Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 715
» Najnowszy użytkownik: Bartek81
» Wątków na forum: 2 657
» Postów na forum: 18 794

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
Kierownica Thrustmaster n...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: thunderas
5 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 13
mati75
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
1 godzinę temu
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 11
mati75
Mint 22.1 zatwierdzono do...

Forum: Ogłoszenia i nowości
1 godzinę temu
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 731
dedito
programy z androida na li...

Forum: Software
Ostatni post: dedito
Wczoraj, 16:50
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 461
Problem z wolnym lub brak...

Ostatni post: slawinek
14-01-2025, 19:45
» Odpowiedzi: 22
» Wyświetleń: 1 008
kszyhus
Rufus

Forum: Software
Ostatni post: kszyhus
14-01-2025, 18:19
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 133
dedito
[oddzielony] Mint 22 - br...

Forum: Kosz/Archiwum
13-01-2025, 08:34
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 124
mati75
Mint 22 - brak wsparcia s...

12-01-2025, 22:05
» Wyświetleń: 203
dedito
Ustawienia Ekranu i Okien...

Forum: Podstawy
12-01-2025, 15:58
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 321
linux nie instaluje się p...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: pi_314
11-01-2025, 23:53
» Wyświetleń: 195

Aktywator
Napisane przez: sosza - 28-03-2021, 21:29 - Forum: Podstawy - Odpowiedzi (4)

Dwa pytanka.

1. Czy aktywator mogę utworzyć tylko na pulpicie?

2. Tworzę aktywator otwierający nemo jako root. polecenie "sudo nemo" i zaznaczam "Uruchamiać w terminalu?" pytanie moje jak mogę zrobić skrót klawiszowy do tego aktywatora?

Linuxmint na Raid0 i doinstalowanie Windowsa, problem z uruchomieniem
Napisane przez: tomsdb - 28-03-2021, 14:59 - Forum: System - Odpowiedzi (2)

Chciałem przeinstalować Windows 10 na dysku. Normalnie odpinałem dyski z Mintem, instalowałem, a potem dodawałem system do listy Gruba. Niestety, wczoraj zapomniałem to zrobić i po instalacji nie mogę zbootować Linuksa. Raid jest na Intelu Lenovo Thinkcentre c20. Mogę zamontować dysk uruchamiając system z pendrive, więc struktura plików głównej partycji jest poprawna. Dysk Raid jest ustawiony jako bootowalny. Naprawa automatyczna Boot Repair nie działa. Chciałbym uniknąć przeinstalowywania systemu. Co można w tym przypadku?

Przerwy w połączeniu z WiFi
Napisane przez: Gość - 25-03-2021, 21:34 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (5)

Cześć,

kilka dni temu awarii uległa przeglądarka Chrome. Włączała się, ale była rozpikselowana i nie dało się nic zrobić. Reinstalacja i aktualizacje nie podziałały, więc przesiadłem się na Firefoxa. I tu kolejny problem. Zauważyłem, że po kilku minutach przeglądania sieci zrywa mi połączenie z WiFi (komunikat systemowy jednak się nie pojawia). Wystarczyło jednak rozłączyć się z siecią WiFi i ponownie połączyć, aby dostęp do internetu powrócił. Niestety tylko na chwilę i problem się powtarzał. Stwierdziłem, że to dobry moment na reinstalację systemu.

Przesiadłem się z LM 17 na 20.1, ale niestety problem jest ten sam. Dzieje się tak zarówno na Firefox jak i na Chrome, więc przeglądarka nie ma tu nic do rzeczy. Zapewne problem jest z kartą sieciową.

Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie stabilności połączenia? Jakiś raport błędów - może to jednak problem systemowy a nie sprzętowy?

Na kablu połączenie z siecią jest ok.

Mint - problem z dżwiękiem
Napisane przez: jaki111 - 25-03-2021, 20:12 - Forum: Multimedia - Odpowiedzi (3)

Było dobrze przez kilka dni ale niestety pojawił sie problem z brakiem dźwięku po uruchomianiu pomaga restart, czasami po kilku minutach sam sie włączy. Zmiana ustawień alsamixer nie pomaga.
Kojarzę, ze problem pojawił sie gdy ustawiłem głośność na 120%.

Kod:
Audio:
  Device-1: Intel 82801I HD Audio vendor: Dell Optiplex 755
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
  Sound Server: ALSA v: k5.4.0-70-generic
Polecenie sudo alsa force-reload nie pomaga.

