2025, 19:37
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 149
dedito
Intel RST wyłączenie w BI...

Forum: Instalacja i uruchamianie
10-01-2025, 20:51
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 597
mati75
Brak możliwości powiększe...

Forum: System
Ostatni post: mati75
09-01-2025, 21:44
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 141

Grub - problem z wyłączeniem boot menu
Napisane przez: Gość - 06-04-2021, 10:09 - Forum: System - Odpowiedzi (6)

Cześć,

Laptop HP Omen, dual boot : Win10+Linux Mint 20.1 Cinnamon. Oba systemu postawione są na jednym dysku NVMe. Chciałbym móc wyłączyć grub menu przy starcie w taki sposób aby ładował się w pierwszej kolejności Mint, niestety próby wyłączenia grub menu w aplikacji :
Grub Customizer czy też Boot Repair nie przynoszą rezultatu. Co jest tego przyczyną ? Jak rozwiązać problem ?

Poniżej przedstawiam ustawienia Biosu w tym Grub'a :

https://ibb.co/ftTGsN8

https://ibb.co/Nxw84Dj

Kod:
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
#   info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT="Ubuntu"
GRUB_TIMEOUT_STYLE="hidden"
GRUB_TIMEOUT="-1"
GRUB_DISTRIBUTOR="`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="libata.noacpi=1"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL="console"

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE="640x480"

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID="true"

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"

GRUB_SAVEDEFAULT="false"

GRUB_DISABLE_OS_PROBER="true"
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT="0

Gry MMO na Linuxie (Natywnie działające)
Napisane przez: Gość - 05-04-2021, 16:25 - Forum: Off topic - Odpowiedzi (2)

Witam, może ktoś z was zna jakieś tytuły w które mogę zagrać bez używania Wine?

Z tego co się orientuję jest kilka MMO na Linuxa, chociażby:

-Runescape (MMORPG, Sandbox)
-Albion Online (MMORPG, Sandbox)
-TIBIA (MMORPG)
-Champions of Regnum (MMORPG)
-Eternal Lands (MMORPG)
-Unturned (FPS, Survival)
-CS:GO (FPS)
-War Thunder (Symulator bitewny)

I oczywiście gry, które wymagają jedynie przeglądarki:

-Margonem
-Grepolis
-Plemiona
-MFO3
...
Myślę, że nie muszę wymieniać, wystarczy wejść w Google, czy DuckGoGo (Zależy, kto co woli Wink ) żeby znaleźć grę dopasowaną pod kątem siebie.

Jeżeli znacie jakieś fajnie tytuły, to dajcie znać. Smile

Rapid Store Technology i Linux mint
Napisane przez: Gość - 05-04-2021, 13:33 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (1)

Dzień dobry, mam problem z instalacją minta na moim laptopie. Chciałem zainstalować minta na nowym laptopie ale przy instalacji dostałem informację że muszę wyłączyć Rapid Store Technology (RST). Dodam że oryginalnie w laptopie był dysk SSD i myślałem że problem wynika z tego dysku. Zamontowałem dodatkowy dysk HDD, a przy instalacji znów pojawia się prośba o wyłączenie RST. Z tego co udało mi się wyczytać RST przyspiesza pracę tfu tfu windowsa. Moje pytanie- czy po wyłączeniu RST mój windows spowolni na tyle że będę to odczuwał? Czy będę mógł w razie czego włączyć ponownie RST? A może jest jakaś możliwość obejścia wyłączenia tego RST i instalacji Linuxa? PozdrawiamSmile

TV ucina ekran ze wszystkich stron.
Napisane przez: sosza - 03-04-2021, 19:56 - Forum: Inne - Odpowiedzi (3)

Witam
Po podłączeniu pc pod telewizor ucina mi obraz ze wszystkich stron. Zmiana rozdzielczości nie pomaga. Co z tym fantem zrobić?

Jak przejść na su ?
Napisane przez: AndrzejB - 03-04-2021, 12:39 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (2)

Mam użytkownika o uprawnieniach administratora, dla polecenia sudo podaję jego hasło. Natomiast to hasło nie działa dla polecenia su.
W takim razie jak wywołać su w Mincie? Czy jest jakieś domyślne hasło roota? to oznaczało by że system mam niezabezpieczony.
------------
W porządku, hasło jest takie samo jak miał mój user przy instalacji. A hasło usera zmieniłem!
Podobny problem miałem z jakimś "ringiem" gdzie pojawiał się monit by się zalogować, hasło usera nie działało, ale hasło usera, jakie było na początku przy instalacji działało.
--
Problem rozwiązany, mogę się jeszcze zapytać jak zmienić hasło roota.
-----------------------
Niestety nie...wpisywałem moje stare hasło a i tak autentykacja roota nie poszła

Kłopot z instalacją Minta na ASRock Nettop Pegatron Jupiter H110
Napisane przez: Gość - 03-04-2021, 10:47 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (7)

Dzień dobry.

