Statystyki |
» Użytkownicy: 720
» Najnowszy użytkownik: Marsum7
» Wątków na forum: 2 660
» Postów na forum: 18 817
Pełne statystyki
|
|
|
Nie działa kodek AOMedia's AV1 Video |
Napisane przez: Gość - 10-05-2020, 00:46 - Forum: Multimedia
- Odpowiedzi (5)
|
|
Mam świeży system 19.2 Cinnamon, ale nie działają mi kodeki, chociaż je instalowałem. Działa Youtube itp.
Kiedy odpalam plik mkv, w VLC otrzymuję komunikat "VLC nie mógł zdekodować formatu "av01" (AOMedia's AV1 Video)".
Faktem jest, że dzisiaj zainstalowany i usuwany był K3b, ale to chyba powinno być bez wpływu?
Nie wiem od czego zacząć, żeby rozwiązać problem. Kodeki formalnie są zainstalowane.
|
|
|
betaflight - usb |
Napisane przez: dkpgkb - 08-05-2020, 10:58 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Brak odpowiedzi
|
|
kupiłem sobie minidrona
https://www.banggood.com/Eachine-Beecore...rehouse=CN
trzeba go skonfigurować w betaflight ale jak podłączam kablem USB do laptopa z Linux Mint 19.1 nic się nie dzieje, w Windowsie był dźwięk podłączania i normalnie wykrywało i łączyło.
Dodano po pewnym czasie:
częściowo rozwiązany problem przez zmianę kabla - teraz system widzi ale nadal nie mogę się połączyć
Dodano po pewnym czasie:
częściowo rozwiązany problem przez zmianę kabla - teraz system widzi ale nadal nie mogę się połączyć
Dodano po pewnym czasie:
ok naprawiłem w pliku /dev/ttyACM0 jako administrator trzeba było dodać prawa odczytu/zapisu
Dodano po pewnym czasie:
hmm po kazdym odłączeniu/ podłączeniu lub zmianie czegokolwiek na FlightControlerze (plytka sterujaca minidrona) trzeba od nowa nadawac uprawnienia da się to jakoś automatycznie zrobić?
|
|
|
Skaner Brother MFC-L2712DN kabel LAN |
Napisane przez: ylid - 08-05-2020, 09:29 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (15)
|
|
System Linux Mint 19.3, drukarka kombajn jak w temacie połączona z komputerem za pomocą kabla krosowanego.
Po odpowiedniej konfiguracji CUPS'a drukarka drukuje bez problemów, ale nie działa skaner.
Tzn. jeśli podłączyć kablem USB to wszystko działa jak należy, a z kablem LAN już nie.
Zgodnie z sugestią w terminalu wpisałem dwa polecenia i poniżej screen z komunikatami jakie się pojawiły.
|
|
|
Cinnamon - Menu |
Napisane przez: pyotr_p - 08-05-2020, 00:05 - Forum: Desktop i menadżery okien
- Odpowiedzi (5)
|
|
Czy sztukmistrze wiedzą jak zmienić nazwę programu w Menu Cinnamona?
Wkurza mnie przykładowo nazwa "Edytor obrazów GIMP". Chciałbym to zmienić na "GIMP".
Ktoś wie, gdzie to jest ukryte?
|
|
|
Drukarka na dwa kable |
Napisane przez: ylid - 07-05-2020, 08:17 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (6)
|
|
Mam dość nietypowy problem. Mamy w pracy dwa komputery z Mintem 19.3 korzystające z jednej drukarki - Brother MFC-L2712DN.
Jeden komputer łączy się z drukarką za pośrednictwem kabla USB i tu nie ma najmniejszego problemu. Można drukować, skanować itd., jednym słowem - wzór.
Ale drugi komputer jest połączony z drukarką za pośrednictwem kabla krosowanego LAN. No i tu jest problem, bo nic nie działa i nie wiem czy przy takim połączeniu jest możliwa konfiguracja drukarki tak żeby działała.
Nie znalazłem rozwiązania na forum, ale może gdzieś tam jest i tylko moja mała spostrzegawczość sprawiła, że go nie znalazłem.