Acer Aspire 3 A315-23-R9KC - Linux nie widzi partycji w czasie instalacji
Napisane przez: Gość - 25-03-2021, 18:11 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (20)

Witajcie,
Kupiłem nowego laptopa bez systemu, żeby zainstalować na nim Linuxa. Konsultant z Acera powiedział, że muszę najpierw wykonać następujące kroki:

"Proszę wejść do systemu BIOS za pomocą klawisza F2 proszę zmienić następujące ustawienia:
1. Proszę ustalić hasło "Set Supervisor password".
2. Następnie w zakładce "Boot" proszę ustawić "Secure Boot" na wartość "Disabled".
3. W zakładce "Main" proszę ustawić wartość "Enabled" dla opcji "F12 Boot Menu".
4. W zakładce "Main" proszę wciskać pulsacyjnie CTRL+S do ukazania się opcji SATA MODE, którą należy zmienić na AHCI.

Kolejno należy wcisnąć klawisz F10 i zapisać ustawienia, opuszczając system BIOS.

Przy ponownym uruchamianiu, zanim pojawi się logo Acer, proszę wciskać pulsacyjnie klawisz F12 i wybrać bootowanie z pendrive‘a, który należy umieścić na porcie USB, na którym wcześniej została utworzona instalacja systemu Linux. "

Niestety skrót klawiszowy CTRL+S, nie ukazuje opcji SATA MODE, a jedynie Touchpad.
Więc spróbowałem zainstalować Linuxa, pomijając ten krok, ale Instalator nie widzi partycji i wywala błąd, gdy klikam na "+" lub na "zmień".

Załączam zdjęcia.

Prosze o pomoc.

To ten laptop:
https://www.acer.com/ac/pl/PL/content/mo....HVTEP.007

Załączone pliki Miniatury

Brak paska zadań na dodatkowym monitorze
Napisane przez: Gość - 25-03-2021, 05:52 - Forum: Desktop i menadżery okien - Odpowiedzi (8)

Linux Mint 20.1 64 bit Cinnamon. Do małego laptopa postanowiłem podłączyć duży monitor. Udało mi się ustawić wyświetlanie podstawowych ikon, ale nie mam paska zadań i przycisku start na nim. Jaki taki poradnik znalazłem, ale to jest na Desktop Mate i w Cinnamon nie ma takich rzeczy. Ten monitor ma przesuwanie ekranu - więc "pojechałem" z ekranem do góry myśląc że pasek zadań jest poza krawędzią ekranu, ale pod ekranem pokazał się czarny ekran i nie było paska zadań. Proszę o jakąś pomoc w temacie.

Eset NOD32 antivirus - jak odinstalować?
Napisane przez: xlm - 24-03-2021, 18:49 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (9)

Witam i pozdrawiam.
Kilkanaście dni temu zainstalowałem Eset aby przeskanować dysk i teraz chcę go usunąć ale nie mogę.
W menu programów odinstalowałem to znikną z menu ale jest nadal,instalkę też usunąłem,próbowałem też przez terminal ale nie może odnaleźć
pakietów,przez Stacer też próbowałem ale tam go nie ma na liście.
Podczas uruchamiania laptopa Eset od razu się odpala i nie wiem jak go usunąć.
Proszę o poradę jak go odinstalować za co z góry dziękuję.

Jak wył skrót przełączania obszarów roboczych
Napisane przez: Gość - 24-03-2021, 09:42 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (3)

Tak jak w tytule. Wczoraj grałem w tomb raider 2 i podczas jakiejś kombinacji przycisków wyskakiwało mi przełączanie obszarów roboczych. Jak to wył? Grzebałem gdzieś w ustawieniach ale nie znalazłem

Kodi brak klienta PVr iptv
Napisane przez: Gość - 23-03-2021, 18:35 - Forum: Software - Odpowiedzi (1)

Witam.
Zainstalowałem Kodi, chcąc uruchomić  tv z listy m3u- zobaczyłem że nie ma opcji klient tv- PVR iptv simple client.
Poszukałem w menagerze oprogramowani i taki program zanstalowałem,
https://github.com/kodi-pvr/pvr.iptvsimple.git

Nie umiem go uruchomic w programie, pomimo instalacji go nie widac?

chcicąłbym odpalic liste m3u z kanałami tv .

Czy ktos mógłby mi krok po kroku wytłumaczyć co zrobic i jak to odpalić.
Dziękuje.,

Przeglądarka plików PDF z funkcją zmiany nazwy otwartego dokumentu
Napisane przez: Vansen - 23-03-2021, 10:14 - Forum: Software - Odpowiedzi (2)

Jestem w trakcie przesiadki z Windows na Linux Mint.
Próbuję odszukać jak najwięcej programów dla Linux które wykorzystywałem do tej pory w Windows.

Jednym z takich programów pod Windows była przeglądarka plików PDF o nazwie SUMATRA.
Mała przeglądarka, ale z bardzo ciekawą i za razem przydatną opcją.
Otóż podczas przeglądania dokumentów, po wciśnięciu klawisza F2 wyświetlane jest okno (Zmień nazwę na).
Program ten pozwala zmieniać nazwy przeglądanych dokumentów, bez potrzeby zapisywania ich jako osobnych plików.

Czy znacie podobny program z taką samą funkcją dla Linux Mint, po polsku ?