Walczę od tygodnia z instalacją najnowszej (i poprzedniej również) odsłony Minta na urządzeniu ASRock Nettop Pegatron Jupiter H110

W załączeniu specyfikacja urządzenia.

Nie wiem o co chodzi .... instalacja startuje i w pewnym momencie staje ... przećwiczyłem dyski i ssd i zwykłe (na 100% są sprawne)... w trakcie instalacji wywala, że mój dysk (pendrive, z którego instaluje Linuxa) ma za mało miejsca i generalnie wtedy instalacja zwalnia, a po pewnym czasie staje i tak mieli kilka godzin bez efektu.

Urządzenie sprawne, bo win 10 śmiga na nim bez problemu.

Czy problem może być związany z tym konkretnym typem płyty głównej?

Zrobiłem eksperyment i zainstalowałem Minta na innym dość podobnym kompie wsadziłem tak przygotowany dysk do tego nettopa i system wstał i pracował poprawnie do momentu aktualizacji (po ich instalacji się wysypał).

Zrobiłem tak drugi raz system bez aktualizacji pracował 1 dzień i sam z siebie padł (po którymś z kolei zamknięciu już nie wstaje i sypie błędami)...

Nie mam siły już .... chciałem dzieciakom pokazać, że na Windowsie świat się nie kończy a tu taki klops ....

Proszę o ewentualne sugestie.

Załączone pliki
.pdf   Jupiter moni pc.pdf (Rozmiar: 478,2 KB / Pobrań: 7)

Jak zaszyfrować HOME bez reinstalacji?
Napisane przez: AndrzejB - 03-04-2021, 08:35 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (5)

Podczas instalacji wybrałem nie szyfrowanie katalogu HOME, czy jest możliwe to zmienić bez konieczności reinstalacji systemu?

Przesunięty obraz po uruchomieniu
Napisane przez: Gość - 02-04-2021, 18:33 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (5)

Witajcie,

pierwszy Kontakt z linuxem i juz problemSmile  mam nadzieje ze pózniej bedzie łatwiej.

Po instalacji minta i pierwszym uruchomieniu obraz jest przesunięty i nieda się nic robić, rozdzielczość jest ustawiona prawidłowo więc jak sobie z tym poradzić? 

[Obrazek: uuMr5bSl.jpg]

Czytnik kart pamięci nie montuje automatycznie karty SD.
Napisane przez: Gość - 02-04-2021, 18:12 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (5)

Kernel: 4.15.0-140-generic x86_64 (64 bit) Desktop: WindowMaker 0.95.7  Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia.Laptop MSI. Nie działa czytnik kart SD. Problem rozwiązuję w następujący sposób:

Kod:
rmmod rtsx_usb_sdmmc
modprobe rtsx_usb_sdmmc

Muszę tak robić za każdym razem, jako ROOT, gdy tylko chcą podmontować kartę. Jeśli włączam laptopa z włożoną kartą, jest ona również dostępna po zalogowaniu, jednakże po jej wyjęciu historia się powtarza. Jak zrobić, aby podmontowywała się automatycznie po umieszczeniu w czytniku, może ktoś coś?

Załączone pliki
.txt   czytnik.txt (Rozmiar: 7,81 KB / Pobrań: 3)

Neverwinter Online
Napisane przez: Gość - 02-04-2021, 17:05 - Forum: Gry i wine - Odpowiedzi (15)

Cześć
Po pierwsze chciałbym się przywitać. Zakładam że to nie właściwe miejsce, jednakże nie chce nie potrzebnie zaśmiecać wiec umieszczę to razem z problemem który mnie frapuje.

Od jakiegoś czasu miałem już Mint na moim lapku Lenovo Y580 jednakże gry jeśli już jakieś to na windzie. Był to bodaj Mint18. Na tymże udało mi się z sukcesem zainstalować NWO (Neverwinter Online) razem ze sterownikami i vulkanem i dxvk. Choć mialem jakis problem który już mi wyleciał z głowy i doszedłem do wniosku ze przeinstaluje na aktualnego Minta - Mint 20,1 z środowiskiem Xfce (wcześniej cinamon był Smile.

Przejdźmy do sedna.. zainstalowałem na 20.1 playonlinux  (tak wiem nie wspierany już ale przyzwyczajenie pozostało) .. wine 6.0.. wcześniej stery nvidii 450, vulkan działa .. no i aktualne 1,8 dxvk chcialem wrzucic .. i co sie okazuje .. nie działa. Jednakze zastanawiajacy wzrost wydajnosci gry jest zauwazalny (zdecydoawnie lepiej jak mialem na 18).

I tu pytanie czy jest może jakoś zaimplementowana obsługa dxvk przez stery Nvidii tak ze nie jest konieczne wgrywanie bibliotek (obiło mi się o oczy gdzies ze jest takowa obsługa w najnowszych)??

Czy tez po prostu coś sknociłem.