Stąd moja prośba i pytanie - czy takie połączenie drukarki za pośrednictwem kabla krosowanego jest możliwe do skonfigurowania w CUPS'ie żeby drukarka działała?
Może ktoś z Was ma jakiś pomysł, co zrobić żeby jedna drukarka działała niezależnie na dwóch komputerach.
|
|
|
Linux Mint na Acer Swift 1 |
Napisane przez: Gość - 05-05-2020, 13:43 - Forum: Inne
- Odpowiedzi (5)
|
|
Zastanawiałem się nad przesiadką z Windowsa 10 S na moim małym laptopie na Linuxa ale ilość nowych informacji mnie przytłacza i totalnie nie wiem czy to ma jakiś sens. Pacjent to:
Acer Swift SF114-32
Intel Pentium Silver N5000 1.10GHz (4 CPUs), ~1,1 GHz
4 GB RAM
Intel UHD Graphics 605
SSD 240 GB
I teraz kilka pytań. Jeśli jestem totalnie zielony w Linuxie to czy dam radę jakoś skonfigurować czytnik linii papilarnych? Czy przesiadka z Windowsa 10 S ma jakikolwiek sens jeśli głównie używam na nim Microsoft OneNote oraz MicrosoftTeams? Przez około 20 lat używałem Windowsa i nie wiem czy taka przesiadka ma sens. Szczególnie, że Windows 10 S jest i tak okrojony i przez to chyba chodzi wydajniej niż normalna wersja na takim małym sprzęcie. I jeśli już przesiadka na Linuxa się opłaca to czy muszę najpierw aktywować Windowsa S do wersji normalnej czy od razu uda się na to zainstalować Linuxa.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
|
|
|
Prolebem z kartą wifi |
Napisane przez: Gość - 05-05-2020, 09:57 - Forum: Sieci
- Odpowiedzi (1)
|
|
Witam,
Mam problem z kartą Wi-Fi
Problemem jest taki:
Kiedy uruchamiam Linuxa Mint, Wi-Fi działa gdy Windows jest uruchomiony to wifi nie działa prosiąć o hasło do wifi
po którym podzianu nie ma efektu w postaci działającego wifi.
|
|
|
Problem z rozruchem |
Napisane przez: Gość - 04-05-2020, 21:47 - Forum: Podstawy
- Odpowiedzi (9)
|
|
Jestem tutaj nowy i kompletnie zielony jak MINT .
Czytam co tu piszecie i jakoś nic za bardzo nie łapię.
Chce uratować stary komputer ma służyć do pracy domowej (lekcje dzieci itd. www, skype, youtube, office i to chyba wszystko)
Zrobiłem za pomocą Rufusa pen z systemem Mint Cynamon. Nie chce być już posiadaczem win.
Udało się uruchomić system z pena natomiast po wyłączeniu i wyjęciu pena system się odpala (logo linuxa) i po tym monitor staje się czarny komp działa i nic.
Komputer:
Laptop ACER Aspire 5820TG
Intel core i5 procesor 430M (2.26Ghz, 3MB L3 cache)
ATI Mobility Radeon HD 5650
|
|
|
Instalacja programów z pakietów - czarna magia |
Napisane przez: akaiyuki - 04-05-2020, 19:54 - Forum: Podstawy
- Odpowiedzi (6)
|
|
Szukam i szukam, nie mogę znaleźć... Czy jest na tym forum jakiś poradnik wyjaśniający rodzaje pakietów instalacyjnych i sposób radzenia sobie z nimi? Dla mnie to czarna magia. Szukam po internecie, czytam opinie różnych oświeconych, a nie działa nic. Konkretnie chodzi mi o pakiet .tar.bz2. Rozpakować rozpakowałem, właściwie sam się rozpakował po dwukrotnym kliknięciu i dalej nie wiem, jak ruszyć. Wpisuję jakieś komendy w terminalu, nic się nie dzieje, czas płynie, ciśnienie rośnie...
A tak btw, przydałby się też jakiś spis komend terminalowych z komentarzami oczywiście. Można oczywiście znaleźć to w sieci, ale nie dla innych dystrybucji i zastanawiam się, czy dla Minta są one aktualne. Z drugiej strony wiem, że ktoś musiałby na to poświęcić trochę czasu i to za darmo ...
|
|
|
|